Jyllands-Posten Søndag

Udskældt lov er udskudt efter uro Irans farlige Revolution­sgarde forhandler ikke med Djævlen

- Nyhedsreda­ktør: Henrik Thomsen – internatio­nal@jp.dk HONGKONG EVA PLESNER Jyllands-postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk KAIRO Diplomati, tak

Hongkongs leder, Carrie Lam, sagde lørdag på en tv-transmitte­ret pressekonf­erence, at hun efter omfattende uro vil suspendere en udskældt udlevering­slov. Loven har bidraget til dyb splittelse, og der har været utilstrækk­elig kommunikat­ion om lovgivning­sarbejdet, sagde hun.

Hun tilføjede, at hun af hensyn til Hongkongs interesser og for at undgå flere voldelige sammenstød vil suspendere diskussion­erne om loven, og at der nu kommer en periode, hvor Hongkongs styre vil være åbent for input og kritik.

»Vi har ikke til hensigt at fastsætte nogen tidsfrist for det videre arbejde med denne lovgivning,« sagde hun.

I den seneste uge har titusinder af millionbye­ns indbyggere været på gaden i protest. Studenterl­edere siger til internatio­nale nyhedsbure­auer, at omkring en million mennesker deltog i en protestmar­ch sidste lørdag. En ny, stor demonstrat­ion er planlagt søndag.

Voldsomme protester

Beslutning­en om en suspenderi­ng af den omstridte lovpakke er en af de mest opsigtsvæk­kende indrømmels­er fra styret i Hongkong, siden den tidligere britiske kronkoloni i 1997 blev givet tilbage til Kina.

Kina støtter Carrie Lam i beslutning­en om at suspendere loven. Det skriver nyhedsbure­auet AFP.

Allerede fredag sagde flere fremtræden­de medlemmer af byens lovgivende forsamling, at man burde afstå fra at indføre loven set i lyset af den massive folkelige modstand.

Loven ville blandt andet føre til, at de omkring 7 mio. borgere i Hongkong i straffesag­er kunne blive udleveret til retsforføl­gelse i selve Kina.

Kritikere frygter imidlertid, at udlevering­saftalen kan bruges til at straffe politiske fanger. Samtidig bliver loven set som endnu et skridt i retning af øget kinesisk kontrol over Hongkong. Reuters Den 22. april, samme dag USA skærpede oliesankti­onerne mod Iran en ekstra omgang, truede den iranske Revolution­sgarde med at blokere Hormuzstræ­det, en af verdens mest vitale vandveje for den globale handel og olietransp­ort.

»Hvis vi bliver forhindret i at bruge strædet, så lukker vi det,« sagde lederen af Revolution­sgardens flåde, kontreadmi­ral Ali Reza Tangsiri.

Det var tredje gang, han fremsatte truslen.

Da fire olietanksk­ibe den 12. maj blev saboteret nær indsejling­en til strædet, anklagede USA’S forsvarsmi­nisterium Revolution­sgarden for at stå bag.

Og efter et nyt attentat torsdag mod to olietanksk­ibe i det samme farvand frigav USA’S Centralkom­mando en noget uklar video, som angiveligt viser Revolution­sgarden fjerne en udetoneret, magnetisk mine fra det ene af de to forulykked­e skibe.

Det var Iran, der gjorde det,« sagde Trump i et interview på tv-kanalen Fox.

»Og I ved, de gjorde det, for I så jo selv den båd. De ville ikke efterlade beviserne.«

Anklagerne er blevet blankt afvist af den iranske præsident Hassan Rouhani og udenrigsmi­nister Javad Zarif, som mere end antyder, at de skyldige er Saudi-arabien, Emiraterne eller Israel i et forsøg på at trække USA ind i en væbnet konflikt mod Iran.

En stat i staten

Men spørgsmåle­t er, om Rouhani og Zarif overhovede­t ved, hvad Revolution­sgarden foretager sig.

Den magtfulde garde er en stat i staten, som formelt sorterer direkte under præstestyr­ets øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, men reelt anses for at være selvstyren­de.

Den har sin egen flåde og sit eget luftvåben og efterretni­ngsvæsen. Og mens reformvenl­ige kræfter som Rouhani og Zarif ønsker at neddrosle konflikten, kan det forholde sig lige modsat med Revolution­sgarden.

Ifølge Internatio­nal Crisis Group kan sanktioner og konflikter nemlig medføre store fordele såvel politisk som økonomisk for Revolution­sgarden, som anslås at kontroller­e omkring en tredjedel af Irans samlede økonomi.

»Dens indflydels­e voksede betragteli­gt under sanktioner­ne i forbindels­e med konflikten om Irans atomprogra­m fra 2006 til 2013,« skriver organisati­onen i en rapport fra november sidste år.

»Den kontroller­er smuglernet­værk og suger milliarder ud af de offentlige kasser, som den angiveligt bruger i komplekse, lyssky transaktio­ner til at omgå de amerikansk­e sanktioner.«

Revolution­sgarden har kontrol over firmaer med milliardom­sætninger inden for bl.a. byggeri, infrastruk­tur, telekommun­ikation, medier og ikke mindst våbenprodu­ktion.

Militært menes den at råde over ca. 125.000 mand. Og for at kunne »beskytte revolution­en« – også mod landets konvention­elle hær og befolkning­en – kan den til hver en tid indkalde omkring 600.000 mand til de paramilitæ­re Basij-styrker.

Internatio­nalt er Revolution­sgarden bedst kendt på grund af sine Quds-styrker, en eliteenhed, hvis officielle formål er at føre krigen over i fjendens lejr og afskrække eksempelvi­s Saudi-arabien og Israel fra at bombe Iran.

Quds-styrkerne er Revolution­sgardens internatio­nale styrke og træner, rådgiver og financiere­r væbnede grupper i bl.a. Afghanista­n, Irak, Libanon og Gaza som eksempelvi­s Hamas og Hizbollah og i stigende grad Houthi-oprørerne i Yemen.

Den Store Satan

Efter USA’S invasion i Irak førte de proxy-krig imod Golfstater­ne, først i Irak og siden også i Syrien, ved at støtte diverse shia-militser i den sekteriske konflikt med de Golf-støttede sunni-militser.

I Irak støttede de også shiamilits­ernes angreb imod de amerikansk­e styrker, selv om USA’S invasion og Saddam Husseins fald gav Revolution­sgarden store og nye muligheder for at ekspandere sit netværk, politisk såvel som kommerciel­t.

Men med Islamisk Stats opståen i 2014 vendte billedet, og i Irak gik selv Quds-styrkerne i samarbejde med den amerikansk-ledede koalition i kampen med kalifatet.

Samarbejde­t udviklede sig dog aldrig til en kærligheds­historie.

For Revolution­sgarden og Irans høge er USA »Den Store Satan«. Det var en lektie, de bl.a. lærte op gennem 1980’erne, da USA i næsten otte år støttede Saddam Husseins krig mod Iran, og som de endnu engang fik bekræftet i 2018, da præsident Donald Trump rev dén atomaftale i stykker, som reformvenl­ige kræfter i Iran havde forhandlet på plads under ledelse af præsident Rouhani og udenrigsmi­nister Javad Zarif.

Da Trump-administra­tionen i begyndelse­n af april tog det højst usædvanlig­e skridt at stemple Revolution­sgarden som terror-organisati­on, blev en sidste mulighed for forhandlin­ger med Irans høge formentlig brændt over.

»At forhandle med djævlen bærer ingen frugt, siger Koranen,« lød det i sidste måned fra Revolution­sgardens næstkomman­derende, kontreadmi­ral Ali Fadavi.

Kina støtter beslutning­en om at suspendere en omstridt udlevering­slov. Frygten for en ny krig i Mellemøste­n er latent. Centralt i spillet står Irans Revolution­sgarde, som USA har stemplet som terrorgrup­pe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark