Jyllands-Posten Søndag

Aarhusiane­rne vil gerne betale ekstra for bæredygtig­hed

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.l.mikkelsen@jp.dk Søndag den 16. juni 2019

Nogle har kødfrie dage. Der er dem, som tager en mulepose med i supermarke­det. Andre har købt en bil, der går langt på literen, og de fleste sorterer affald.

Men hvor mange penge er aarhusiane­rne egentlig villige til at hive op af lommen, når det gælder den grønne omstilling? En del af svaret findes i en ny undersøgel­se fra Rambøll.

Den viser bl.a., at 68 pct. af 500 adspurgte vil acceptere en huslejesti­gning på 100 kr. om måneden for at mindske energiforb­ruget i deres bolig, mens hver femte er villig til at betale 1.300 kr. mere om måneden. 71 pct. er villige til at betale 200 kr. mere om året for grøn strøm, mens næsten halvdelen gerne vil lægge 1.800 kr. ekstra om året.

Politisk tilfredshe­d

Rådmand for Teknik og Miljø og Venstres politiske leder, Bünyamin Simsek, glæder sig over, at en stor del af aarhusiane­rne har markante holdninger og er klar til at betale for den grønne omstilling. Det er nemlig nødvendigt for at nå kommunens mål om at blive CO2neutral i 2030, mener rådmanden.

»Min overbevisn­ing er, at det i en overgangsf­ase bliver dyrere at levere på den klimadagso­rden, vi alle sammen er optagede af. På 10 år har vi halveret vores CO2udledni­ng som kommune, men for at lykkes med den anden halvdel de næste 10 år skal primært borgerne og virksomhed­erne levere og skabe forandring­er i hverdagen,« siger Bünyamin Simsek.

Som eksempler på forandring­er nævner han, at vi skal vænne os til en anden måde at bruge strøm på, vi skal acceptere andre måder at transporte­re os på, virksomhed­er skal til at sortere affald, og langt flere materialer skal genanvende­s.

Arbejdet er blevet lettere

Ifølge chefen for Aarhus Kommunes klimasekre­tariat, Henrik D. Müller, viser undersøgel­sen, at aarhusiane­rnes holdninger har rykket sig kraftigt, siden sekretaria­tet for to år siden lavede en lignende undersøgel­se.

»Især det sidste år har holdninger­ne flyttet sig meget. Vi får væsentlig flere henvendels­er fra borgere, interesseo­rganisatio­ner og virksomhed­er, som ønsker at gøre noget,« siger han.

Klimasekre­tariatet under Teknik og Miljø er med til at udvikle kommunens klimapolit­ik i form af f.eks. grønne transport- og mobilitets­planer. Det samarbejde­r også med forsynings­selskaber om at omstille til grøn energi og rådgiver kommunens virksomhed­er på klimaområd­et. Henrik D. Müller forklarer, at arbejdet er blevet en del lettere.

»Vores arbejde går ikke længere ud på at forklare, hvorfor den grønne omstilling er nødvendig, men om hvordan man som virksomhed eller borger kan handle,« siger han.

Krav og uvidenhed

I en anden del af undersøgel­sen har aarhusiane­rne sat procent på, hvor vigtige 28 forskellig­e klimatilta­g er. Derefter er de blevet bedt om at angive, i hvor høj grad de mener, at byen lever op til tiltagene. På en række områder halter byen gevaldigt efter.

Det drejer sig bl.a. om, hvorvidt der er ren luft i gaden, om offentlige bygninger og arbejdspla­dser er energieffe­ktive og benytter grøn energi, om bil- og bustrafikk­en er Co2-neutral, om der er mulighed for at affaldssor­tere på arbejdspla­dserne, og om der er mulighed for at benytte grøn energi i egen bolig.

Borgerne kræver handling

Bünyamin Simsek mener, at svarene er et tegn på, at borgerne kræver handling i den grønne omstilling. Men også et udtryk for uvidenhed om, hvad kommunen allerede har gjort og gør.

»Vi lykkes nok ikke med at kommuniker­e tilstrække­ligt. Vi er stadig i fuld gang med den grønne omstilling, men der er nok ikke mange borgere, som ved, at vi næsten har udfaset kul i vores varmeprodu­ktion. At vores fjernvarme er næsten CO2neutral. Desuden bliver en væsentlig andel af affaldet i Aarhus genbrugt, og mængderne af pap og papir er stødt faldende. Samtidig viser vores målinger af luften i Aarhus, at den er ren,« siger Bünyamin Simsek.

Han peger også på, at den teknologis­ke udvikling ikke er fulgt med holdninger­ne på klimaområd­et:

»Vi indfører f.eks. snart elbusser og vil på sigt omstille den kollektive trafik til el. Men det er først noget, der er blevet muligt for nylig, og satse p tidligt.

El elle

Borgm gaard mande tionen matilta og frem seneste tigt i e

Hver femte aarhusiane­r er med på at betale 1.300 kr. ekstra om måneden, hvis det gavner miljøet. Rådmand og borgmester glæder sig, fordi grøn omstilling netop koster penge. Der er nok ikke mange borgere, som ved, at vi næsten har udfaset kul i vores varmeprodu­ktion. Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

»Alle kommuner skal gøre mere for grøn omstilling, end vi gør i dag. Alle skal gøre mere – jeg er ikke ekspert på området, men jeg læste tilfældigv­is for nylig, at en række topforsker­e fra IPCC og FN i 2018 konkludere­de, at vi skal løbe hurtigere, end vi gør i dag. ”Vi” er også Aarhus Kommune. »Ja, det tror jeg, at jeg tænker, man skal. Det er svært at sige. Det handler måske mere om, at det er vigtigt, at omstilling­en sker i et højere tempo.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark