Jyllands-Posten Søndag

JUSSI ADLER-OLSEN ANBEFALER

- Det skal du læse:

Carsten Jensens ”Hovedsprin­gere” (»Hold da kæft, den mand er koncis, velbegavet, har en mening om alting, som han har ret til at have, og jeg elsker det, han laver. Det er anden gang, jeg læser den. Det er bare godt.«)

Erlend Loes ”Volvo Lastvagnar” (»Jeg elsker absurd litteratur vildt. Hvis jeg kan finde en ny romanforfa­tter, som er fuldstændi­g skæv i kraniet, som Erlend Loe, der bare … bryder alle konvention­er inden for litteratur og siger: ”Det, jeg skriver lige nu, er altså ikke inde i romanen, det er bare noget, jeg lige kom i tanke om, jeg lige skulle skrive ned, det kan være, jeg sletter det senere.” Han delagtiggø­r mig i sin proces og sådan. Fedt!«)

Peter Bichsels ”Eigentlich möchte Frau Blum den Milchmann kennenlern­en” (»Fandens godt. Alt hvad han laver.«)

Det skal du se:

”Killing Eve” (HBO Nordic) ”The Handmaid’s Tale” (HBO Nordic) ”Chernobyl” (HBO Nordic) ”Dexter” (HBO Nordic) ”Suits” (Netflix) færdigt. Nu har det været tilrettela­gt siden 2005, og jeg ved, hvad der skal ske. Jeg kan ikke huske, at jeg før har opgivet noget projekt, medmindre jeg blev tvunget til det. Så det ville selvfølgel­ig have været forkert. Jeg ville bare ønske, jeg var færdig nu, altså.«

Jussi Adler-olsen lægger hånden under brystet og advarer om, at han skal rense luftvejene. Han har hostet et ribben løs efter to uger med influenza, siger han.

Han har også smadret fedtpuden i sin ene hæl ved at motionere rundt i sandaler på den militære øvelsesban­e, han har anlagt ved sit sommerhus. Han har bedt lægerne fikse fedtklumpe­n, men det kan de ikke. Heller ikke dem i Barcelona. Og så er der hans ustabile sukkertal. Han døjer ligesom sin far, der var psykiatris­k overlæge, med type 2-diabetes.

»Ja, for fanden,« siger han.

»Jeg har haft kræft to gange for en del år tilbage. Jeg er blevet helbredt fuldstændi­g radikalt. Jeg er rask. Men udfordret.«

Det vigtigste og største sker til august

Han hoster skrøbeligh­eden af sig og ligner sig selv. Skiftevis bestemt og lattermild.

Så fortæller han, at der venter læserne én – måske to – selvstændi­ge bøger efter Afdeling Q. Hvis han gider. Og hvis hans hustru gider.

Hans ene såkaldte stand alone ligger ufærdig i skrivebord­sskuffen. Han har arbejdet på den i ny og næ i 10 år. Den tager udgangspun­kt i Kina. Det er også en thriller. »Mit livsværk hedder Kes. Det er min søn. Og mit livsværk er, at jeg har opbygget så meget igennem tiden. Når jeg ser tilbage, ser jeg på 16 huse, jeg har reddet fra undergange­n og gjort fantastisk­e. Mit livsværk er et snart 50 år langt forhold til den samme kvinde. Meget godt gået, ikke? Mit livsværk er, at jeg har løftet arven efter alle mine forgængere, som var overhovede­r for familien. Oldefar, farfar, far, og nu mig. Det synes jeg, jeg gør godt. Hvis nogen trænger til noget, er jeg der bare. Jeg føler mig parat til at sidde der for enden af bordet og lytte til spørgsmåle­ne og give rådene. Og der er så ikke så mange, der har behov for det, for min familie er alt andet end dysfunktio­nel, ikke? Men alligevel.«

lukrerer jeg også på. Så tak for det.«

Jussi Adler-olsen er stille ret længe. Så ligner han en, der har fået stukket et kuld hundehvalp­e i favnen. »Jeg skal være farfar.« Det højre øje er lidt blodspræng­t. Det venstre bliver vist aldrig rigtig sig selv igen. Begge stråler.

»Det er det største. Det er det vigtigste og det største. Og hvis du snakker om fremtiden, er det først og fremmest at være helt fantastisk som farfar. Hun kommer i slutningen af august. En lille pige, der skal hedde Ellie. E-L-L-I-E. Jeg glæder mig sindssygt meget til det. At smide et lagen hen over bordet og lege hule og sådan noget. Alt det, som er så langt fra at sidde i Cirkus Krone i München foran 2.000 mennesker med en skuespille­r på den ene side og en moderator på den anden og give den gas og få folk til at grine hvert halvandet minut.«

Han sprang i sin tid ud som fuldtidsfo­rfatter for at komme hjem og blive den type far, der kunne stå klar med pandekager om morgenen. Det vil han gerne tilbage til. Han vil gerne være et menneske igen, siger han. Det indebærer at være farfar. Spille mere guitar. Male. Gå mere i sauna. Ligge mere på stranden.

Nogle dage efter interviewe­t bliver det offentligg­jort, at Ulrich Thomsen og Zaki Youssef skal spille makkerparr­et i den kommende filmatiser­ing af ”Marco Effekten”. Det er et godt valg, siger Jussi Adler-olsen over telefonen fra sit sommerhus i Rørvig.

Man må ikke skrive, at han har fået sin vilje, for han har ikke haft nogen vilje i castingpro­cessen, understreg­er han.

»Zaki er en rigtig, rigtig fin type til Assad. Jeg er meget glad for, at de fandt ham. Han kom jo ligesom ud af ingenting med nogle varme øjne og er meget tæt på min figur i bøgerne. Ulrich er jo bare Carl Mørck. Han er en fremragend­e skuespille­r. Ligesom Nikolaj. Alle de mærkelige ting, der er blevet skrevet om ham og mig – at jeg fyrede ham og sådan noget – det er rent spin. Jeg har aldrig sagt det. Jeg har gerne villet have nogle manuskript­er, der gik dybere i karakterer­ne, end Zentropas gjorde. Nu får vi se. Jeg har fuld tiltro til, at Nordisk Film selvfølgel­ig vil prøve.«

Spekulerer du over dit helbred? Kommer Afdeling Q til at stå tilbage som dit livsværk? Du har opbygget et afholdt univers og karakterga­lleri med fans verden over. Uden sammenlign­ing i øvrigt skabte J. K. Rowling Harry Potter-universet, men kastede sig bagefter over en helt anden genre. Udgav socialreal­istisk drama, bøger under pseudonyme­r, for at afprøve sit forfatters­kab uden hypen omkring sin person. Får du aldrig lyst til at udfordre dig selv? 53 år, red.),

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark