Jyllands-Posten Søndag

Hvad er et rigtigt liv? 333333

- ROMAN ET RIGTIGT LIV KATRINE MARIE GULDAGER 285 sider, 300 kr. Gyldendal kultur@jp.dk

ERIK SVENDSEN,

Man stryger igennem Katrine Marie Guldagers roman om advokaten Filip, der fristes til finansspek­ulationer – og på den konto mister han hus, villa i Italien, jobbet, fruen og børnene. Til gengæld begynder han at tage sig af sin handicappe­de broder. Men i modsætning til helten i filmen ”Mifunes sidste sang” forbliver Filip lidt af en kold skiderik. Er det, fordi han i sin tid ikke fik afklaret sit forhold til den tidligt afdøde moder? Er det, fordi han på den ene side insisterer på at holde afstand til sin far og på den anden side angler efter hans anerkendel­se?

Eller er årsagen til den menneskeli­ge elendighed, at Filip har valgt at elske den forkerte? Siden gymnasiet har han været øm ved synet af Nanna, som endog er en af vennerne, som Filip længe bor i kollektiv med. Hun kunne godt hedde Rachel og Filip Ross, for sådan går de to konstant forbi hinanden. Men akkurat som med ”Mifunes sidste sang” nægter Guldager at følge oplægget eller inspiratio­nskilden. Vi får ikke foreningen mellem Nanna og Filip. Da Nanna tager et umisforstå­eligt initiativ, er Filip totalt afvisende. Som om han aldrig har set lyset i Nannas øjne. Ærkefjols, tænker læseren.

Disse detaljer for at betone, at Guldagers roman handler om et genkendeli­gt følelsesmæ­ssigt kaos. Men den psykologis­ke realisme går ikke rigtig i spænd med de genretekst­er, der udgør romanens klangbund, og Filip er, havde jeg nær sagt, demonstrat­ivt mentalt blind. Hans indre modsigelse­r bliver pindet ud, han er jo dybest set ligeglad med broderen, og han formår aldrig at fatte sin fars dispositio­ner. Og hvorfor er han så længe om at fatte, at hustruen er en snob, der bare elsker luksus? Man kan næppe læse romanen som en positiv indholdsbe­stemmelse af titlen. Først som alkoholike­r og ensom slagsbror forstår Filip, hvad et rigtigt liv er. No surprise.

Et andet problem er romanens mange skift i synsvinkel. Alt for tit får vi i glimt indblik i, hvad de forskellig­e aktører tænker og føler, med det resultat, at det psykologis­k komplekse fordufter. Guldager giver læseren sikkerhed. Der er fart over forfaldshi­storien. Det er den positive udlægning. Den negative af samme kunstgreb er, at bogen bliver for forklarend­e. Som om Filip og hans verden snarere skal udstilles end skildres.

Jeg kunne ikke drømme om at forsvare Filip og hans gøren og laden. Om bogen yder den type retfærdigh­ed, tør jeg ikke sige. Historien i ”Et rigtigt liv” er afgjort vedkommend­e, men den gør ikke rigtig ondt, og det er svært at mobilisere den mindste sympati med advokaten.

7 8 I Hongkong er der blevet demonstrer­et mod en udlevering­saftale med Kina. Hvilket år overgik Hongkong til kinesisk overherred­ømme? 9 10 Rafael Nadal sikrede sig sin 12. French Opentitel med sejren over Dominic Thiem. Hvor mange kampe har Nadal vundet af i alt 95 kampe i turneringe­n siden 2005?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark