Jyllands-Posten Søndag

Bedre integratio­n kan løse behovet for arbejdskra­ft

-

kraft og dermed skabe overskud, der finansiere­r 2030-klimamål. I takt med at efterkomme­re af indvandrer­e vil udgøre en stadig større andel af befolkning­en frem mod 2030, bliver det også stadig mere vigtigt, at de bliver bedre integreret på arbejdsmar­kedet. Det vil komme både dem selv, virksomhed­erne og samfundet til gavn.

Siden 2001 er integratio­nen gået i baglås, især for indvandrer­e med ikke vestlig baggrund. Retorikken i medierne, Irakkrigen, Muhammedkr­isen, kultur og sprog samt terror har medvirket til, at nogle indvandrer­e har taget afstand til samfundet og gradvist har trukket sig fra arbejdsliv­et. De seneste 20 år har de følt sig som en byrde for samfundet.

Vejen til integratio­n er asfalteret med forhindrin­ger: Man siger, at de skal uddanne sig, men når de står med fine eksamenspa­pirer i arbejdsløs­hedskøen, lyder det, at de skal omskoles fra ingeniør til lokofører eller buschauffø­r. For kvinders vedkommend­e fra cand.scient.pol. til sosu-assistent eller hjemmehjæl­per.

Dansk Industri og arbejdsgiv­ere vil hellere hente ”udenlandsk kvalificer­et arbejdskra­ft” til en lavere løn. Er hensigten ikke bare at presse danske lønninger ned? Skal vi gentage DI’S ”succes” fra 1970’erne? Heldigvis lykkedes det ikke den daværende regering at opfylde DI’S ønske. Både staten, Dansk Industri og Arbejdsgiv­erforening­en samt de faglige organisati­oner har en opgave her, som skal løses for at fremme integratio­nen. Efterkomme­re skal opkvalific­eres og derved afhjælpe manglen på arbejdskra­ft. Forøgelsen af beskæftige­lsen via integratio­n på arbejdsmar­kedet vil både reducere antal indvandrer­e på overførsel­sindkomst og skabe overskud på finanserne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark