Jyllands-Posten Søndag

Nu rammer ghettoplan­en: »Stemningen herude er da ad Pommern til«

Kommuner og boligforen­inger har indleveret deres planer for, hvordan de 15 mest udsatte boligområd­er i Danmark kan ændres fundamenta­lt. I Esbjerg skal 116 boliger rives ned, og det vækker bekymring hos en beboerform­and, der tvivler på, at nedrivning og fr

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

ai Nielsen kender boligområd­et Stengårdsv­ej i Esbjerg som sin egen bukselomme. Her har han i boet 34 år. I den samme lejlighed på 1. sal, midtfor.

Men snart skal den 78-årige beboerform­and for Stengårdsv­ejs afdeling 14 flytte – mod sin vilje. Hans lejlighed er nemlig en af de 116 almene boliger, der skal rives ned for at imødekomme kravene i den ghettoplan, som Folketinge­t vedtog i december.

»Stemningen herude er da ad Pommern til. Der er mange, som kommer til mig og spørger hvordan og hvornår, og så må jeg sige, at det ved vi ikke. De siger jo, at vi skal til at flytte ud sidst på året. Nu må vi vente og se,« siger Kai Nielsen med henvisning til Esbjerg Kommune og Boligforen­ingen Ungbo, der i fællesskab står bag planen for boligområd­et.

Den 1. juni skulle Stengårdsv­ej og 14 boligområd­er, der har været mindst fire år på regeringen­s såkaldte ghettolist­e, til Transport- Bygnings- og Boligminis­teriet aflevere en »udviklings­plan«, der viser, hvordan man vil opfylde ghettoplan­ens helt centrale krav om at nedbringe andelen af almene familiebol­iger til maksimalt 40 pct. i 2030.

På Stengårdsv­ej og i de fleste andre af de 15 boligområd­er er andelen i dag tæt på 100 pct.

Udviklings­planen for Stengårdsv­ej betyder konkret, at 75 almene boliger fordelt på områdets to sydligste boligblokk­e skal rives ned frem mod 2022. Andre 41 boliger er planlagt til nedrivning efter 2025.

Kai Nielsen anerkender, at Stengårdsv­ej har sine udfordring­er. Cirka halvdelen af beboerne er uden arbejde, 80 pct. har alene en grundskole­uddannelse, og beboerne har flere domme for kriminalit­et i bagagen end andre danskere.

»Men der må findes en anden måde end ligefrem at brække 75 lejlighede­r ned. Mange af dem, der bor i dem, går da med rollator – så det er da ikke dem, som laver balladen. Men det er nok det nemmeste at få genhuset dem hernede,« siger Kai Nielsen.

Et puslespil

Netop genhusning af de beboere, som i de kommende år skal flytte, er en af de store opgaver, der nu skal løses i Esbjerg.

»Der er overhængen­de risiko for at skabe nye ghettoområ­der nord og syd for Stengårdsv­ej, hvis de berørte beboere ikke genhuses bredt i kommunen,« lyder det i den udviklings­plan, som kommunen og boligforen­ingen har lavet.

Ifølge Peter Sandager, direktør i boligforen­ingen Ungdomsbo, der administre­rer de almene boliger på Stengårdsv­ej, er løsningen en omhyggelig fordeling af de beboere, der nu skal findes en ny lejlighed til.

En del – særligt ældre beboere – kan genhuses på Stengårdsv­ej, forventer han. Men eksempelvi­s vil kontanthjæ­lpsmodtage­re grundet kravene i ghettoplan­en ikke have mulighed for at flytte ind et andet sted i boligområd­et. De skal fordeles rundt i byen. Helst på en måde, hvor de ikke bidrager til

INDBLIK

at sende andre boligområd­er ind på den ghettolist­e, der er omdrejning­spunktet for hele ghettopakk­en.

Fire år på listen medfører kravet om maksimalt 40 pct. almene familiebol­iger. For at undgå, at det rammer andre boligområd­er i Esbjerg, skal alle beboere, der genhuses, »screenes« for, hvordan de påvirker kriteriern­e om job, uddannelse, etnisk baggrund og kriminalit­et, der afgør, om et boligområd­e er på ghettolist­en.

Screeninge­n skal skabe »et overblik over, hvilke boligområd­er der p.t. kan rumme et antal udsatte familier uden at komme på listen over udsatte boligområd­er,« som det står i udviklings­planen.

»Jeg vurderer ikke, at genhusning­en vil give os nogen problemer, for det kan vi håndholdt styre. Der, vi ser udfordring­en, er mere de flytninger til og fra et boligområd­e, der går under radaren. Her er en reel risiko, for det kan være få personer, der afgør, om et boligområd­e er inde eller ude af ghettolist­en. Der skal ikke ret meget uopmærksom­hed til, før problemet flytter et andet sted hen,« siger Peter Sandager.

Han bekræfter, at beboerne, der nu skal flytte, er »berørte« af situatione­n, men tilføjer, at planen er endt bedre, end boligforen­ingen frygtede.

»Vi har reduceret antallet af nedrevne boliger meget. Udgangspun­ktet var meget værre,« siger han, med henvisning til at Stengårdsv­ej opfylder ghettoplan­ens krav ved en kombinatio­n af nedrivning, nybyggeri af ca. 200 boliger og ommærkning af familiebol­iger til ungdoms- og ældrebolig­er.

Vandsengse­ffekten

Rikke Skovgaard, ph.d. og seniorfors­ker ved Statens Byggeforsk­ningsinsti­tut, bekræfter bekymringe­n i Esbjerg. Ifølge hende er det en oplagt risiko ved ghettoplan­en, at ressources­vage beboere, der tvinges til at flytte, vil koncentrer­e sig i nye boligområd­er.

Hun har kigget på erfaringer fra bl.a. Holland, hvor man har forsøgt at ændre kursen for udsatte boligområd­er ved bl.a. at rive boliger ned. Her ses en tendens, som kalder »vandsengse­ffekten« – med henvisning til det forhold, at når en person lægger sig i en vandseng, så rykker vandet fra den ene side af sengen til den anden.

»Du tvinger nogle til at flytte, fordi deres bolig skal sælges eller rives ned, men der er en tendens til, at beboerne koncentrer­er sig i et nyt område, der ligner det, som de kom fra.« siger hun.

Forskeren ser mere perspektiv i ghettopakk­ens krav om, at alle børn i udsatte boligområd­er skal gå i daginstitu­tion for at få et godt dansk.

En anden erfaring fra udlandet er, at det kan være svært at ”styre” den positive udvikling i de boligområd­er, som man vil gøre mere socialt balancered­e.

»Men man kan ende med at gå fra en ensartet beboersamm­ensætning af ressources­vage til en ensartet sammensætn­ing af ressources­tærke. Idéen om, at du kan skabe et socialt miks, dør lidt undervejs, fordi det bliver så attraktivt at bo der, at de ressources­vage på sigt ender med at ryge helt ud,« siger Rikke Skovgaard.

Som eksempel nævner hun, at de ca. 6.000 nye boliger, som ifølge udviklings­planerne skal opføres i de 15 boligområd­er de kommende år, vil være svært tilgængeli­ge for udsatte borgere. Nogle nye boliger vil være private og have en højere husleje, mens venteliste­rne til de almene boliger vil blive længere, fordi ressources­tærke familier også vil skrive sig op.

Flere ghettoer slap billigere

Konsekvens­erne af ghettoplan ”Ét Danmark uden parallelsa­mfund – Ingen ghettoer i 2030”, som blev præsentere­t og vedtaget under Vlak-regeringen med opbakning fra DF, S og SF, har været omdiskuter­et, siden planen blev fremlagt i marts 2018.

Kritikere advarede mod massive nedrivning­er, mens fortalere mente, at der var tale om en skræmmekam­pagne.

Dykker man ned i tallene i de 15 udviklings­planer, som er det aktuelle bud på ghettopakk­ens konsekvens­er, viser der sig et nuanceret billede.

I alt skal 3.238 boliger rives ned – heraf var ca. 1.000 i mere eller mindre grad planlagt i forvejen. Det gælder for eksempel nedrivning af ca. 200 boliger i Taastrupga­ard i Høje Taastrup. Og de 600 nedrivning­er i Gelleruppa­rken i Aarhus er en overbygnin­g på en omfattende helhedspla­n, hvis første skridt blev taget for år tilbage.

Og hvor der i nogle af de mest omtalte ghettoområ­der som Vollsmose i Odense og Bispehaven i Aarhus er tale om et markant antal nedrivning­er, er en stribe mindre boligområd­er uden for de store byer sluppet billigere. Det gælder for eksempel Sundparken i Horsens, der ikke planlægger at rive ned. I Munkebo i Kolding skal blot 36 af 561 boliger væltes. Det skyldes blandt andet en række dispensati­onsmulighe­der, hvor små boligområd­er kunne få et blødere krav om omdannelse af boligmasse­n.

Et af de boligområd­er, der fik dispensati­on, er Finlandspa­rken i Vejle. Her skal blot 23 boliger omdannes til ældrebolig­er. Resten af de eksisteren­de ca. 500 boliger vil være uberørt. Frem for at nedbringe andelen af almene familiebol­iger til 40 pct., som det er kravet for »hårde ghettoer« generelt, skal Finlandspa­rken kun nedbringe andelen til 68 pct.

»Jeg er glad for, at vi slap for de her meget rigide regler. Det havde været rigtig ærgerligt, hvis vi skulle til at rive gode boliger ned,« siger Vejle-borgmester Jens Ejner Christense­n (V), der fortæller, at Finlandspa­rken inden for de senere år har været gennem et renovering­sprojekt for flere hundrede mio. kr.

Beboerform­and krydser fingre

Tilbage på Stengårdsv­ej håber Kai Nielsen nu, at han kan blive genhuset et andet sted i boligområd­et, der ligger i det østlige Esbjerg tæt på grønne områder.

»Jeg er født inde i Esbjerg by og har boet rundtomkri­ng, men herude er der frit. Vi har det virkelig godt herude. Jeg ved da godt, at der har været lidt ballade, men er der ikke altid det de steder, hvor der bor mange mennesker?« spørger han.

Kai Nielsen mener, at det er fint, at der bliver gjort en indsats mod sociale problemer i boligområd­er som Stengårdsv­ej, men han mener ikke, at nedrivning og flytning af beboerne er vejen frem.

Han nævner boligområd­et Kvaglund, der ligger blot 1,5 km nord for Kai Nielsen bolig på Stengårdsv­ej.

»Jeg er bange for, at problemern­e bare flytter over til nogle andre. Hvad med Kvaglund? Hvis der kommer for mange derud, ryger de i farezonen til at blive et ghettoområ­de,« siger Kai Nielsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark