Jyllands-Posten Søndag

B

- RONJA MELANDER

til.

For selvfølgel­ig begynder det med en gåde, når plottets mester svinger taktstokke­n.

Det 68-årige legebarn har sendt journalist­en ind i sit orangeri. Der er noget, der skiller sig ud derinde, siger han. Dyrebare interviewm­inutter svinder, mens gæsten spejder efter (blod)spor. Den garvede efterforsk­er Carl Mørck havde nok knækket koden allerede.

Gennembrud­det kommer først, da alt det grønne ved berøring viser sig at være kunstigt. Det er et lille vindruetræ og en chiliplant­e – ægte – som skiller sig ud.

Testet for vakshed og bestået kan vi komme i audiens i krimikonge­ns røde villa bag Jesuskirke­n i Valby. Flere forlorne vækster putter sig blandt loppeguld og kogebøger i den bohemiske spisestue. Planterne er praktiske, når man rejser verden rundt en god tredjedel af året. Men Jussi Adler-olsen synes også, det ser fedt ud. Han kan godt lide de sydlandske omgivelser.

Opklarings­arbejdet i orangeriet blegner selvsagt ved siden af de brutale mysterier med overgreb, lig og kyniske henrettels­er i ”Offer 2117”. Det ottende bind i serien om Afdeling Q handler om karakteren Assads indtil nu så gådefulde fortid.

Inde i Jussi Adler-olsens hoved er Assad en lille krøltop. Filmfans vil genkalde sig billedet af den libanesisk-svenske skuespille­r Fares Fares. I de kommende film skal publikum dog vænne sig til en ny Assad og en ny Carl Mørck.

Jussi Adler-olsen er ikke glad for filmatiser­ingerne af de første fire bind i serien. Det er ingen hemmelighe­d. Billetsalg­et taler for sig selv, men forfattere­n mener, at filmene kunne være blevet en endnu større succes. Hvis de havde båret hans blåstempel.

»Zentropa ville have været ekstremt meget rigere i dag. For de ville have fået ikke alene det publikum ind, de fik, men også al»Den figur, Nikolaj har lavet, den går ikke rigtig bare sådan at ændre. Og jeg tror heller ikke, hans trofaste publikum ville have syntes, det var bedre. Det kunne have været en fantastisk karakterro­lle for ham, som kunne have modnet rigtig meget. Jeg har ikke noget imod Nikolaj. Der var engang, jeg sagde til Nikolaj Vraa (journalist, red.) på Her og Nu, at jeg synes, det var at skabe en enstrenget Mørck-figur. Det betyder ikke noget særligt. Enstrenget betyder bare, at der er flere facetter i den figur, end han får lov til. Det blev til det her. Frygteligt. Hele vejen igennem.« Han vil gerne være færdig. Helst i dag. Han håber at lukke kapitlet i 2022. Det er syv år senere, end serien oprindelig­t var berammet til. Succes kan trække tingene i langdrag. Succes og et hæmmet syn.

I marts i fjor vandrede forfattere­n på lykke og fromme ned ad gaden i sit afholdte Barcelona med sin livsledsag­er, Hanne, da der voksede spindelvæv frem for hans venstre øje. Det lod sig ikke gnide bort. Og om aftenen på altanen begyndte lysglimt at storme som fyrværkeri for hans blik.

»Tryk på speederen!«

Det skyldtes, viste det sig på øjenklinik­ken i Barcelona, en glaslegeme­løsning. En naturlig tilstand, der kan komme snigende med alderen. Da Jussi Adler-olsen fløj hjem til sin egen øjenlæge i København dagen derpå, fandt man en revne i hans nethinde.

»Jeg håber, den lige er opstået, for hvis der begynder at glide væske ind bag din nethinde, bliver du blind på øjet. Jeg har ringet ud til Rigshospit­alets øjenklinik i Glostrup. Du skal være der om 25 minutter. Så bliver du opereret,« gengiver Jussi Adler-olsen doktorens ordre.

»Jeg stormede ned og tog en taxa og sagde: ”Tryk på speederen”. Da jeg så kom derud, kunne den første læge ikke finde det. Jeg var fuldstændi­g desperat. For det blev jo værre. Det kunne jeg mærke. Han kaldte på bagvagten, og han fandt det med det samme og svejsede det til.«

Prøv at lukke dit venstre øje. Læs videre med det højre. Det kan sagtens lade sig gøre. Forestil dig nu at skrive et par bøger med det handicap.

»Jeg tænkte som dig: Min karriere bliver smadret. Kan du skrive med ét øje? Jah, det kan du vel nok. Men er det fedt? Det vidste jeg ikke, om jeg syntes. Det er ret intenst at skrive. Hvad udsætter jeg det andet øje for? Jeg fik at vide, at jeg ikke måtte skrive, læse eller bevæge øjnene overhovede­t i to måneder bagefter. ”Du må se lige ud” – er du klar over, hvor svært det er?« udbryder Jussi Adler-olsen.

Han udspiller en lille scene. Bevæger langsomt og anstrengt og med sans for dramatik sit sølvkroned­e hoved fra side til side med et stift blik, mens han foregiver at føre en samtale med usynlige gæster ved bordet.

I de to måneder så Jussi Adler-olsen tv. På afstand. ”Krejlerkon­gen”. Godt program. Forfærdeli­g periode. For han mistede lysten til kreativite­ten. Til at spille guitar endda. Og hvis du ikke er kreativ, lever du dårligt. Hvis du ikke er nysgerrig længere, så dør du.

Sådan er i hvert fald virkelighe­den ifølge Jussi Adler-olsen.

Så han takker sine læger i bogens forord. For trods alt blev hans øje lappet så relativt hurtigt sammen, at han ikke nåede at spekulere ret meget mere over et liv uden skriv. De næste ord falder næsten som et skuldertræ­k:

»Men det ville ikke have gjort noget. Bortset fra at mit projekt ville have været ødelagt. Virkelig ødelagt.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark