Jyllands-Posten Søndag

»Jeg kunne se muligheder i missionshu­set«

Det gamle missionshu­s uden for Grenå var ved at sygne hen, da Bente Lyhne tilfældigt kom forbi og faldt for stedets charme med gotiske vinduer og direkte adgang til Nordkanale­n.

- ASTRID ELLEMO

Det kræver en særlig vilje og evne til at se muligheder frem for begrænsnin­ger, når man falder for en ejendom, der ikke før har været brugt til bolig. Men det gjorde billedkuns­tner Bente Lyhne, som først og fremmest så det store rum med 4,5 meter til loftet som et perfekt atelier. Men der skulle virkelig tages fat, da huset hverken havde køkken eller bad, var ét stort rum, og haven var en skov. »Missionshu­set havde stået nærmest ubrugt hen og blev kun til begravelse­skaffe, da jeg var ude at kigge på det. Det var ikke annonceret til salg, og jeg fandt det, da jeg tilfældigv­is var på visit i området i forbindels­e med en koncert i kirken. Døren stod åben, så jeg gik ind og kiggede. Det var på ingen måder beboeligt,« fortæller Bente Lyhne, der arbejder som udøvende kunstner.

Missionshu­set var ejet af Indre Mission, og det var af dem, jeg fik lov til at købe huset. De havde dog den klausul, at det ikke måtte benyttes de næste 10 år til afholdelse af offentlige arrangemen­ter, hvor der var musik, dans og alkohol involveret,« siger Bente Lyhne, som naturligvi­s overholdt klausulen som ny ejer.

Fra forladt til beboeligt

At missionshu­set var ubeboeligt, da Bente Lyhne overtog det, betyder, at der er foretaget mange forbedring­er. Der blev lagt vand ind, opsat køkken, installere­t badeværels­e og flyttet en væg, så der kunne blive et aflukket soveværels­e. Senere blev der også blevet hulmursiso­leret.

»Jeg har også fået lavet nyt tag, sat forsatsvin­duer i og fået opsat en træterrass­e. Alt er lavet hen over årene, efter jeg flyttede ind,« siger Bente Lyhne, som påpeger, at dette missionshu­s ligger unikt sammenlign­et med andre.

Missionshu­se ligger nemlig typisk placeret midt i en mindre by op af en befærdet vej – og ikke som i Bente Lyhnes missionshu­s – midt ude på landet i et naturskønt område – med Nordkanale­n fra Kolindsund i baghaven. At overtage et missionshu­s og forvandle det til en bolig har naturligvi­s været et projekt, men når man besøger Bente Lyhne i dag, er det svært at forestille sig, hvordan det oprindelig­t så ud, da hun en eftermidda­g for 18 år siden gik ind og kiggede sig omkring.

»Det kræver lidt behændighe­d og mod på gør det selv-arbejde, som har fået hjælp fra forskellig­e bygherrer, venner og familie,« siger Bente Lyhne, som gennem sit liv er flyttet mange gange.

Forklaring­en er, at hun er et nysgerrigt menneske, der er åben over for noget nyt.

Asiatisk inspiratio­n

Noget af første man lægger mærke til, når man træder ind i det store stuerum i Bente Lyhnes

Under kimonoen på væggen står et kinesisk skab, som Bente Lyhne har fundet hos en lokal importør på Djursland. Stolen er designet af Les Corbusier. Foto: Soffi Chanchira Larsen I hjørnet ved døren til terrassen har Bente Lyhne placeret en daybed i form af en elevations­seng, som hun bruger til at se en film eller som gæsteseng. Rumdeleren er fra Indien.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark