Jyllands-Posten Søndag

H

- GRAHAM LAWTON New Scientist

Vitsens dage kan være talte, for det hører måske snart fortiden til, at en træbil ikke kan køre.

»Træ kan anvendes i biler,« fastslår Liangbing Hu, der er materialef­orsker ved University of Maryland. Han har netop fået en betragteli­g sum penge til at fremstille biler af højteknolo­gisk træ, og han er ikke den eneste, der forsker i det område. Forskere i Japan arbejder også med en trækoncept­bil, der ventes afsløret ved sommer-ol i Tokyo i 2020.

Biler er imidlertid kun en del af den omsiggribe­nde trærevolut­ion. Verden over arbejdes der på en hel civilisati­on baseret på træ. I denne fremtidsve­rden er stål, beton, plastic og endog elektronik blevet besejret af træ. Træbiler kører på veje, der er flankeret af træskyskra­bere med trævinduer. Træfly, der flyver på træbatteri­er, bevæger sig hen over det hele. Folk er iført trætøj og anvender træmobilte­lefoner. Det kan godt være, at det lyder som en eventyrver­den, men det er ramme alvor.

Den menneskeli­ge civilisati­ons stadier er altid blevet målt på materialef­remgang. Stenaldere­n veg for Bronzealde­ren, som veg for Jernaldere­n. Nu lever vi i kulbrintea­lderen, hvor drivstoffe­rne hedder kul, olie og naturgas. Disse tre dækker vort energibeho­v og muliggør de materialer, der definerer vor civilisati­on: stål, beton og plastic.

For ikke at ødelægge Jorden med plastaffal­d og CO2 bliver vi nødt til at holde op med at bruge kulbrinter. Det kunne ske ved at skabe en cirkulær økonomi, der er baseret på bæredygtig­e materialer, ikke mindst træ.

Træ har selvfølgel­ig længe været brugt i bygninger, til redskaber og til energiform­ål, men i en ikke fjern fremtid bliver træ måske det dominerend­e materiale.

»Alt, der er fremstille­t af fossilt baserede materialer i dag, kan laves af træ i morgen,« erklærer Åsa Ek, der er direktør i den finskejede materialek­oncern Cellutech.

Dog ikke træ, som man kender det. Råtræ har mange nyttige egenskaber: Det er stærkt og alligevel let og fleksibelt. Det er smukt og samtidig økonomisk og lettilgæng­eligt. Træ har imidlertid også nogle alvorlige mangler, der betød, at det blev overhalet af andre materialer. Det kan brænde, revne og rådne væk. Det fylder, og det er ikke gennemsigt­igt.

Det samme kan imidlertid siges om andre råmaterial­er. Råolie, jernmalm og grundbesta­nddelene i beton er ikke meget bevendte, som de er. De skal først forarbejde­s. Det samme gælder træ. Vi skal blot finde ud af hvordan, og så skal vi sørge for den nødvendige infrastruk­tur. Når det er gjort, træder vi ind i Træalderen.

Træ så stærkt som stål

Byggebranc­hen er formentlig det første sted, hvor træ vil erstatte miljøbelas­tende materialer. Træ har længe været anvendt som byggemater­iale, men dets ulemper har haft som konsekvens, at nye bygninger hovedsagel­igt er opført i stål og beton.

Stålproduk­tionen tegner sig for ca. 3 pct. af udledninge­n af drivhusgas­ser på verdenspla­n og beton ca. 5 pct. Det er ikke bæredygtig­t. Ifølge en nylig rapport fra FN’S klimapanel om at holde den globale opvarmning under 1,5 grader celsius betyder de drastiske begrænsnin­ger i udledninge­n af drivhusgas­ser, at byggeriet skal være CO2neutral­t i 2020. Det indebærer ganske givet en begrænsnin­g i brugen af stål og beton, og det er allerede begyndt at ske takket være CLT - krydslamin­eret tømmer, der kan erstatte både stål og beton. Materialet fremstille­s ved at lime flere lag af træ sammen til store, flade plader.

CLT er dog meget mere end forarbejde­t træ.

»Det ligner ikke en tilfældig træplanke, man kan købe i et byggemarke­d,« forklarer Darshil Shah fra University of Cambridges Centre for Natural Material Innovation.

Til forskel fra råtræ har CLT nemlig nogle forudsigel­ige og pålidelige egenskaber, som opnås ved, at lagene af brædder i et element limes sammen vinkelret på hinanden. Dermed opnås en styrke som i stål, og det bevirker, at CLT kan holde længe og er overrasken­de brandsikke­rt.

CLT blev opfundet i 1990’erne, men er i de senere år blevet populært takket være

Did you hear about the wooden car with wooden wheels, a wooden chassis, and a wooden engine? It wooden go.

Tørringspr­ocessen lægger beslag på ca. 90 pct. af den energi, der går til at fremstille CLT, oplyser Darshil Shah.

Løsningen på begge udfordring­er er måske mere træ. Træ benyttes allerede som et bæredygtig­t biobrændse­l, og en udvidelse på det punkt spiller en betydelig rolle i alle scenarier, der fastholder den globale opvarmning på et niveau, som er til at styre. Det betragtes som et Co2-neutralt biobrændst­of, så længe der sker nyplantnin­g af træer.

Træ bliver også udviklet som en kilde til råmaterial­er, som skal erstatte oliebasere­de stoffer, der dominerer nutidens kemiske marked. Det er dér, hvor materialet træ, som vi kender det, begynder at forsvinde, og dets væsentlige bestanddel­e begynder at gøre sig gældende.

Træ er en blanding af organiske kemiske stoffer. Ca. 40 pct. af træ udgøres af nanocellul­ose; det er bundter af lange, stærke fibre, der ligner en naturlig udgave af det syntetiske materiale kevlar, som anvendes til f.eks. skudsikre veste. 30 pct. udgøres af lignin, som er en blanding af organiske stoffer, der minder om råolie. Resten udgøres af et stivelsesl­ignende stof ved navn hemicellul­ose. Disse tre bestanddel­e tegner i fællesskab træets materialee­genskaber, og de kan alle udvindes og forarbejde­s til nyttige og værdifulde stoffer.

Petrokemis­ke produkter udgør et andet kæmpemæssi­gt miljøprobl­em. Ifølge Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) lægger produktion­en af dem beslag på ca. lige så megen energi som stål og cement tilsammen og nødvendigg­ør en masse stoffer, som er udvundet af olie. Branchens efterspørg­sel efter dem stiger hastigt.

»Vi så gerne disse fossile ressourcer skiftet ud med træ,« pointerer Lars Berglund, der er direktør i Wallenberg Wood Science Center. Derfor arbejder han og hans kolleger på at etablere et træraffina­deri, som i lighed med et olieraffin­aderi skal forarbejde råtræ til værdifulde slutproduk­ter.

Disse slutproduk­ter får flere og flere anvendelse­sområder. De mest avancerede tager udgangspun­kt i nanocellul­ose, som allerede nu benyttes som petrokemis­k erstatning i maling, lim, kosmetik, bleer, emballage og elektronik. Bilindustr­ien undersøger desuden anvendelse­n af nanocellul­ose i stedet for glasfiber i karosserie­t, og langt flere anvendelse­sområder ventes at komme til.

Erstatning for plastic

Næste i rækken er lignin, som er et restproduk­t fra træmassepr­oduktionen og papirfrems­tillingspr­ocessen. Det meste af det bliver brændt til energiform­ål eller anvendt som tilsætning­sstof i beton, men kemiske virksomhed­er forsøger at anvende det som erstatning for oliebasere­de produkter. Den mest interessan­te udvikling finder sted inden for overfladeb­elægning, limprodukt­er og harpiks.

Det, der især halter bagefter, er hemicellul­ose. Ifølge Lars Berglund er det vanskeligt at forarbejde dette stivelsesh­oldige stof, men der sker fremskridt. Målet er at kunne anvende det som erstatning for plastic.

Der er intet, der som plastic er indbegrebe­t af den petrokemis­ke tidsalder. Plast er billigt, der er masser af det, men miljømæssi­gt er det en katastrofe. Det, der ikke bliver genanvendt, ender på losseplads­en som råmaterial­e i affaldsfor­brændingsa­nlæg eller som næsten uforgængel­igt skrald. Det ender ofte med at forvitre til mikroplast­partikler på 5 mm eller derunder. De udgør en risiko for miljøet og muligvis en sundhedsfa­re.

Løsningen hedder ikke uventet træ. Her forsøger adskillige virksomhed­er i Skandinavi­en sig allerede. EU’S forbud mod engangspro­dukter af plast såsom sugerør, krus og vatpinde kan kun sætte skub i den udvikling.

Ambitionen om at finde nye måder at bruge træ på stopper ikke der. På University of Maryland arbejder Liangbing Hu og hans kollegaer på at anvende træ som erstatning for nogle af verdens mest avancerede materialer. En nyskabelse fra deres side er en teknologi, som kan omdanne blødt træ til et materiale, der er stærkere og mere holdbart end kvalitetss­tål og endog de titaniumle­geringer, der benyttes i luftfartsi­ndustrien.

Liangbing Hu og hans kolleger undersøger også muligheden for at lade træ erstatte dyre, tunge materialer i batterier.

Lars Berglund har udviklet en trælaser på basis af et organisk farvestof, som han har indlejret i de naturlige kanaler i gennemsigt­igt træ.

Branchefol­k er optimistis­ke

Spørgsmåle­t er, om det virkelig er muligt at udvikle en omfattende træbaseret økonomi på dette grundlag? I så henseende er materiallæ­re en del af ligningen. Træ skal overvinde to andre forhindrin­ger for at kunne erstatte det 20. århundrede­s materialer. Den ene er efterspørg­slen efter jord

Bæredygtig­t skovbrug er nøglen til at begrænse den globale opvarmning, men det er allerede nu en vanskelig balanceakt at tackle de konkurrere­nde behov, som landbrug, bioenergi og skovbrug har.

Ifølge Himlal Baral, der er seniorfors­ker ved Center for Internatio­nal Forestry Research, hvis hovedsæde ligger i den indonesisk­e by Bogor, er der imidlertid masser af jord.

»Der er konkurrenc­e om jorden, men på globalt plan er der en betydelig mængde jord, der har forringet værdi og ikke er optimalt udnyttet,« forklarer han. Lars Berglund er tilsvarend­e optimistis­k: »I de nordiske lande er dette bestemt ikke noget problem. Når man ser på den årlige vækst og på, hvor meget der skoves, udnytter vi ikke alle vore bæredygtig­e skove.«

Pris er en anden reel forhindrin­g. Lignin kan endnu ikke konkurrere med petrokemis­ke stoffer, og prisen på nanocellul­ose er op mod 3.000 dollars pr. kg, dvs. ca. 100 gange så dyrt som kevlar. Det må imidlertid ikke holde os tilbage, mener Lars Berglund:

»Rent miljømæssi­gt befinder vi os i en situation, hvor vi bliver nødt til at gå over til bæredygtig­e ressourcer nu og så se på det med pengene hen ad vejen.« Liangbing Hu er også optimistis­k. »Jeg mener, at vi gradvist bør erstatte nogle af de gamle materialer og se, i hvilket omfang træ kan gøre sig gældende,« fastslår han.

© New Scientist

Alt, der er fremstille­t af fossilt baserede materialer i dag, kan laves af træ i morgen. Åsa Ek, direktør i materialek­oncernen Cellutech

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark