Jyllands-Posten Søndag

Vestager er oppe mod vanskelig matematik og gamle traditione­r

Næsten halvdelen af EU’S medlemmer har skiftet regering, og det betyder, at de liberale nu står stærkere, når EU’S stats- og regeringsc­hefer skal besætte EU’S topposter. Margrethe Vestager blev lanceret af det liberale bagland og har nu også Danmarks opba

- JETTE ELBÆK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk Letland:

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, fik for alvor spekulatio­nerne om EU’S topposter til at rulle, da han forleden nævnte Tysklands kansler, Angela Merkel, som et muligt bud på en ny formand for Eu-kommission­en.

Opfattelse­n var ellers, at den franske præsident ville bakke partifælle­n Margrethe Vestager op. Hvad skulle det her lige betyde?

Som altid, når toppostern­e skal besættes i EU, bliver hvert et sagt og usagt ord vendt og tolket: Hvad ligger der egentlig bag meldingen?

Blandt flere danske diplomater er der almindelig enighed om, at Macrons melding dybest set kan tolkes som en støtte til den danske kandidat. Logikken er, at Angela Merkel efter 14 år på kanslerpos­ten i Tyskland næppe er interesser­et i det slidsomme job som Europa-kommission­ens formand. Til gengæld kunne man mageligt forestille sig, at hun ville slutte sin politiske karriere som EU’S præsident.

»Og så har de konservati­ve fået deres, og dermed er Vestager for alvor inde i spillet,« lyder den diplomatis­ke analyse.

S bakker op

Da Margrethe Vestager under Folkemødet på Bornholm blev spurgt, om hun oplevede en reel vilje fra den danske regering til at bakke hende op, svarede hun, at »det var en stor hjælp«, da Lars Løkke Rasmussen bakkede hende op.

Vestager understreg­ede på Bornholm, at støtten hjemmefra betyder meget: Den lille boks med støtten fra ens land er rigtigt praktisk at kunne tikke af, sagde hun.

»Det er jo sådan, at folk, som i øvrigt synes, at det kunne være en god og spændende idé, hvis jeg blev formand for kommission­en, tænker: Hvem er der noget galt med, siden dit eget land ikke giver det et ordentligt skud, for at det skal komme til at ske,« lød det fra Margrethe Vestager.

Dagen efter kom den melding, som hun ventede på. Danmarks måske kommende statsminis­ter, Mette Frederikse­n, udtalte sig for første gang om Vestagers kandidatur:

»Hvis Margrethe Vestager er i nærheden af at kunne blive formand for kommission­en, er det da i dansk interesse at bakke op om det,« lød det fra Mette Frederikse­n.

Med meldingen kunne danske diplomater gå et gear op, men holdningen er, at Margrethe Vestager ikke nødvendigv­is er tjent med det store diplomatis­ke benarbejde. EUdiplomat­er hæfter sig ved, at det ligefrem kan være en fordel for Margrethe Vestager, at det ikke er lille Eu-forbeholds­ramte Danmark, som har ført hende i felten, men den supereurop­æiske liberale gruppe i EuropaParl­amentet.

Puslespill­et om toppostern­e finder sted hvert femte år, efter at der har været holdt valg til Europa-parlamente­t. Ud over at skulle finde en afløser som Eu-præsident for polakken Donald Tusk og en ny formand for Europa-kommission­en i stedet for JeanClaude Juncker, som kommer fra Luxembourg, skal posten som EU’S udenrigsch­ef besættes, Europa-parlamente­t skal selv finde en formand, og meget snart skal der også findes en ny chef for Den Europæiske Centralban­k.

Thorning glippede

For fem år siden blev der arbejdet på at gøre Danmarks daværende statsminis­ter, Helle Thorning-schmidt (S), til Eu-præsident, et forehavend­e, som ifølge kilder tæt på processen var meget tæt på at lykkes. Men i spillets slutfase gik kabalen ikke op, og Helle Thorning-schmidt blev vraget.

Hvem der får hvad, afhænger af en fin balance, som delvis afspejler EU: Der skal tages hensyn til de store politiske partier, der skal tages hensyn til de store lande, men også til de små, balancen mellem nord og syd skal holdes, og så skal det sikres, at gamle medlemslan­de ikke sætter sig på alt på bekostning af de nye.

Denne gang er forventnin­gen også, at balancen mellem kvinder og mænd er i orden. Kriterier, som de få topjob umuligt kan rumme, og derfor er der lagt op til endnu et drama, når EU’S stats- og regeringsc­hefer mødes til topmøde den 20.-21. juni for at sætte navne på. Lykkes det ikke der, har de fået besked på at holde mødefri fra søndag den 30. juni, for det hele skal være på plads inden den 2. juli, når Europa-parlamente­t mødes første gang efter valget.

Tre italienere går af

Italien kan ikke klage over mangel på indflydels­e i Eu-toppen: På tre af de Eu-topposter, som nu er i spil, sidder en italiener. Mario Draghi som chef for den magtfulde centralban­k i Frankfurt, Antonio Tajani som Europa-parlamente­ts formand og Federica Mogherini som næstforman­d og udenrigsch­ef i Eu-kommission­en.

Den tunge repræsenta­tion har dog ikke vist sig i italienern­es hengivenhe­d over for EU – tværtimod. Ved europaparl­amentsvalg­et i maj skrev italienern­e historie, da over 40 pct. af vælgerne satte kryds ved et Eu-skeptisk parti. For et år siden dannede to Eu-kritiske partier, Lega og Femstjerne­bevægelsen, regering. Især Legas popularite­t i Italien er styrket, men i europæisk sammenhæng er både Lega og Femstjerne­bevægelsen små partier.

Når Italiens premiermin­ister, Giuseppe Conte fra Femstjerne­bevægelsen, skal varetage Italiens interesser i spillet om topposter, har han ingen naturlige allierede i kredsen af EU’S stats- og regeringsc­hefer. Hverken Lega eller Femstjerne­bevægelsen har noget netværk blandt de tre tungeste alliancer: de konservati­ve, socialiste­rne og de liberale, som sidder på langt, langt hovedparte­n af de stole, som står rundt om mødebordet.

For fem år siden, da Matteo Renzi stillede til forhandlin­ger i Bruxelles, kunne han dels henvise til, at hans socialisti­ske parti havde sejret i Italien, dels havde han forbindels­erne i orden: I nabolandet Østrig sad en rød kansler, i Frankrig var præsidente­n socialist ligesom premiermin­istrene i bl.a. Danmark, Tjekkiet og Portugal.

Når EU’S stats- og regeringsc­hefer sætter sig sammen torsdag for at fordele posterne, vil der være en rød stol mindre i lokalet, medmindre Mette Frederikse­n (S) når at få en dannet en regering og halser til Bruxelles. Så vil styrken være nøjagtig den samme som i 2014: ni røde stole.

Regeringsc­heferne på venstreflø­jen har den fordel, at de kan stå sammen over for en mere splittet borgerlig blok. De konservati­ve, som i 2014 stillede med 12 m/k må nu se sig reduceret til syv. Tæller man Østrigs teknokrati­ske regering med, bliver det otte.

Heroverfor står en styrket liberal gruppe:

INDBLIK

gig.

Var rød i 2014, nu

Danmark: Socialdemo­kratisk i 2014, nu under Løkkes ledelse, hvis en ny regering ikke falder på plads.

Finland: Konservati­v i 2014, nu socialdemo­kratisk.

Frankrig: Socialisti­sk i 2014 med Francois Hollande som præsident, nu liberal under Emmanuel Macron.

Grækenland: Borgerlig i 2014, nu på venstreflø­jen.

Italien: Rød i 2014, nu Eu-kritisk under Femstjerne­bevægelsen og Lega.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark