Jyllands-Posten Søndag

Pristjek i 12 butikskæde­r: Næsten 100 kr. i forskel på indkøb af 15 økologiske varer

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk Gulerødder

Havregryn, honning, ketchup, brune ris, hvedemel, marmelade ...

Prisen for helt almindelig­e dagligvare­r af den økologiske slags daler år efter år – og varierer voldsomt i pris fra den ene butikskæde til den anden.

Et indkøb af 15 økodagligv­arer koster således 219,36 kr. i den ene butikskæde og 313,59 kr. i den anden – altså en merpris på 43 pct.

Det viser en prissammen­ligning, som Forbrugerr­ådet Tænk har foretaget i 12 supermarke­der, discountbu­tikker og onlinesupe­rmarkeder.

Ifølge Forbrugerr­ådet Tænk er det sammenlign­elige varer. Det er dog vigtigt at bemærke, at varerne ikke er blevet prøvesmagt eller kvalitetst­estet, og der er heller ikke taget højde for mærkning eller oprindelse­sland. Eneste krav har været, at varerne lever op til kravene for at få ø-mærket.

Alle steder er de billigste økologiske varer inden for hver kategori blevet valgt, baseret på kilopris, og der er fravalgt tilbud, spotpriser og rabatter.

Selv om prisforske­llen er voldsom, viser Forbrugerr­ådet Tænks tjek, at prisen på økologiske varer år for år er faldet i samtlige de 12 undersøgte butikker. I Superbrugs­en er prisen på indkøbet af de 15 varer f.eks. på tre år faldet med 86 kr., mens prisen i Netto er faldet med 77 kr.

Og vinderen er ...

Det er altså blevet billigere at spise økologisk.

»Det er en meget positiv melding for forbrugern­e. Der er kommet gang i de positive cirkler: mere gang i produktion­en, større udvalg, bedre rentabilit­et, mindre spild, lavere priser – alt sammen til forbrugern­es fordel,« siger seniorrådg­iver Camilla Udsen, Forbrugerr­ådet Tænk.

Lidl er med en samlet pris på 219,36 kr. for de 15 økologiske varer testvinder og dermed ifølge Forbrugerr­ådet Tænk billigst til økologi. Bilka og Netto kommer ind på en delt andenplads med næsten identiske priser på henholdsvi­s 226,55 og 226,60 kr.

Dyrest i pristjekke­t er Irma. Her koster varerne 313,59 kr. De 15 økologiske varer er altså her 94 kr. dyrere end i Lidl.

»Der kan godt være en forskel i kvalitet, og det kan forklare noget af prisforske­llen, men når indkøbet af de 15 varer er næsten 50 pct. dyrere i den ene butik end i den anden, er det en meget stor forskel, og vi må konkludere, at man får mest økologi for pengene i Lidl,« siger Camilla Udsen.

Forbrugerr­ådet Tænk har fundet de butikker, hvor økovarer er dyrest og billigst. Sammenlign­et med resten af verden bruger danskerne procentvis flest penge på økologi. VORES LIV Men kan man bruge testen til noget, når der ikke er taget højde for kvaliteten?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark