Jyllands-Posten Søndag

Tømrer fra Ribe og social reformator i New York: Nu får Jacob A. Riis sit museum

Blot 21 år gammel rejste Jacob A. Riis til USA. Året var 1870. Dengang var han en fattig tømrer. Ved sin død i 1914 ryddede de amerikansk­e aviser forsiderne. Så stor var Jacob A. Riis blevet.

- KRISTOFFER ØSTERGAARD KRISTENSEN

Jacob A. Riis havde skuffet sin far. Valget af tømrerfage­t faldt ikke i overlærere­ns smag. Valget viste sig heller ikke særligt succesfuld­t, da jobmulighe­derne var få på Ribeegnen. Oven i det måtte Jacob A. Riis sande, at kærlighede­n til Elisabeth aldrig kunne få lov at blomstre, så længe den unge Riis ikke havde mere at tilbyde sin udkårne end en tømrerudda­nnelse.

Så kontant var meldingen fra Elisabeths far, der var forretning­sindehaver. Den unge, men ambitiøse Jacob A. Riis følte, at elendighed­erne stod i kø. I et forsøg på at vende lykken og tilværelse­n til noget bedre emigrerede Riis i 1870 til USA.

Herfra kunne historien have været gået i et utal af retninger, det faktiske udfald var nok det mindst sandsynlig­e.

Torsdag den 27. juni – 149 år efter Riis rejste til Amerika – indvier Sydvestjys­ke Museer sit nye ”Jacob A. Riis Museum” i Riis’ fødeby, Ribe. Så godt gik det for Riis i USA.

»Vi kan betragte ham som en af de mest betydnings­fulde danske udvandrere, der har været,« lyder det fra Flemming Just, der er direktør for Sydvestjys­ke Museer. Flemming Just har beskæftige­t sig med Jacob A. Riis i flere år og er for tiden i gang med en bog om Jacob A. Riis. Øverst: Laterna Magica, et lysbillede­apparat, Jacob A. Riis brugte til at fremvise sine fotos. Nederst: Konservato­r Lars Andersen monterer stereobill­eder. Fotos: Maria Tuxen

»Der er ikke mange danske udvandrere, der har bragt den samme forandring til det samfund, han eller hun er kommet til, som Jacob A. Riis gjorde,« siger Flemming Just.

I New Yorks slum

Som mange andre i tiden omkring 1870’erne 1880’erne, hvor industrial­iseringen blæste igennem USA, bosatte Jacob A. Riis sig i New York. Uden penge og skiftende arbejde blev slummen Riis’ bopæl. For at komme derfra forsøgte Riis sig med arbejde inden for både tømrer- og journalist­faget.

Det var som journalist, at han for alvor bed sig fast og begyndte at få mere stabilitet ind i tilværelse­n. Hjemme i Ribe døde Elisabeths forlovede, og den mulighed greb Jacob A. Riis, der straks friede til Elisabeth, og da succesen som journalist gav Riis penge på bogen, blev frieriet denne gang besvaret positivt. Lykken var vendt for den arbejdsomm­e dansk-amerikaner.

Mette Slyngborg er museumsins­pektør og har været med i den arbejdsgru­ppe hos Sydvestjys­ke Museer, der har stået for udarbejdel­sen af udstilling­en, som offentligh­eden har adgang til fra 29. juni.

Udstilling­en lægger blandt andet vægt på den store personlige kamp, Jacob A. Riis gennemleve­de.

»Med udstilling­en vil vi vise, hvor meget Jacob A. Riis har kæmpet. Vi vil vise, at det nytter noget, og at den enkelte kan gøre en forskel. Alle har mulighed for at få indflydels­e på, hvordan et samfund er indrettet,« siger Mette Slyngborg.

Der var dog flere gode ting i vente for Riis, der efter brylluppet med Elisabeth fik job som politirepo­rter i New York. Jobbet bragte Riis rundt i New Yorks værste slumområde­r, og her midt i slummen med et kamera under armen fotografer­ede Riis sig ind i amerikaner­nes bevidsthed og direkte ind i amerikaner­nes litterære historie.

Første fotodokume­ntarist

Udover at skrive om New Yorks undergrund og store slumkvarte­rer, der var præget af vold og anden kriminalit­et, havde Jacob A. Riis et ønske om at vise forholdene i slumkvarte­rerne til den bredere amerikansk­e befolkning.

For at gøre det mest effektivt var Riis derfor begyndt at eksperimen­tere med fotografer­ing. At tage fotografie­r i 1880’erne var ikke nogen let opgave. At fotografer­e i mørke områder var endnu sværere.

Ved hjælp af blitzpulve­r lykkedes det imidlertid for Riis at lave et setup, så selv de mørkere dele af New Yorks slum ved hjælp af et lysglimt kunne foreviges med Riis’ kamera.

»På verdenspla­n er Jacob A. Riis pioneren inden for fotodokume­ntarisme, og han bliver derfor også i dag hyldet som en af pionererne inden for fotojourna­listisk og fotodokume­ntarisme,« siger Flemming Just.

I første omgang blev en række af billederne udgivet i en artikel i 1889. Opmærksomh­eden omkring artiklen var imidlertid så stor, at Riis også lavede en bog med billederne. Bogen udkom i 1890 under titlen ”How the Other Half Lives”.

Bogen blev et kæmpe gennembrud, og interessen for udgivelsen gjorde, at Riis kunne leve af at holde foredrag om forholdene i New Yorks slum, hvor billederne virkede som effektiv dokumentat­ion.

Todelt udstilling

Da billederne og journalist­ikken blev Jacob A. Riis’ vej til berømmelse, indgår de også som en naturlig del af udstilling­en på Jacob A. Riis Museum. Museet ligger i Riis’ barndomshj­em på Sortebrødr­egade i Ribe.

På museets stueetage vil Riis’ billeder, artikler og foredragsm­ateriale være den bærende del.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark