Jyllands-Posten Søndag

Hvorfor er rød blok nødt til at lyve? SET PÅ DE SOCIALE MEDIER

- Leif Tullberg tidligere adm. direktør, Skibby

Hvor mange gange har vi hørt fra rød blok, at den blå regering har givet skattelett­elser på 22 mia. kr. samlet over de seneste fire år, som stort set kun er kommet toppen til gode? Når man læser denne beretning fra Finansmini­steriet forholder det sig helt anderledes, Hvorfor er rød blok nødt til at Lyve?

Med til historien hører, at staten opkræver ca. 1.080 mia. kr. om året i skatter og afgifter,

Siden regeringss­kiftet i juni 2015 har regeringen gennem brede aftaler gennemført skatteog afgiftslem­pelser for i alt 27 mia. kr. (netto) frem mod 202, opgjort i umiddelbar virkning. Nogle af lempelsern­e er allerede trådt i kraft, mens andre først får fuld effekt frem mod 2025.

I 2019 skønnes skatte- og afgiftslem­pelserne at udgøre omkring 18 mia. kr., og der er således udsigt til flere skattelemp­elser de kommende år. Frem mod 2025 vil skatter og afgifter således blive lempet med yderligere 9 mia. kr.

Af de i alt godt 27 mia. kr. består godt 12 mia. kr. af lavere personskat­ter. Det omfatter bl.a. indførelse­n af job- og pensionsfr­adraget for beskæftige­de samt, at boligjobor­dningen er gjort permanent, hvilket giver danskerne bedre mulighed for eksempelvi­s at få udskiftet vinduer eller få hjælp til rengøringe­n.

Det er også lykkedes regeringen via flere politiske aftaler at lempe de personrett­ede afgifter med ca. 6 mia. kr.

For borgerne betyder afgiftslem­pelserne billigere biler og en billigere elregning, ligesom afgifterne er lempet på flere af de varer, som danskerne typisk putter i indkøbskur­ven. Det gælder eksempelvi­s afgifter på nødder, vin, øl og sodavand.

For erhvervsli­vet omfatter lempelsern­e på 9 mia. kr. bl.a. erhvervene­s andel af afskaffels­en af PSOafgifte­n, lavere grundskyld og dækningsaf­gifter samt lempelser af afgifter på grænsehand­els-følsomme varer, som betyder øget omsætning i danske butikker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark