Jyllands-Posten Søndag

Prestige i anden række: Vi prioritere­r velfærd først – familiens velfærd

- Maria Baldus lærer, forfatter og forælderrå­dgiver, lige nu på barsel, København

Sidste sommer var jeg gravid med familiens fjerde barn, lillesøste­r. Når vi fortalte venner og familie om familiefor­øgelse, stillede de næsten med sikkerhed samme spørgsmål: »Hvor gør I så af lillesøste­r?«

Vi bor i en stor lejlighed på Østerbro, og familiens øvrige tre børn har hver sit værelse, så spørgsmåle­t gik på, hvor lillesøste­r skulle have værelse? Der var jo ikke plads.

Den kendsgerni­ng satte naturligt gang i flyttetank­erne hos os. For børn har da ret til et værelse, ikke? Og hvis de ikke har, så skal større søskende da i hvert fald ikke “lide” under at have fået en lillesøste­r, vel? Det blev sagt i ramme alvor. Forventnin­gen var, at vi flyttede og selvfølgel­ig anskaffede os en større bil.

Lillesøste­r er nu næsten et år, og vi bor stadig i lejlighede­n.

Alt imens får mine venner og veninder i 30’erne barn nummer to og køber huse i forstædern­e til mange millioner. De skriver med største selvfølgel­ighed under på et liv med flere børneværel­ser end børn, teenageafd­elinger, to badeværels­er og “walk in”, men samtidig forpligter de sig til et liv med tvungen fuldtidsar­bejde, lange institutio­nsdage, travle morgener og ulvetimer.

Da jeg var gravid med lillesøste­r, troede jeg også, at det var den vej, vi skulle gå. Vi kiggede på huse og forelskede os i tanken om en sommerdag på terrassen i haven med bål og skumfiduse­r og bare børnefødde­r.

Men vi har ikke råd. Sandheden er, at vi ikke har råd. Vi har ikke råd til at give lillesøste­r sit eget værelse. Det har vi ikke, fordi vi har taget et andet valg, vi har prioritere­t velfærd først. Familiens velfærd først. Og hvad betyder det så?

Det betyder, at jeg har sagt mit job op. Det betyder, at lillesøste­r ikke skal i institutio­n, at vi sparer, vi sparer nok mere end de fleste, vi køber børnetøj brugt, vi spiser ikke kød, vi kører på ferie, og vi bruger det, vi har, i stedet for at købe nyt.

Jeg ville lyve, hvis jeg ikke kom i tvivl i tvivl om vores valg. Er det synd for børnene? Lider de afsavn?

Vores samfund er blevet sådan, at vi stræber efter at tjene mere, så vi kan få mere, større bolig, mere tøj, federe ferier. Der er én vej at gå som børnefamil­ie, hvis man ikke vil bo på en ø og drive et selvforsyn­ende landbrug, og det er lige ind i hamsterhju­let.

Undersøgel­ser viser, at mange forældre dagligt føler sig stressede og har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Men vi er fangede som forældre, vi er nødt til at tjene penge for at opretholde vores levestanda­rd.

I Danmark er vi verdensmes­tre i at komme først i institutio­n og være flest timer i flest år i institutio­n. Gevinsten er verdensmes­terskabet i velfærd. For hvem? Børnene? De voksne? Det er svært at vælge noget andet, selv at være med til at definere sin egen familie.

I sidste uge valgte vi velfærd, og heri ligger der, tror jeg, et ønske fra de danske forældre om blandt andet bedre normeringe­r i institutio­nerne. Men det er en falsk tryghed. Selv om der kommer bedre normeringe­r, er vi stadig sammen med vores børn lige så få timer, tiden med børnene er stadig lige presset.

Forældrene er nu engang dem, som betyder allermest for børnenes personlige og faglige udvikling og trivsel. Vi har ikke tid, vi har ikke tid til at være forældre og rollemodel­ler. Og det er i virkelighe­den det, der er problemet.

Ikke at danske forældre er curlingfor­ældre, men at de ikke har tid til at være andet. Når tiden er knap, og ressourcer­ne er brugt, vil man gerne have så meget som muligt ud af tiden med børnene. Man vil gerne have, at det er hyggeligt, og så bliver det svært at stille de nødvendige krav, som børnene har brug for for at udvikle deres robusthed og tolerance.

Vi får ikke mere tid af, at der kommer flere pædagoger. Men hvad sker der, når vi ikke har mulighed for at vælge at være lidt mere forældre, end vi er i dag? Hvad sker der, når vi ikke har mulighed for at vælge lidt mere tid til?

Taber vi næste generation på gulvet? Det hverken kan eller vil jeg svare på, men forskere peger på, at aldrig har så mange børn og voksne haft stress og angst som lige nu. Børn med stress og angst, det er da tankevække­nde, er det ikke?

For mig er velfærd lig med tid; tid til at være forælder for mine børn, mens de er små, så det har vi prioritere­t i et samfund, som gør den prioriteri­ng meget svær.

Det handler ikke kun om normeringe­r. Det handler også om, hvad det er for et liv, vi som forældre vælger for vores børn. Jeg er spændt på at se, hvad velfærd betyder for den nye regering?

Og hvor gør vi så af lillesøste­r? Ja, hun må dele værelse med sin storebror, og jeg går endda med en drøm om at flytte til noget endnu mindre. Men så er alle børnene nødt til at dele værelse, og kan man egentlig tillade sig det?

For så er de jo tvunget til at opleve ubehag ved at skulle lære at dele, tage hensyn til mindre og større børns behov, forskellig lyst til fordybelse og vild leg, omstilling­sparathed, at lade andre være i fokus, når man ikke selv er det, en del af et team, have gode samarbejds­relationer og meget mere.

Ugens udvalgte

Det betyder, at jeg har sagt mit job op. Det betyder, at lillesøste­r ikke skal i institutio­n, at vi sparer, vi sparer nok mere end de fleste, vi køber børnetøj brugt, vi spiser ikke kød, vi kører på ferie, og vi bruger det, vi har, i stedet for at købe nyt. Der er én vej at gå som børnefamil­ie, hvis man ikke vil bo på en ø og drive et selvforsyn­ende landbrug, og det er lige ind i hamsterhju­let. I Danmark er vi verdensmes­tre i at komme først i institutio­n og være flest timer i flest år i institutio­n. Gevinsten er verdensmes­terskabet i velfærd. For hvem? Børnene? De voksne? Jeg går endda med en drøm om at flytte til noget endnu mindre. Men så er alle børnene nødt til at dele værelse, og kan man egentlig tillade sig det?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark