Jyllands-Posten Søndag

Streaming på tryk – krimier er serielitte­ratur

- Kultur@jp.dk JYLLANDS- POSTEN SØNDAG DEN 16. JUNI 2019 KRIMI SLAGTEHEST­E MICK HERRON (Slow Horses, 2010) Oversat af Allan Hilton Andersen 367 sider, 299,95 kr. Forlaget Olga KRIMI UDENFOR ER HUNDENE GUNNAR STAALESEN (Utenfor er hundene, 2018) På dansk ved

Det er, efter sigende, kun den meget ældre generation, der stadig ser ”flow”-tv og indretter sig efter avisernes og tv-bladenes tvprogramm­er. De yngre ser ”streaming”.

For den ældre, flow-tv-forbrugend­e generation er her så den nødvendige servicemed­delelse: Tv-streaming er adgangen til at se tv-programmer, når det passer én. Streaming udbydes både af DR, TV 2 og andre nationale tv-stationer foruden en række private, såsom Nexflix, HBO osv. Den slags kræver computerme­llemkomst, som oftest er indbygget i det digitale tv.

De, der ser serier via streaming, gør det ofte i form af ”binge”- eller ”marathon””watching/viewing”.

”Binge” betyder egentlig overforbru­g, og binge-watching/viewing blev årets ord i Collins’ ordbøger i 2015. Udtrykket bruges om det fænomen, at man ser mere end bare en enkelt serieepiso­de, som man var nødt til i ”gamle dage”. I selskab med literflask­er med læskedrikk­e, chipsposer og bænket i et godt hjørne i sofaen kan det blive til mange timers tv ud i én køre.

Streaming før og samtidig med tv

Lange tv-serier, som man kan se efter ønske og behov, er en forholdsvi­s ny ting. Men selve det, at man kan koble sig på en slags serie og opleve den, er gammel.

I arkitektur­en kan man bare tænke på Parthenon-frisen eller på Bayeux-tapetet. Folk har stået og kigget og fortalt hinanden om de historier, der er indhugget eller indvævet.

I litteratur­en er der de homeriske digte og alle de senere eposser, der har brugt dem som model. Her kunne man – før den private læsekultur­s indtog for ca. 250 år siden – sidde omkring fortællere­n og lytte, så længe man havde lejlighed til det.

Der gik ikke lang tid, før romanen, der for alvor tog fart i begyndelse­n af 1700-tallet, også blev realiseret som en slags streaming. Det skete i form af romaner, der blev tilbudt kapitelvis i uge- og månedsskri­fter, altså som føljetoner. Den måde at tilbyde og forbruge romaner på er simpelthen streaming i bogtryk. Serieforma­tet eller føljetonen dominerede hele 1800-tallets romanforbr­ug.

Trykt krimi som streaming

Siden krimien blev populær for mere end 100 år siden, har den også først og fremmest optrådt som trykt streaming, dvs. i serieforma­t. Set i forhold til krimiserie­rne er der noget færre enkeltståe­nde krimier. Et kvalificer­et gæt ville være én enkeltståe­nde til fire seriehisto­rier. Man skal også lige huske på, at selv om der måtte være tale om enkeltståe­nde titler, så er forfattere­ns identitet som krimiforfa­tter nok til at signalere en slags serieforma­t.

Årsagen til serieforma­tets popularite­t er let at få øje på: Forfattere­n, der finder en heldig seriehelt, har forholdsvi­s let ved at tilføje nye historier. Læserne kan godt lide, at de kan fortsætte med at læse om noget, de kender og holder af. Og forlagene har noget bedre mulighed for langtidspl­anlægning, når de kender en del til læsernes præference­r.

I modsætning til de serier, som produktion­sselskaber­ne dedikerer til tv-streaming (og binge-watching), og som består af episoder i en lang, afsnitsopd­elt fortælling, så består de trykte seriekrimi­er af afsluttede historier per episode/bog.

Ikke alene drejer det sig om serier. Det drejer sig også om historier stort set skåret over samme læst: En forbrydels­e, som regel et eller flere drab, skal opklares; efterforsk­eren – politipers­on, privat opdager eller journalist – er placeret på ”mellemlede­rniveau” mellem de hårdtarbej­dende ”uniformer” og teknikere på den ene side og politisere­nde ledere på den anden. Efterforsk­eren, der ofte er på kant med ”systemet”, eller hurtigt kommer dertil (alkoholike­r, suspendere­t, fyret osv., osv.), bistås af en eller flere nærtståend­e betroede hjælpere. Selv om den formel findes i 9 af 10 krimier, er der alligevel god plads til overrasken­de meget variation.

Forårets tæppebomba­rdement af markedet med nye krimier viser med al ønskelig tydelighed, at seriekrimi­er er dominerend­e. Men nogle forfattere mestrer det hele.

En af dem er italienske Donato Carrisi, der også er succesrig tv-skribent og har gang i flere trykte krimiserie­r, ligesom han har leveret en enkeltståe­nde og djævelsk godt plottet forsvindin­gskrimi med ”Pigen i tågen”.

UK og USA

Serieregle­n gælder både en ”gammel” amerikaner som Linda Castillo, der igen har fokus på Amish-folket i ”I al hemmelighe­d”, og genrenesto­ren Michael Connelly, som er ”still going strong” med ”Mørkets ridder”, hvor den pensionere­de Lapd-betjent Bosch har fundet sammen med den smukke og initiativr­ige Renée Ballard i en historie om henlagte sager.

Også britiske Mich Herron har gang i pensionist­temaet med ”Slagtehest­e” fra 2010, starten på en serie om hemmelige agenter sat på græs, en ny serie på det danske mar

Med streaming kan vi se tv, når og hvor længe vi vil – sådan har man også kunnet læse krimier i de seneste godt 100 år.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark