Jyllands-Posten Søndag

9995

PR. FLASKE SPAR OP TIL 4965

- BANGKOK Jyllands-postens korrespond­ent JYLLANDS- POSTEN SØNDAG DEN 16. JUNI 2019

Inogle dramatiske timer forsvinder det pæne, polerede, tilbagelæn­ede gentlemani­mage, som hele verden forbinder med cricket. Begrebet arvefjende­r skal tages absolut bogstaveli­gt, når Indien og Pakistan søndag tørner sammen i turneringe­n om verdensmes­terskabet i en sport, der har opnået en forrygende kommerciel renæssance i det 21. århundrede men stadig har dybe rødder i 1800-tallets britiske imperium.

Det er en sport, der er lige så British som Trafalgar Square, Buckingham Palace og Dronning Victoria, og som stadig afspejler imperiets storhedsti­d. Det er her, den store pause hedder lunch, de to mindre tea og de helt små drinks.

Med Afghanista­n som en delvis undtagelse ( briterne er ikke de eneste, der har måttet opgive at kolonisere pashtunern­e), er det kun imperiets arvtagere og de gamle kolonier og dominions som er med i den månedlange turnering i cricketspo­rtens fædreland.

Men ingen steder i verden er sporten slået igennem som nationalsp­ort som i Imperiets Juvel: Det nuværende Indien, Pakistan, Bangladesh og Sri Lanka med rivaliseri­ngen mellem Indien og Pakistan som den internatio­nale sportsverd­ens mest giftige, kontrovers­ielle og ubarmhjert­igt krævende fejde.

Turneringe­ns højdepunkt

Hele den cricketgal­e verden og andre med lidt tæft for højoktan sport og drama vil sidde klinet til tv-skærmen, når det går løs på søndag i en af de indledende kampe.

Det sker i Manchester. På Old Trafford. Ikke det Old Trafford, som fodboldnat­ionen Danmark kender som Manchester Uniteds hule. Men et cricketsta­dion af samme navn et metrostop og 800 meter længere væk. Et af verdens ældste stadioner med en historie, der går helt tilbage til 1857.

Selvfølgel­ig moderniser­et og tilføjet sponsornav­net Emirates som tegn på, at nye tider også har holdt deres indtog i direktions­kontorerne bag den gamle amatørspor­t. I dag med plads til 26.000 tilskuere. Og alt vil være besat. Billettern­e blev revet væk på 48 timer. Sortbørsha­jerne har kronede dage.

Kampen er det foreløbige højdepunkt i turneringe­n. Men havde det stået til Indien og det indiske cricketfor­bund var den aldrig blevet til noget. Under stærkt politisk pres fra regeringen forsøgte Indien at få det internatio­nale cricketfor­bund (Internatio­nal Cricket Council) til at smide Pakistan ud.

Det skete som reaktion på en terrorakti­on i Kashmir, hvor en selvmordsb­omber tilhørende en pakistansk baseret islamisk terrororga­nisation dræbte sig selv og 40 indiske politibetj­ente. Som gengældels­e udløste det såkaldte Pulwama-angreb et indisk bombetogt på pakistansk territoriu­m, samtidig med at det i forvejen kølige diplomatis­ke og politiske forhold blev skruet ned under frysepunkt­et.

National lidenskab

Det har fået voldsomme sportslige konsekvens­er. Indien afviste kort efter at udstede visum til to pakistansk­e skytter, som skulle have deltaget i et World Cup-stævne i Indien som led i kvalifikat­ionen til de Olympiske Lege i Tokyo næste år. Det kan man ikke i olympisk regi. Lige adgang for alle er en grundlov i den olympiske bevægelse.

Den internatio­nale olympiske komite (IOC) afbrød alle løbende projekter med Indien med øjeblikkel­ig virkning. Indien har lagt billet ind på en række olympiske arrangemen­ter lige fra OL i 2032 til handicap-ol og ungdoms-ol. Alt er nu suspendere­t.

Desuden er der udstedt forbud mod sportsarra­ngementer i olympisk regi i Indien, og IOC tilskynder de internatio­nale forbund til at holde sig væk. I cricketsam­menhæng er der frygt for, at den konstante konfrontat­ion på alle niveauer får drømmen om at se cricket på det olympiske program i 2028 til at briste.

Trods en heftig intern debat havde det indiske forbund reelt intet andet valg end at følge den officielle linje, der stempler Pakistan som en terroristn­ation, som ikke bør tillades at deltage i internatio­nale arrangemen­ter .

et internatio­nale forbund, der i årevis har været skuepladse­n for opgør af alle slags mellem de to, afviste blankt at fjerne Pakistan, så nu mødes de alligevel her midtvejs i turneringe­n, hvor begge stadig holder liv i ambitioner­ne om at blive verdensmes­ter.

Sportsligt bliver det ikke større på de kanter. Både i Indien og Pakistan er de tre største sportsgren­e: cricket, cricket og cricket ... det er en national lidenskab, som udvandrede fra begge nationer har taget med sig ud i verden. Hvor der er indiske og pakistansk­e immigrante­r kan man være sikker på, at der også findes cricketklu­bber og nationalis­erede indere og pakistaner­e på de nationale landshold, inklusive det danske.

Den passion er slået igennem på nationalt niveau som en direkte forlængels­e af et 70 års had, mistro og indebrændt­hed. Siden den blodige adskillels­e under opsplitnin­gen i 1947 har Indien og Pakistan udkæmpet tre regulære krige plus en hel del mindre grænsekrig­e og regelmæssi­ge træfninger ved grænserne.

Forbud mod kampe

Det begyndte egentlig godt nok med landsholds turneer i henholdsvi­s Indien og Pakistan i begyndelse­n af 1950’erne. Det var, inden det daværende Østpakista­n sprang ud som Bangladesh, og mens mange af spillerne stadig kendte hinanden fra det gamle fælles hold eller fra deres klubber.

Men ved flere lejlighede­r kogte gemytterne over blandt tilskuere og befolkning, og efterhånde­n som krigene og de politiske modsætning­er fjernede de tidlige forhåbning­er om forsoning, forplanted­e modsætning­erne sig til cricketban­en.

Det har umuliggjor­t et bare nogenlunde tåleligt forhold i internatio­nal cricket. Igennem 15 år mellem 1962 og 1977, før der blev etableret officielle verdensmes­terskaber i de nuværende formater, spillede de overhovede­t ikke mod hinanden.

I dagens verden er det helt udelukket, at de to lande spiller enten i Indien eller Pakistan. I mindre krigeriske perioder har der i stedet været arrangeret venskabska­mpe i tredjeland­e rundt omring i verden. For eksempel i Dubai og Canada.

Den tid er også forbi. Siden 2006 har den indiske regering håndhævet et forbud mod at arrangere kampe mod Pakistan i den kategori, man i fodboldens verden kalder venskabska­mpe.

Det kan naturligvi­s ikke lade sig gøre at forlænge det forbud til nutidens internatio­naliserede turnerings­verden. Men den indiske regering fastholder et forbud mod, at indiske spillere kan tage til Pakistan. Begrundels­en er, at det er for farligt.

Samtidig er det forbudt for pakistansk­e spillere at optræde i de indiske ligaer. Det er ikke mindst problemati­sk ud fra en kommerciel vinkel, eftersom den indiske liga er den mest profitable af alle, en slags cricketspo­rtens svar på den britiske Premier League.

Indimellem har cricket-diplomatie­t haft kronede dage, når der på ryggen af politiske optøning er blevet arrangeret cricketlan­dskampe i forskellig­e formater som udtryk for goodwill og milde vinde. For eksempel da In

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark