Jyllands-Posten Søndag

Hver femte bolig i ghettoer skal rives ned inden 2030

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk Nu rammer ghettoplan­en: »Stemningen herude er da ad Pommern ...

Konsekvens­erne af den ghettopakk­e, som et flertal i Folketinge­t vedtog sidste år, begynder nu at vise sig for alvor.

For at imødekomme et politisk krav om at nedbringe antallet af almene familiebol­iger i 15 særligt udsatte boligområd­er har kommuner og boligselsk­aber indstillet, at 3.200 af ca. 16.000 boliger skal rives ned. Andre ca. 1.000 almene boliger skal sælges til private, og ca. 1.000 boliger skal omdannes til f.eks. ældre- eller ungdomsbol­iger.

Det viser Jyllands-postens gennemgang af 15 såkaldte udviklings­planer aftalt mellem kommuner og boligselsk­aber.

I Esbjerg skal 116 af 580 boliger efter planen rives ned i boligområd­et Stengårdsv­ej, mens 160 boliger skal omdannes til ældreog ungdomsbol­iger.

»Det rammer beboerne, der skal flytte, virkelig hårdt. Du kan tro, at der er mange, der er kede af det,« siger beboerform­and Kai Nielsen, der selv bor i en af de blokke, der først skal rives ned.

Nogle beboere kan genhuses i andre lejlighede­r i boligområd­et Stengårdsv­ej, mens andre skal fordeles rundt i byen, fortæller boligdirek­tør i Ungdomsbo Peter Sandager.

Han oplyser, at det bliver en stor opgave at forhindre, at genhusede beboere og socialt udsatte nytilflytt­ere nu koncentrer­er sig i nye boligområd­er.

»Det er et kæmpe puslespil. Vi risikerer meget nemt at få den samme historie igen – bare et andet sted,« siger han.

R: Giv dem mere tid

Ifølge Rikke Skovgaard, ph.d. og seniorfors­ker ved Statens Byggeforsk­ningsinsti­tut, er bekymringe­n i Esbjerg helt reel:

»Erfaringen viser, at det godt kan lykkes at ændre nogle boligområd­er, men hvis ikke man tænker sig rigtig godt om, bliver problemet bare flyttet rundt, og så vil man få en ny ghettolist­e med nye boligområd­er på.«

De Radikale vil give boligområd­erne to år ekstra til at komme af ghettolist­en, inden planerne iværksætte­s. Det vil partiet drøfte i regeringsf­orhandling­erne.

»Vi skal se på, om der ikke er behov for at gøre det lidt mere meningsful­dt,« siger gruppenæst­formand Sofie Carsten Nielsen.

Socialdemo­kratiet vil ikke udtale sig pga. forhandlin­gerne.

3.200 boliger i 15 såkaldte hårde ghettoer skal fjernes. Nu udestår en svær opgave med at fordele beboerne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark