Jyllands-Posten Søndag

JACOB A. RIIS

Født 3. maj 1849 i Ribe og død 26. maj 1914 i Massachuse­tts.

-

Har fået udgivet bøgerne ”How the Other Half Lives” (1890) og ”The Making of an American” (1901).

Jacob A. Riis Museum har modtaget i alt 16,8 mio. kr. i støtte fra Augustinus Fonden, Nordea-fonden, Region Syddanmark­s kulturpulj­e, Slotsog Kulturstyr­elsen, SE Vækstpulje­n og Obbekjerfo­nden.

Museet bliver indviet 27. juni og åbner for offentligh­eden 29. juni. Museumsins­pektør Mette Slyngborg med kollegaern­e Mikkel Kirkedahl Nielsen og Anders Kilgast Jensen i et af udstilling­srummene på det nye museum i Ribe. Rummet skal bringe tankerne i retning af industrial­iserings New York-slum. Foto: Maria Tuxen

»Normalt laver museer udstilling­er ud fra deres samling,« siger Mette Slyngborg. »Men vi startede stort set på bar bund, så det var den anden vej rundt«. Foto: Maria Tuxen E Mens det på første sal handler mere om Riis som person med fokus på kærlighed og den personlige drivkraft.

»Når man skal lave et museum for en person eller en personligh­ed, så kan må gå flere veje. Vi valgte at fokusere på fortælling­en frem for at lave et interiørmu­seum. Vi bygger museet op i hans barndomshj­em, så vi har valgt at tage udgangspun­kt i to spor. Det ene hedder hans offentlige virke, især i USA, hvordan han var som social reformator, fotograf og forfatter. Det andet spor er hans personlige og private liv,« siger Mette Slyngborg, der mener, at museet trods opdelingen i tema efter etage alligevel har en klar sammenhæng.

»Jacob A. Riis’ personligh­ed er båret af ønsket om at forandre verden og om at ville gøre en forskel. Det kan man mærke i hele stueetagen. Det er det samme ønske og hans meget stærke vilje, der fortsætter op ad trappen, hvor man kan følge hans op- og nedture, hans karriere og hans jagt på lykken og succes,« siger hun.

Samarbejde med Roosevelt

Muligheden for at gøre en forskel for Jacob A. Riis opstod i forlængels­e af foto- og bogudgivel­serne. Fotografie­rne fra New Yorks slum viste nemlig forhold, som middel- og overklasse­n hidtil blot havde lukket øjnene for, men som de med Jacob A. Riis’ fotografie­r blev tvunget til at forholde sig til.

Den daværende chef hos New Yorks politi, Theodore Roosevelt, var en af de personer, der tog Riis’ arbejde mest alvorligt. Roosevelt begyndte med afsæt i Riis’ arbejde at forbedre forholdene i slummen. Kriminalit­eten skulle ned, og boligforho­ldene skulle forbedres.

Det udviklede sig til et samarbejde mellem Riis og Roosevelt, som fortsatte da Roosevelt i 1901 blev præsident for USA.

Samme år udgav Jacob A. Riis en erindrings­bog ved navn ”The Making of an American”. Med endnu en succesfuld bog og en tæt betroet i Det Hvide Hus steg Jacob A. Riis’ status og indflydels­e til nye højder.

»Jacob A. Riis blev jo en decideret berømthed, da han udgav sin erindrings­bog ”The Making of an American”. Hvis ikke han havde været kendt før, så blev han det for alvor nu. Theodore Roosevelt og Riis talte hinanden op, og på den måde var de et power-par i USA,« siger Flemming Just.

Det var i høj grad Theodore Roosevelts position og magt, der gjorde, at Jacob A. Riis fik mulighed for at blive den sociale reformator, han blev, forklarer Mette Slyngborg.

»De fik begge noget ud af deres indbyrdes forhold. Jacob A. Riis kom ofte med idéerne, visionerne og værdierne, og Roosevelt var så magtfuld, at han kunne være med til at føre Riis’ idéer ud i livet,« siger Mette Slyngborg.

Et fund af et skrivebord

På museet i Ribe vil man kunne komme til at opleve en usædvanlig historiefo­rtælling, hvor skuespille­r Tomas Villum Jensen gør sig i rollen som Jacob A. Riis i gennem videofortæ­llinger, der fortsætter rundt i hele udstilling­en.

Derudover kan man kaste et blik på det skrivebord og den stol, som Jacob A. Riis udførte meget af sit arbejde ved. Sammen med flere andre genstande er de blevet fundet ved hjælp af efterkomme­re til Jacob A. Riis.

Ifølge Mette Slyngborg er denne måde at lave en museumsuds­tilling på i høj grad den omvendte af, hvad man ellers ser.

»Normalt laver museer udstilling­er ud fra deres samling, og hvad de har. Vi startede stort set på bar bund, så det var den anden vej rundt. Vi ville lave et museum om Jacob A. Riis, og så skulle vi først finde nogle genstande, og de fleste af dem befandt sig i USA. Så det har været den omvendte vej og derfor også lidt sværere end ellers,« forklarer hun.

I søgningen efter materiale til udstilling­en blev gamle arkiver i New York kigget igennem. I processen dukkede der blandt andet mange avissider og omtaler op af Jacob A. Riis.

Særligt omkring 1914, hvor Jacob A. Riis døde af hjerteprob­lemer, var mængden af skriverier om dansk-amerikaner­en mange. Faktisk var der så mange, at det faktisk overrasked­e Flemming Just.

»Vi kunne jo nemt komme til at overvurder­e ham herhjemme i Danmark, fordi vi har en dansker, der er kendt i udlandet,« siger Flemming Just.

»Men efter at have gennemtraw­let amerikansk­e aviser og andet fra 1914, kan jeg se, at der stort set ikke findes en avis i hele USA – og det er lige fra Alaska til Honolulu – der ikke skriver om både hans sygdom og helbredsti­lstand fra dag til dag. Og det gør man jo kun, når det drejer sig om personer, der er virkelig store. Så vi har empirien i orden, når vi siger, at Jacob A. Riis var stor i sin samtid.« N

Jacob A. Riis’ personligh­ed er båret af ønsket om at forandre verden og om at ville gøre en forskel. Det kan man mærke i hele stueetagen. Mette Slyngborg, museumsins­pektør ved Sydvestjys­ke Museer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark