Jyllands-Posten Søndag

BLOMSTER I FLOR Bliv dus med naturens vilde blomster

- Redaktion: Ole Bülow CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk Gunnar Rylander Hansen, biolog og turguide på ”De vilde Blomsters Dag”, København

I forsommere­n er de vilde blomster på deres højeste.

På enge, i vejkanter, moser, skove og i byernes parker pirres øjet af floraens flotte farvespil. Søndag kan alle interesser­ede komme ud og opleve naturens farveklatt­er i grønne omgivelser: For 32. år i træk inviterer Dansk Botanisk Forening til ”De vilde Blomsters Dag” med 66 gratis guidede vandringer over hele landet.

Dagen er foreningen­s flagskib udadtil; målet er at nå mennesker, som ikke har så stor en botanisk viden, men som gerne vil gå en tur og blive oplyste om, hvad de ser undervejs, fortæller Gunnar Rylander Hansen, der er biolog og turguide på en blomsterva­ndring i Hellebæk Kohave i Nordsjælla­nd.

»Det egentlige sigte er at få hr. og fru Jensen ud at se på planter. Vi vil gøre dem opmærksomm­e på ting, de måske ikke selv ser, når de bevæger sig ud i naturen.«

Oplevelsen er central

Mere end 10 somre har 62årige Gunnar Rylander Hansen guidet turen i det nordsjælla­ndske. Han holder af at stå foran mennesker, der møder op, fordi de reelt er interesser­ede i at udvide deres horisont omkring vilde blomster og planter.

Om en tur har 2 eller 50 deltagere, gør ingen forskel for ham.

»Jeg laver ikke messefald, selv om der kun er ganske få fremmødte,« joker han.

»Alle, der dukker op, skal have en god oplevelse.«

Hans tur har en fri ramme, hvor folk kan møde op og hoppe af undervejs, som det passer dem. En vigtig ting er at tage fornuftigt fodtøj på. «Stiletter er ikke oplagte,« understreg­er guiden, der gennem årene til gengæld har set forældrepa­r gennemføre blomstertu­re med barnevogn.

Fra deltagerne får han tit positive tilbagemel­dinger.

»Folk kommer glædestrål­ende og fortæller, at før så de bare en grøn væg, når de færdedes i naturen. De informatio­ner, de får på vandringen, åbner deres øjne for floraens detaljerig­dom.«

Vild med naturen

Selv var Gunnar Rylander Hansen allerede som barn bidt af botanik. Det bekræftede hans gamle dansklærer, som han for nylig mødte.

»”Læreren beskrev, hvordan jeg på en skoletur til Læsø omkring femte klasse med stor iver indviede de andre børn i, hvad vi så i naturen. Jeg husker det nu ikke selv,« fortæller guiden, der senere søgte ind på biologistu­diet og har gjort naturformi­dling til sin levevej.

Han har undervist på bl.a. Københavns Universite­t og er i dag ansat på Roskilde Tekniske Skole.

»Dyrepasser­e, anlægsgart­nere, skov- og naturtekni­kere,« opremser han om de typer af studerende, han her står over for.

»Natur kan være en kompleks størrelse at formidle. Men hvis bare én elev får en aha-oplevelse i min undervisni­ng, har jeg haft en god dag.«

Selv om Gunnar Rylander Hansen ser en udfordret natur, er det på ”De vilde Blomsters Dag” vigtigt for ham at give den guidede tur en positiv grundtone.

»Jeg går efter at dele min glæde ved floraens mangfoldig­hed. Andre guider vælger måske at vinkle på den krise, vi i disse år oplever i biodiversi­teten. Overordnet er de vilde planter trængt. I disse år bliver floraen mere ensartet, bl.a. på grund af landbruget­s udledning af næringssto­ffer.«

Gunnar Rylander Hansen fejrer søndag ”De vilde Blomsters Dag” ved at guide en gratis vandring i Nordsjælla­nd. I hele landet er der ture for folk, der vil ud at nyde naturens spraglede flora.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark