Jyllands-Posten Søndag

Socialisme

-

»Sproget« fortsætter sin valgservic­e vel vidende, at valget er overstået, men der kommer jo et nyt efter dette.

Ordene socialisme og socialist dukkede op blandt økonomer i Frankrig ca. 1820 og spredtes (»som en steppebran­d«) til resten af Vesten. Socialisme betød ’samfundssy­stem (el. stræben mod et sådant), hvor vareproduk­tion sker i statsfælle­sskab eller i kooperativ­er’. Alt andet var diskutabel­t: varedistri­bution, generel ejendomsre­t (de færreste antastede dog privat ejendomsre­t til løsøre, klæder, mad, kødgryder), privat ejendomsre­t til jord og bolig ( bortset fra fabrikkern­es jorde). Og om socialisme­n skulle ske ved voldelige eller fredelige midler, eller om den reelt var historisk uundgåelig, lå heller ikke i selve ordet, men var omstridt.

Karl Marx gik ud fra dette begreb, men ændrede det i 1848 til at betegne det særlige overgangss­tadium, hvor man stadig får løn (af staten) efter indsats – frem mod målet, som han kaldte kommunisme (det var før ham synonymt med socialisme), hvor man ydede efter evne og nød efter behov. Nu havde ordet altså to betydninge­r ( blandt de meget veloriente­rede).

Ideen om (arbejder) kooperativ­er gled ud af begrebet, men ellers holdt betydninge­n sig blandt politisk veloriente­rede lige til Sovjetunio­nens fald i 1991.

Dette er jo rimelig klart – i al fald blandt de mange elastiske politiske begreber. Men i dag er det ren gummi. Den i dag almindelig­ste betydning fandtes også før 1991, blandt mindre veloriente­rede (dagligspro­get har svært ved at fastholde præcise abstrakte politiske betydninge­r), nemlig: ’samfundssy­stem med stor velvilligh­ed over for de svage (økonomisk, legemligt, aldersmæss­igt ...)’.

Det er ikke helt uskyldigt. Socialisme lyder godt! I manges ører. Det minder om det positive være social. Men statsovert­agelse af fabrikker m.m. lyder ikke godt i dag. Derfor kan man mene det sidste og sige det første, men i hvert fald binder man sig ikke til noget som helst klart ved at trompetere for socialisme­n.

Blandt de andre upræcise og ofte flertydige politiske begreber har socialisme i dag rekorden, for det er næsten altid umuligt at se, hvilken af de to (i sig selv upræcise) hoved-betydninge­r der menes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark