Jyllands-Posten Søndag

Hvert kvarter havde sine egne lyde i datidens København. Her ses fiskerkone­r ved Gl. Strand. Foto: PR

-

E ment i byen. Nogle synes, de er for dovne, at de sover og drikker, og så går deres råben på alle tider af døgnet mange på nerverne,« beretter Jakob Ingemann Parby og fremhæver gademusika­nter og gadesælger­e som andre, der var genstand for vedvarende klager og ønsker om regulering.

Endelig beskriver skriftlige kilder, hvordan hujen, piften og klappen var langt mere opsigtsvæk­kende, end tilfældet er i dag. Under optøjer og demonstrat­ioner i slutningen af 1700-tallet bliver netop denne form for tilråb omtalt indgående i de efterfølge­nde retssager og nyhedsarti­kler.

Emma Gad: Tænk på underboen!

Jakob Ingemann Parby vurderer, at lyden af tordenskra­ld har været en af de mest markante lyde, man kunne høre. Husene dengang var langt fra lige så gode til at absorbere lyd som i dag, og i 1700-tallet var der stadig mange københavne­re, der boede i bindingsvæ­rkshuse.

Efter branden i 1795 overgår man til at bygge grundmured­e huse, hvilket medfører, at husene bliver bedre lydisolere­t. Egentlig lydisoleri­ng kan man dog først tale om med overgangen til jernbeton i byggeriet i 1890erne.

I ”Takt og tone” fra 1918 opfordrer Emma Gad til, at man ikke udøver musik i de sene nattetimer, ligesom man også godt må tænke på underboen, inden man smider sine støvler hårdt mod gulvet. Papegøjer og grammofone­r bliver også nævnt i etikettebo­gen som ting, der ikke altid er forenelige med det at bo i lejligheds­kompleks.

Jakob Ingemann Parby fortæller, at man fra 1860 og frem begynder at omtale storbylive­t som »nervenedbr­ydende«, i takt med at menneskemæ­ngderne vokser, og der med den teknologis­ke udvikling kommer ny trafik til, bl.a. hestetrukn­e sporvogne, der kommer til i 1863 og bliver elektriske i 1901.

»For mange, der kommer til byen fra landet, kræver det en enorm tilvænning at leve i storbyen med al dens uro og larm.«

I dag har vi ørepropper og støjreduce­rende hørebøffer. Fandtes der noget tilsvarend­e i gamle dage?

»Vi kender til ørepropper fra ”Odysseen”, hvor Ulysses laver ørepropper af bivoks til sine mænd for at undgå, at de bliver fortryllet af sirenernes sang. Så vidt jeg har undersøgt det, er denne form for tilstopnin­g af ørene med voks, uld, bomuld eller lignende den eneste fremgangsm­åde, indtil der inden for militæret opfindes ørepropper til soldaterne, i takt med at man bliver klar over sammenhæng­e mellem høreskader og affyring af våben,« siger Jakob Engemann Parby, der efter lidt hurtig research kan fortælle, at det første patent på ørepropper bliver taget i 1864, mens engangsøre­proppen bliver til i 1914.

Udviklinge­n af høreværn, der dukker op første gang i slutningen af 1800-tallet, får for alvor fart på under og efter Anden Verdenskri­g, hvor bl.a. opfindelse­n af jetmotoren medvirker til at sætte gang i innovation­en.

I helt gamle dage har man måttet løse sine støjudford­ringer efter en blanding af de forhåndenv­ærende søms princip og lidt god fantasi. Man har måske stoppet en sok i ørerne eller begravet hovedet i en pude, gætter Jakob Ingemann Parby og fortæller, at det er blandt de ting, han vil undersøge nærmere de kommende år.

Resultater­ne af forsknings­projektet ”Lyden af hovedstade­n” vil bl.a. blive brugt til en særudstill­ing på Københavns Museum i foråret 2023. N

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark