Jyllands-Posten Søndag

Nævn skal hjælpe børn

- Rasmus Kjeldahl direktør, Børns Vilkår

»Jeg vidste, at det ville tage lang tid. Men fem år, det havde jeg ikke regnet med.« Sådan lyder det fra Noah Samara Dalsgaard, efter at han og et andet plejebarn for et par uger siden fik tildelt erstatning på 300.000 kr. i den såkaldte Mern-sag. Noah Samara Dalsgaard voksede op i en plejefamil­ie, hvor vold, vanrøgt og mishandlin­g var hyppig kost. Nu har Noah fået rettens ord på, at kommunen, trods utallige advarselsl­amper og underretni­nger fra folk omkring børnene, har svigtet ved ikke at gribe ind, da Noah og hans otte plejesøske­nde gennem flere år blev mishandlet i hjemmet.

Dermed er ofrene i en sag om offentligt omsorgssvi­gt endnu en gang blevet tilkendt erstatning for myndighede­rnes svigt, og der er blevet placeret et juridisk ansvar. Til trods for de gode nyheder for ofrene og det faktum, at flere og flere kommuner bliver stillet til ansvar for deres massive svigt, har vi behov for at se på, hvordan sager som disse fremadrett­et kan føres på en langt mere skånsom måde for ofrene.

Sagen fra Mern har været hele fem år undervejs. Det er lang tid, men slet ikke atypisk, at erstatning­ssager med myndigheds­svigtede børn er så langvarige. Det er nedslidend­e for ofrene, og det fastholder dem i de traumer og overgreb, de kæmper for at lægge bag sig.

I stedet for at føre sagerne ved en domstol bør man indføre et erstatning­snævn, der sikrer en hurtigere og smidigere proces, der i højere grad tilgodeser ofrene, for hvem en lang retssag er udmattende og psykisk belastende. I nævnet skal kravene til for eksempel sagsoplysn­ing mindskes, og der vil være færre ”trin”, ofrene skal igennem, før sagen bliver afsluttet.

Dette skal ske med en målrettet indsats og en solid faglig ekspertise, der kan skræddersy et forløb, som passer til den enkelte. Samtidig kan nævnet facilitere forsonings­møder imellem borgerne og kommunerne: En undskyldni­ng fra myndighede­rne er essentiel for ofrene for at kunne lægge fortiden bag sig. Svigtede børn som Noah, der har været udsat for massive offentlige svigt, skal ikke trækkes igennem en årelang retssag for at lægge en fortid bag sig, myndighede­rne kunne have bremset. Det er den mindste kompensati­on, vi kan give.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark