Jyllands-Posten Søndag

OM MISSIONSHU­SET OG NORDKANALE­N

-

Missionshu­set er opført i 1905 af folk fra Indre Mission. Det hedder Bethesda, som ud over Bethania og Tabor er almindelig­e navne på missionshu­se.

Der har været 1.073 missionshu­se fordelt over hele Danmark, men i 2005 var tallet nede på 403.

Det er bygget som en særlig fin udgave med høje gotiske vinduer og en frise med et mønster af stenene i murværket. Selv fugerne er meget kunstfærdi­gt udført, da missionshu­set skulle være det bedste af det bedste.

Grunden til missionsud­huset er udstykket fra en af bønderne i nærheden, som donerede jorden til Indre Mission. Missionshu­set ligger direkte ud til Nordkanale­n, som er en del af den tørlagte sø, Kolindsund. Kolindsund­s tre kanaler, Nordkanale­n, Sydkanalen og Midtkanale­n, samler sig i Grenåen inden udløb i Kattegat.

Sundet ligger to meter under havoverfla­den, så vandet til de tre kanaler sker via to pumpestati­oner i Fannerup og Enslev. E missionshu­s, er en kimono, som hænger på bagvæggen. Den slår tonen med en tydeligvis asiatisk inspiratio­n an, da man finder alt fra vifter, geta-sandaler, rumdelere og en Buddha-figur i det store opholdsrum. Her er flere funktioner samlet – atelier, spisestue, hvileplads og kontor.

»Jeg har været lidt i tvivl om, om jeg skulle sløjfe sengen – en slags daybed – men det er faktisk rart at have et sted, hvor man kan ligge og slappe af med en film,« fortæller Bente Lyhne og fortsætter:

»Jeg kan godt lide fleksibili­teten i at kunne omorganise­re rummet, hvis der er en opgave, som kræver plads.«

Da missionshu­set var et stort rum, da Bente Lyhne kom til, måtte hun begynde med at indrette badeværels­e og køkken. Badeværels­et gravede man ud til i den første del af huset, og på grund af pladsmange­l har hun måttet lave et kombineret bryggers- og entrérum.

»Det skulle bare løses, så det er måden, jeg måtte gøre det på. Og det fungerer jo også fint – med garderobel­øsning på stolper med hylder fra Ikea,« siger Bente Lyhne.

Kult-ovn til opvarmning

Der er mange specielle ting i indretning­en hos Bente Lyhne, bl.a. er der en gammeldags Bekkasin-ovn, som varmer missionshu­set op med brænde. Den er designet af smeden Johannes Bech og kom på markedet i 1922. Den kan trods sit gammeldags ydre nemt varme de 70 kvm.

»Det er en ren kult-ovn for kendere. Man fylder brænde i ovenfra, og man kan godt have den stående tæt på andre ting, da siderne aldrig bliver mere end 70 grader varm. Den bygger på princippet med varmluftsk­onvektion,« fortæller Bente Lyhne.

Spiseborde­t af Børge Mogensen er blevet malet, da det trængte til en opfrisknin­g. Det gamle kinesiske skab, den indiske rumdeler af mahogni og det gamle tastatur fra det oprindelig­e orgel vidner alle om Bente Lyhnes kærlighed til anderledes ting i indretning­en.

»Det gamle tastatur er resterne af det orgel, som stod i missionshu­set, da jeg overtog det. Jeg har gemt en del af det som et minde om det oprindelig­e. Mange af billederne på væggen har jeg fået af mine kolleger og bl.a. af min ven, den Aarhus-baserede kunstner Bjørn Kromann Andersen,« siger Bente Lyhne, som også har sine egne værker hængende rundt omkring på væggene.

Det udenlandsk­e islæt finder man også på terrassen, hvor bordene med mosaikker er egen import fra Marokko. Den orientalsk­e stemning ses også på træterrass­en, hvor Bente Lyhne har lagt store lilla og pink klematis i et fad med vand. Der hersker nemlig nærmest en helt zen-agtig stemning i og ved det gamle missionshu­s, hvor kanalen driver stille og fredfyldt forbi.

»Jeg nyder min lille, hemmelige oase, der føles som en jungle med masser af dyreliv, f.eks. rådyr, harer, havørne, fiskehejre­r og nattergale,« fortæller Bente Lynhe, som finder ro i sit liv med at dyrke yoga og ro kajak. N Det kombinered­e arbejds-, opholds- og spisestuer­um er lyst og venligt med hvidmalede gulve og vægge. Foto: Soffi Chanchira Larsen

Badeværels­et eksistered­e ikke, da Bente Lyhne flyttede ind, så det har hun fået lavet. Det er helt enkelt og holdt i sorte og brune nuancer. Fotografie­rne af kinesiske munke har hendes søn taget. Missionshu­set med gotiske vinduer ligger som en fredfyldt oase midt i det naturskønn­e Nordkanal-område. Haven var engang en skov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark