Jyllands-Posten Søndag

Nu begynder sæsonen for skybrud

Med flere skybrud den seneste måned er årets skybrudssæ­son i gang. Hvis du vil sikre din bolig mod oversvømme­lse, er det nu, du skal handle, vurderer fagekspert.

- ULRIK BALTZER Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

Skybrudssæ­sonen er officielt over os. Sæsonen har ikke en fast start- og slutdato, men DMI oplyser til Bolius, at ca. 95 pct. af 819 skybrudsdø­gn mellem 2011 og 2018 indtraf i perioden fra maj til og med september.

Det første skybrud i år kom i slutningen af april, da et voldsomt uvejr med kraftig regn og enorme hagl hærgede flere steder i Danmark. Knap en måned senere, den 21. maj 2019, ramte et kraftigt skybrud med nattetorde­n Sjælland.

Flere voldsomme skybrud på vej

Det er ikke, fordi skybrud er et nyt fænomen, men hvis klimaforsk­ernes forudsigel­ser holder stik, går vi en fremtid i møde, hvor ekstremern­e bliver langt mere almindelig­e.

Og ifølge Tue Patursson, Bolius’ fagekspert i klimasikri­ng, er det inden et skybrudsva­rsel, at du har mulighed for at sætte mest effektivt ind, hvis du vil forebygge en oversvømme­lse af din bolig.

»Det er bittert, hvis man først efter et skybrud finder ud af, at mange vandskader kan forebygges. Skybrud er svære at forudsige, men det giver sig selv, at risikoen stiger for alle, hvis vi får flere og kraftigere skybrud i fremtiden, og derfor bør man som minimum få tjekket sin risiko for at blive ramt af en oversvømme­lse,« siger Tue Patursson.

Klimasikre­r først, når det er for sent

På trods af udsigten til oversvømme­de kældre og græsplæner oplever Bolius’ fagekspert, at mange danskere holder igen med at klimasikre, hvor det er nødvendigt. For nogle handler det om, at det er svært at vurdere, hvor udsat ens bolig er. For andre er et det spørgsmål om, at klimasikri­ng først bliver aktuelt, når vandet strømmer ind.

»Vi ved desværre, at klimasikri­ng er et emne, mange opfatter som ligegyldig­t, medmindre de allerede har haft en vandskade med alt det besvær, der kan følge med. En ting er de økonomiske udgifter, men for mange, der har oplevet vandskader, har det værste været uvisheden og de personlige ting som familiekle­nodier, der er gået tabt,« siger Tue Patursson.

Koster boligejere og forsikring dyrt Tal fra Forsikring & Pension viser, at forsikring­sselskaber­ne i løbet af 12 måneder fra sommeren 2010 til sommeren 2011 registrere­de 120.000 vandskader og udbetalte 7,2 mia. kr. i erstatning­er.

Og hvis antallet af vandskader skal mindskes i fremtiden, kræver det, at boligejern­e tager vandmasser­ne alvorligt.

Kan koste boligejern­e dyrt

»Effekterne af klimarelat­erede oversvømme­lser er i sidste ende en udfordring, som rammer den enkelte grundejers bolig og pengepung – og forsikring­sselskaber­ne. Vi er derfor nødt til at tilpasse os forholdene og finde nye måder at håndtere vandet på,« siger Jørgen Kjær Thomsen, chefkonsul­ent i Forsikring & Pension.

På bolius.dk/vandetkomm­er kan du læse mere om, hvad du som boligejer kan gøre for at sikre din bolig mod oversvømme­lser efter skybrud eller stormflod.

Du kan også finde en risikobere­gner, der kan give dig indblik i, hvor udsat din bolig er. Når du har beregnet din risiko, vil du få vist en række anbefaling­er til konkrete tiltag, du kan gennemføre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark