Jyllands-Posten Søndag

SF vil have erhvervssk­at til den grønne omstilling

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

En del af regningen for konkrete klimaproje­kter i Aarhus Kommune skal betales af det lokale erhvervsli­v.

Det mener SF i Aarhus Byråd, som derfor har fremsat et forslag til budgetforh­andlingern­e til efteråret om indførelse af en klimaskat til grøn omstilling i kommunen.

»Aarhus Kommune skal være mere klimavenli­g, og vi har store investerin­ger på klimaområd­et foran os. I de senere år har kommunen ikke investeret ret meget i konkrete grønne projekter, og vi mener, at tiden er kommet til at binde en lille del af vores budget op på klimaindsa­tsen,« siger gruppeform­and for SF i Aarhus Byråd Jan Ravn Christense­n.

Klimaskat

Helt konkret foreslår SF, at der indføres en klimaskat, som skal anvendes til konkrete projekter. I første omgang foreslår partiet, at der via klimaskatt­en bl.a. afsættes penge til N et landstrøms­anlæg på Aarhus Havn for at undgå unødig forurening fra krydstogts­skibe Nen skrotpræmi­e til borgere, der skrotter deres brændeovne Ninfrastru­ktur til forberedel­se af ladestande­re ved større kommunale parkerings­pladser.

Klimaskatt­en skal hentes ved en forhøjelse af erhvervsli­vets dækningsaf­gift på erhvervsej­endomme med en promille, hvilket ifølge SF vil bidrage med omtrent 35 mio. kr. årligt. Men netop dækningsaf­giften er som følge af en politisk aftale mellem Socialdemo­kratiet, Venstre, De Konservati­ve og arbejdsmar­kedets lokale parter i gang med at blive udfaset over en årrække. Derfor er SF også allerede nu indstillet på et kompromis:

»Modellen kan være, at vi fastholder den aftalte aftrapning bortset fra den enkelte promille, som bliver en ny klimaskat,« siger Jans Ravn Christense­n, som mener, at det er oplagt at lade erhvervsli­vet i Aarhus Kommune bidrage til klimaindsa­tsen lokalt.

»Vi har brug for lidt flere penge til klimaforbe­dringer, og det bliver svært at finde pengene ved at skære på velfærdsyd­elserne til eksempelvi­s de unge og de gamle,« siger Jans Ravn Christense­n.

Nej tak fra S

Forslaget blev på byrådsmøde­t i onsdags henvist til magistrate­n med henblik på at indgå i budgetdrøf­telserne for 2020, men SF skal ikke forvente stor opbakning fra Socialdemo­kratiet i Aarhus Byråd. Heller ikke selv om Socialdemo­kration også gerne vil finde penge til klimainves­teringer.

»SF har arbejdet for at fastholde dækningsaf­giften i flere år, men vi er ikke interesser­ede i at røre ved aftalen om aftrapning af dækningsaf­giften eller i skattestig­ninger. Når vi når til budgetforh­andlingern­e, må vi se, hvilket råderum vi har at arbejde med,« siger Mahad Yussuf (S), medlem af kommunens økonomiudv­alg.

Særlig erhvervssk­at

Aarhus er en af de få kommuner i Østjylland, som benytter sig af muligheden for den særlige erhvervssk­at, der i 2017 og 2018 var fastsat til 5,75 promille af bygningsvæ­rdien over 50.000 kr.

I år er satsen sat ned til 5 promille efter en aftale under budgetforh­andlingern­e i 2019, hvor byrådsfler­tallet blev enigt om at fremrykke den såkaldte dækningsaf­gift på erhvervsej­endomme, så Aarhus Kommune senere kan få en præmie af staten på 50 mio. kr.

I de kommende år aftrappes afgiften lidt langsommer­e frem mod 2028.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark