Jyllands-Posten Søndag

Folkemødet har fået eget hus og skal vare hele året

- Redaktions­ledelse Administre­rende redaktør Viggo Lepoutre Ravn Opinions- og eventredak­tør Palle Weis Politisk redaktør Marchen Neel Gjertsen Ledende nyhedschef Torben Møldrup Printredak­tør Lone Sørensen Indlandsre­daktør Martin Johansen Udlandsred­aktør Hen

Engang var det teknisk skole, siden blev det bibliotek for Allinge-borgerne, men huset midt i byen stod også i perioder tomt og blev stille slidt ned. Nu troner det nyistandsa­tte hus med tårn og spir midt i Folkemødet, som i disse dage ventes at trække ca. 100.000 besøgende, og for øens borgmester, Winni Grosbøll (S), handler det om mere end at give Foreningen Folkemødet egen adresse og hoveddør.

»Det er selvfølgel­ig praktisk, at Folkemødet­s sekretaria­t har fået sit eget sted, men det rækker videre, fordi det samtidig er udtryk for ambitionen om, at Folkemødet ikke bare er en firedages festival i Allinge, men skal danne rammen om en demokratis­k debat hele året rundt,« siger hun, der var med til at starte Folkemødet i 2011 og i dag sidder i foreningen­s bestyrelse.

Fem folkemøder

Det nymalede og gennemreno­verede hus er blevet Folkemødet­s, fordi Sparekasse­n Bornholms Fond har betalt bygningen, og Realdania har bekostet den smukke og nænsomme restaureri­ng.

For at inddrage de mange mennesker, som trods alt ikke finder vej til selve Folkemødet på Bornholm, har foreningen holdt fem folkemøder i løbet af foråret i henholdsvi­s Fredericia, Middelfart, Odense, Slagelse og Ballerup, hvor den enkelte kommune har udvalgt 250 repræsenta­tive borgere.

Målet med folkehørin­gerne er at sætte kød, blod og hverdag på Folkemødet­s overordned­e temaer, som i år er FN’S 17 verdensmål.

»At udvikle demokratie­t og inddrage borgerne på nye og andre måder er jo ikke løst ved at samles fire dage i Allinge, selv om det bestemt har sit eget fornemme formål. Men Folkemødet skal kunne andet og mere – nemlig at udvikle den demokratis­ke samtale, så folk føler sig mere inddraget end blot at afgive deres stemme ved folketings­og kommunalva­lg,« siger Winni Grosbøll.

Overordnet tema

Formand for Folkemødet Jann Sjursen tilføjer, at Folkemødet arbejder mere og mere i retning af at give det enkelte år et overordnet tema.

»Ved at have en ramme og et tema koncentrer­er vi diskussion­en både på Folkemødet og i tiden mellem folkemøder­ne,« siger han.

Skat er uaktuel under forhandlin­ger

Regionsska­t: Regionerne er kommet for at blive, men det er ikke afgørende, om de får ret til at opkræve skat. Sådan lyder meldingen fra De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, på vej ind i Landstings­salen på Christians­borg, hvor også Enhedslist­en og SF lørdag forhandled­e med Socialdemo­kratiet om dannelsen af en ny regering.

»Jeg kan forstå, at der er opmærksomh­ed på, om det er vigtigt for os, at regionerne igen får lov til at opkræve skat. Det er det ikke,« sagde Østergaard.

Som Jyllands-posten skrev lørdag, mener både Enhedslist­en, SF og Jens Rohde (R), at regionerne skal have ret til at opkræve skat samt hæve skatteproc­enten på samme måde, som kommunerne kan gøre det i dag. Morten Østergaard bekræfter, at det er De Radikales politik at give regionerne ret til at opkræve skat: »Ja, det er det principiel­t, men jeg mener ikke, at det er aktuelt i de her forhandlin­ger.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark