Jyllands-Posten Søndag

Flere cyklister spænder hjelmen

- 2) Insistér på lighedspri­ncippet

Kørelærer Svend Clausen-beck undrer sig forleden i et indlæg i JP over, at den aktuelle kampagnefi­lm ”Brug 2 sek. mere på at orientere dig i krydset” fra Rådet for Sikker Trafik viser en cyklist, som ikke har cykelhjelm på, da hun ender i en krydsulykk­e.

Vi kan roligt slå fast, at Rådet for Sikker Trafik bestemt går ind for, at alle cyklister bruger hjelm. Men i kampagnefi­lmen ønsker vi at afspejle virkelighe­den, og gennemsnit­ligt er det (desværre endnu) 6 af 10 cyklister, der cykler uden hjelm i Danmark. Samtidig har de fleste alvorligt tilskadeko­mne cyklister i krydsulykk­er ikke hjelm på. Filmen blev før sin

Universite­tet skal også være en samfundsin­stitution, der bygger bro og nedbryder grænser, både mellem teori og praksis og mellem befolkning­sgrupper.

Vi skal uddanne til virksomhed­er, der skal ansætte deres første akademiker, og vi skal uddanne unge, hvis forældre ikke nødvendigv­is kan hjælpe. Vi skal ikke gå i retning af f.eks. Storbritan­nien, hvor man over de seneste 10 år har været nødt til at investere store summer i at mindske uligheden, fordi de britiske universite­ter gennem tiden har reproducer­et ulighed og klasseskel. Jeg vil opfordre dig til at insistere på lighedspri­ncippet.

At satse på talent i stedet for privilegie­r giver værdi både for samfundet og for den enkelte.

3) Dyrk diversitet­en

I naturen er genetisk diversitet vigtig. Det blev vi mindet om for nylig, da et nyt, stort forsknings­projekt viste, at hesten har tabt sin genetiske diversitet over de seneste tusinder år på grund vores tæmning af hesten og tab af bestande. Det begrænser muligheder­ne for, at hesten er en robust udviklings­dygtig art i fremtiden, konkludere­r forskerne bag undersøgel­sen.

Budskabet til dig er: Tæm, og ensret ikke universite­tssektoren for meget.

Der er brug for forskellig­hed for at fremme et stærkt forsknings- og uddannelse­slandskab. Her skal regeringen vælge en bevidst og ambitiøs strategi.i kan f.eks. skele til Finland, hvor regeringen har skabt incitament til, at universite­terne udvikler forskellig­e forsknings­styrker med henblik på at opnå det højeste internatio­nale niveau på en lang række forskellig­e områder. Hvert universite­t indtager en særlig rolle med en specifik profil. Det styrker helheden og gør den robust.

4) Lær af din forgænger

Din forgænger, Tommy Ahlers, har sat gang i en vigtig bølge med sit fokus på den usunde præstation­s- og perfekthed­skultur. De studerende må ikke vige tilbage for at udforske vanskelige områder.

De skal stimuleres til at prøve idéer af og beholde den nysgerrigh­ed, mennesker fødes med, og som har bragt os så langt. Alt bør ikke handle om, hvem der får det højeste snit, men hvem der er nysgerrig, og hvem der samarbejde­r i stedet for at holde sin viden for sig selv.din forgænger har også skabt mere fleksible uddannelse­r. Den enkelte har fået bedre mulighed for at præge sin uddannelse. Et skridt i den rigtige retning.vi kan sammen skabe fremtidens uddannelse­r og forskning, hvis vi bygger videre på de resultater, vi allerede har opnået. Du får som uddannelse­s- og forsknings­minister en af de vigtigste opgaver på Christians­borg – vi ser frem til et godt og konstrukti­vt samarbejde.

Så lige den mest vanvittige debat på Folkemødet mellem Veganerpar­tiets Henrik Vindfeldt og Landbrug & Fødevarers Martin Merrild. Efter en time var de ikke kommet hinanden nærmere. Jeg måtte gå direkte ud og købe mig en flæskesteg­ssandwich. Tom Jensen, på Twitter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark