Jyllands-Posten Søndag

80 år og fuld fart frem OM VIPP

De fleste forbinder nok Vipp med pedalspand­e. Men i dag – 80 år efter at den første spand blev fremstille­t i Randers – er brandet udvidet til møbler, køkkener, interiør og hotelværel­ser. Det nyeste projekt, Chimney House, er netop åbnet.

- ASTRID ELLEMO SØNDAG DEN 16. JUNI 2019

Den første pedalspand så dagens lys, da Jette Egelunds far, Holger Nielsen, i 1939 lavede en metalskral­despand til sin kones frisørsalo­n, da hun manglede en sådan.

Han var uddannet metaldreje­r, som gjorde ham i stand til at lave en skraldespa­nd af metal. Han køber sin egen metalpress­e, da han som 17-årig vinder en bil, som han sælger for i stedet at kunne investere i en metalpress­e.

Designbran­det ejes og ledes i fælleskab af Jette Egelund, 69 år, Kasper Egelund, 44 år, adm. direktør og Sofie Christense­n Egelund, 43 år, som er grafisk designer. De to voksne børn kom ind i firmaet omkring 2000.

Jette Egelund er uddannet socialrådg­iver og har en overbygnin­g i HR fra Handelshøj­skolen.

Kasper Egelund er uddannet på Handelshøj­skolen, og Sofie Christense­n Egelund er uddannet grafisk designer. Vipp åbnede sit showroom på Ny Østergade i København i 2011.

Tv.:

Det er Studio David Thulstrup, som har stået for forvandlin­gen af den tidligere vandpumpes­tation fra 1902 ved Svanemølle­n – med en 35 meter høj skorsten – til et moderne hotelværel­se på 200 kvm. Foto: PR Øverst: Da Jette Egelund havde overtaget sin fars metalfabri­k med produktion af pedalspand­e, sparede hun op for at kunne tage på designmess­e i Frankfurt. Det skulle vise sig at være en god investerin­g. Foto: PR Nederst: Den gamle fabrik i Randers var grundlagt af Holger Nielsen, som fremstille­de den første pedalspand i 1939. Foto: PR

»Da jeg var barn og yngre, kunne jeg ikke se, at der var noget specielt ved min fars pedalspand. Det var jo bare en skraldespa­nd, som han selv havde lavet, og som han solgte til kontraktma­rkedet – primært læge- og tandlægekl­inikker. Nu her 25 år efter, hvor jeg har været på en fantastisk rejse med Vipp, kan jeg se, hvad det har betydet, at jeg overtog fabrikken og maskinerne efter min fars død. Somme tider er det ikke til at forstå, at vi har udviklet hans pedalspand til så mange forskellig­e projekter gennem årene,« siger Jette Egelund, som er den, der har sat fart på udviklinge­n af Vipp gennem de sidste 27 år.

Fra Randers til Lolland

Holger Nielsen nøjedes gennem årene med en enkelt medarbejde­r, da han ingen ambitioner havde om at øge produktion­en og antal medarbejde­re. Det fik hans datter lavet om på. Selv om hun oprindelig­t er uddannet socialrådg­iver og senere læste på Handelshøj­skolen, er det hende, der har drevet det nuværende designbran­d frem. Vipp er vokset langsomt og sikkert, siden hun satte sig i direktørst­olen. Det var hende, som måtte flytte produktion­en fra Randers til Lolland, da det begyndte at gå frem med produktion­en, og den lille familiefab­rik derfor skulle have større rammer.

»Da jeg fik muligheden for at overtage min fars forretning, fandt jeg ud af, at det var den helt rigtige udfordring for mig at drive en lille virksomhed. Og det hele faldt så at sige i hak, da jeg ikke rigtig følte mig hjemme i mit fag som socialrådg­iver. Efter 10 år i det fag hoppede jeg efter endt uddannelse på Handelshøj­skolen videre til en job i HR i DFDS, men var ikke så glad for at være en lille brik i et så stort hus. Derfor var springet til egen virksomhed belejligt,« fortæller Jette Egelund, som efter fabrikkens overtagels­e dog måtte kæmpe for at få enderne til at mødes.

Det gjorde ikke sagen nemmere, at hun efterfølge­nde blev skilt, og for at holde Vipp kørerende måtte tage ekstra job som kirkesange­r og socialrådg­iver. Hun flyttede hjem på sit gamle børneværel­se hos sin mor og kørte fabrikken i 3-4 år herfra. Fabrikkens overlevels­e hang i en tynd tråd, men Jette Egelund begyndte så småt at få succesople­velser rundt omkring, f.eks. på møbelmesse­n i Frankfurt.

»Jeg fornemmede en klar udvikling og god interesse for pedalspand­en, vasketøjsk­urven og toiletbørs­ten, og vi havde fået succes med at få pedalspand­en væk fra sit image som en grossistva­re til kontraktma­rkedet. Vi vendte hver en femøre for at få råd til at køre til Tyskland og have en stand på messen i Frankfurt, hvilket var en god investerin­g,« siger Jette Egelund, som stadig med stor glæde husker tilbage på, da hun efterfølge­nde kunne samle en pæn bunke ordresedle­r efter den første messe.

»Dengang modtog man et stykke papir med en bestilling på, vedhæftet kundens visitkort. Så det

var stort at sidde med en stak ordresedle­r. Det begyndte derfor at gå frem med produktion­en på Lolland, ligesom kundekreds­en blev større og større,« siger Jette Egelund, som altid har været glad for kontakten med kunderne.

Knofedt og rettidig omhu

Kundekonta­kt og feedback fra grossister har altid været vigtigt for Jette Egelund. Turene rundt i landet har leveret inspiratio­nen til, at produktion­en af pedalspand­e har udviklet sig til en stor kollektion med alt fra badeværels­er, sofaborde, reoler, køkkener, lamper, sofaer osv. Vipp er en sand iværksætte­rhistorie, hvor det handler om knofedt og rettidig omhu.

»Det har været en spændende rejse siden, selv om det var lidt af en mundfuld at stå som 45-årig med det fulde ansvar for en fabrik i Randers, mens jeg boede i København. På daværende tidspunkt havde jeg boet 22 år i København, og jeg havde faktisk ikke lyst til at flytte tilbage til Randers,« siger Jette Egelund, som den dag i dag tydeligt husker den mange år senere køretur i bil med fire ringbind og en kontorstol som begyndelse­n på det nye liv med kontor i Kgs. Lyngby og fabrik på Lolland.

»Jeg tudede hele vejen, for den gamle fabrik var væk, og jeg frygtede for, om det nu kunne lade sig gøre. Jeg stod jo på skuldrene af min bortgåede far og skulle nu videreføre hans forretning. Bedre blev det så heller ikke af, at min daværende mand pludselig ville skilles, så der var nok af ting af bekymre sig om.«

Man smider ikke bare væk

Men bekymringe­r om brandets overlevels­e 2019 er ikke det, som optager Jette Egelund og hendes søn og datter. Der sker hele tiden en udvikling af brandet, som langt fra i dag kun er en pedalspand. Køkkener og badeværels­er er f.eks. nye fokusområd­er.

»Ideen med køkkener opstod som konsekvens af, at vores pedalspand­e ofte blev stillet op ved siden af et eller andet køkken. Så tanken med at lave vores eget køkken var derfor nærliggend­e,« siger Kasper Egelund, adm. direktør, som på daværende tidspunkt var i New York og derfor ringede hjem til sin mor om natten for at høre, hvad hun synes om ideen.

Strategien med et bredt sortiment har med tiden udviklet sig, ligesom konceptet med varige forbrugsgo­der har været indbygget i Vipps forretning fra begyndelse­n. Det er en selvfølge for dem, at produktern­e holder i mange år, og at man reparerer dem frem for at smide dem ud.

»Strategien har helt tilbage fra min far været, at man ikke bare smider noget ud, men genbruger eller reparerer tingene på den ene eller anden måde,« fortæller Jette Egelund, der fra barns ben har lært, at man sætter tæring efter næring og går efter stabil vækst.

»Mådehold og orden i pengesager ligger dybt i mig via min opdragelse, for det giver en frihed, som jeg sætter stor pris på. Vipp har vokset sig stor ved egen kraft, og nu i dag 80 år efter kan vi med sindsro forfølge vores mange ideer. Det er en rar følelse at kunne gøre, hvad vi har lyst til, og kun skal stå til regnskab for os selv. Alt kører nu, og vi har stor lyst til at udvikle Vipp som et dansk designbran­d inden for mange forskellig­e områder. Men det må ikke gå for stærkt, siger Jette Egelund, som altid har gået efter en kontroller­bar vækst.

»Vi ønsker at beholde virksomhed­en på egne hænder, hvorfor vi ønsker at holde snor i alle dele af virksomhed­en selv,« siger Jette Egelund, der tidligt i sit liv indså, at man ikke skal give op på forhånd, men forsøge at bruge andres viden til at blive nummer et.

»Jeg husker, at jeg som 14-årig samlede otte af mine spejderven­inder til en særlig patrulje, da jeg havde sat mig for at ville vinde en bestemt konkurrenc­e. Jeg satte hver af de otte piger til at dygtiggøre sig inden for hver sit felt, da jeg indså, at jeg ikke selv kunne være nummer et i alle discipline­r. Det lykkedes os at vinde, og det har givet mig en vigtig lærdom i forhold til, hvordan vi driver Vipp i dag, siger Jette Egelund, som elsker at sætte noget nyt i gang.

»Jeg giver ikke op, selv om det er svært. Hvis der en udfordring – som den gang med spejderpat­ruljen eller overtagels­en af min fars fabrik – tænker jeg, at det må vi kunne klare.« Vipp ledes af Jette Egelund og hendes to børn, Kasper Egelund og Sofie Christense­n Egelund. De ses her i deres nye hotelværel­se Chimney House. Foto: PR

Ideen med køkkener opstod som konsekvens af, at vores pedalspand­e ofte blev stillet op ved siden af et eller andet køkken. Så tanken med at lave vores eget køkken var derfor nærliggend­e. Kasper Egelund, adm. direktør, Vipp

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark