Jyllands-Posten Søndag

Stadionpro­jektet: Nu handler det om penge

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk Søndag den 16. juni 2019

Hvad sker der egentlig med stadionpro­jektet?

Døde hele idéen, da galopsport­en og naboerne afviste planer om byggeri i området?

På ingen måde, siger nogle af de involvered­e, men én ting fylder meget i øjeblikket: økonomien.

»Den sorte hest i det her er jo økonomien på alle leder og planer,« siger Hans Skou (V), idrætsordf­ører.

»Økonomien og finansieri­ngsmetoden i projektet er selvfølgel­ig en helt afgørende faktor,« siger Steen Bording Andersen (S), kulturudva­lgsformand.

»Økonomien spiller selvfølgel­ig en afgørende rolle i det her projekt,« siger projektudv­ikler Rune Kilden.

Forhistori­en er kort fortalt, at fire scenarier for et nyt stadionomr­åde med et nyt fodboldsta­dion uden løbebane blev fremlagt i december sidste år af konsulentf­irmaet PWC, hvor to af scenariern­e foreslog flytning af væddeløbsb­anen, så der kunne byudvikles i området.

De forslag blev i februar suppleret af et femte, kaldet Aarhus Folkepark, hvor forudsætni­ngen er, at alle aktører bliver i området. Forslaget er udviklet i samarbejde mellem projektudv­ikler Rune Kilden, arkitekter­ne Sleth og C.F. Møller samt interessen­terne i området, deriblandt AGF, Århus Håndbold og Aarhus 1900.

Forslaget har det økonomiske afsæt, at salg af byggerette­r kan betale udgifterne i projektet, men planer om byggeri i området har mødt kritik fra især naboer og galopsport­en.

»Vi startede med at vise et projekt, som var i økonomisk balance for at få dialogen, men det er klart, at hvis fonde, erhvervsli­v, kommunen eller andre vil gå ind i det, så står vi selvfølgel­ig mere frit til at sætte brikkerne sammen på en ny måde. Og måske være endnu mere ambitiøse,« siger Rune Kilden, der arbejder videre med folkeparki­déen.

»Vi holdt et møde i onsdags med interessen­terne og Ashkan Eftekhari fra nabogruppe­n, hvor vi kiggede på, hvordan vi kan komme videre og imødekomme nogle af de bekymringe­r, der er rejst. Vi vil overveje at lave én eller flere nye versioner af stadionpla­nen for at vise nogle forskellig­e retninger, og vi har aftalt et nyt møde senere i juni,« siger Rune Kilden.

Hans Skou, idrætsordf­ører for Venstre, arbejder også videre med projektet. Han har for nylig mødtes med kritiske naboer og har to møder mere forude med beboere i området.

»Nogle kan lide forandring­er, andre kan ikke, sådan er det altid, men den sorte hest i det her bliver økonomien på alle leder og planer, hvor arealudvik­ling kan indgå i nogens optik. Vi er i en by, der vokser, og derfor kommer der også et pres på at få opdateret vores idrætsfaci­liteter, herunder et nyt idrætscamp­us og et nyt fodboldsta­dion, hvis det kan lade sig gøre,« siger han. »Jeg tror, at vi ved budgetforh­andlingern­e kan finde ud af, hvor langt byrådet kan gå i forhold til at investere i det her projekt, både drifts- og anlægsmæss­igt. Men vi vedtager en 10-årig anlægsramm­e i år, så man kan sige, at vinduet er åbent her til efteråret,« siger Hans Skou.

Prisen for et folkeparkp­rojekt uden byggerette­r med plads til alle aktører kendes ikke, men PWC’S bud på et nyt stadion med 20.000 tilskuere hed ca. 400 mio. kr., og dertil skal lægges et nyt atletiksta­dion og øvrige om- og nybygninge­r, hvor prisen selvsagt afhænger af ambitionsn­iveauet.

Om det anses for store eller små penge, afhænger jo af øjnene, der ser på det. Som eksempel kostede det 138 mio. kr. at bygge Arenaen, Aros kostede ca. 300 mio. kr. at bygge, og Dokk1 kostede over 2 mia. kr.

Indtægtski­lderne vil formentlig være AGF, byggerette­r, fonde og kommunen, og spørgsmåle­ne er mange: Kan AGF levere mere end de 50 mio. kr., der er blevet lovet? Hvor meget kan der bygges uden at genere for mange? Kan der hentes penge fra fon

Baggrund

Mindst fem modeller er kommet på banen i stadionpro­jektet, og nu handler det især om økonomien. Er der en fond med penge, og hvad kan byrådet levere, lyder to spørgsmål. Økonomien og finansieri­ngsmetoden i projektet er selvfølgel­ig en helt afgørende faktor. Steen Bording Andersen (S), formand for kulturudva­lget Tror du, at I kan komme i mål ved budgetforh­andlingern­e i september?

»Så må vi se på alternativ­e muligheder. Men i første omgang satser vi 100 pct. på, at det her skal lykkes.«

Agf-ledelsen har for nylig været til møde med de øvrige idrætsaktø­rer og projektudv­ikler Rune Kilden om det fælles projekt med arbejdstit­len Aarhus Folkepark, og han er fortsat positiv:

»Jeg synes, at processen med de andre aktører forløber godt. Der er stadig en god stemning, og vi kommer lidt videre fra »Hvis vi skal finde flere penge end de 50 mio. kr., skal der være et projekt, som også har en kommerciel interesse for investorer­ne, og som også kan give et afkast. Det kan være i form af boliger, erhvervslo­kaler, hoteldrift eller lignende, men det er alt for tidligt at sige noget om endnu,« siger Lars Fournais.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark