Jyllands-Posten Søndag

Vargas Llosa, Spaniens feterede udstilling­sfigur, optræder i Danmark

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t WIEN

En af den sydamerika­nske litteratur­s store, men også besværlige navne gæster i disse dage Danmark. Man kan vælge at betragte det som en ære, at Mario Vargas Llosa optræder i Aarhus og København. Man kan også bruge anledninge­n til at se nærmere på helheden, på dette, at Vargas Llosa brød igennem som skarp, måske kommunisti­sk eller socialisti­sk samfundskr­itiker med romanen ”Byen og hundene” (dansk udgave: 1967), optaget af sit hjemland, Perus, skæbne, derpå internatio­nal berømthed, nobelprist­ager i 2010, en mand, der fejrer sig selv og fejres af andre, som måske ikke altid ved, hvem eller hvad de fejrer.

Jeg var i mine yngre dage en begejstret læser af Vargas Llosas bøger. Min entusiasme kølnedes, i takt med at hans fortællend­e samfundskr­itik udviklede sig til et politisk engagement så direkte, at han i 1990 stillede op som borgerlig-liberal – i denne etikettes europæiske forstand – kandidat til præsidentp­osten i Peru. Vælgerne fejede ham ud. Vargas Llosa, ud af en fåtallig middelklas­se i det traditiona­listiske Arequipa, viste sig at være ude af takt med den politiske og sociale virkelighe­d i sit hjemland. Vælgernes flertal så ham som repræsenta­nt for en hvid kaste, der sagtens forstår at fastholde sine privilegie­r, men hvis omsorg for nationen er minimal. At hans landsmænd kunne vrage ham, den berømte peruaner, forargede Vargas Llosa så vidt, at han emigrerede til Spanien. Han blev spansk statsborge­r, fandt sin plads i ledende kredse og taler ofte det nationalis­tiske højres sag i sine meningsart­ikler, fortrinsvi­s i dagbladet El País, der længst har forspildt sit ry som frisindet avis. Tidligt i forløbet forsvarede han cubanske og andre dissidente­r, hvilket indbragte ham en dogmatisk tænkende venstreflø­js kritik. Det skubbede ham yderligere til højre. Her lod han sig inspirere af skikkelser som Hayek og Popper.

Mario Vargas Llosa (årgang 1936) er ikke længere den store forfatter. Det skyldes ikke blot hans alderdom, som utvivlsomt påvirker hans åndsevne. Det skyldes også, at han af egen drift lader sig bruge og misbruge af det Spanien, der i over 200 år tyranniser­ede Latinameri­ka, og som i vore dage glimrer ved at undertrykk­e sine sidste ikkespansk­e nationalit­eter, blandt dem baskerne og catalonier­ne.

Andre spanske politikere, intellektu­elle og akademiker­e, blandt dem tidligere premiermin­ister Zapatero, tidligere højesteret­sdommer Martín Pallin og dekan ved det juridiske fakultet under Sevillas Universite­t Péres Royo angriber regelmæssi­gt, at 12 frit valgte catalanske ledere, fremstille­t for den spanske højesteret i Madrid, risikerer domme på op til 25 års fængsel for et ”oprør”, der aldrig fandt sted. Vargas Llosa deltager skamløst i denne debat på anklagemyn­dighedens side. Da PEN Internatio­nal i januar kritisered­e både processen i Madrid og et omsiggribe­nde spansk forsøg på at knægte ytringsfri­heden (f.eks. den berygtede brød Vargas Llosa ”uigenkalde­ligt” med PEN. Han ønskede ikke at deltage i, hvad andre anser for en nødvendig og for demokratie­t nyttig diskussion om, hvad der foregår i Spanien næsten 45 år efter diktatoren Francisco Francos død.

Det er trist at skulle sige det, men siges skal det: Vargas Llosa personific­erer franskmand­en Julien Bendas svigefulde intellektu­elle. Han er den delvis fascistisk­e stats feterede udstilling­sfigur. Som andre i hans branche er han blevet til sin egen tragiske helt.

Mario Vargas Llosa er ikke længere den store forfatter. Det skyldes ikke blot hans alderdom, men at han lader sig bruge og misbruge af Spanien.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark