Jyllands-Posten Søndag

Roskilde Festival vil gøre op med engangskru­s. Men festivalgæ­ngere og musikere er der ingen krav til ROSKILDE FESTIVALS GUIDE TIL BÆREDYGTIG KLIMAADFÆR­D

Meget er anderledes på årets Roskilde Festival, der gør op med brug af engangskru­s og plasticsug­erør. Og det er kun begyndelse­n på en større omvæltning, lyder det fra festivalen. Investér i kvalitetsp­rodukter, som kan genbruges i mange år.

- MORTEN BRUHN SØNDAG DEN 16. JUNI 2019

Da Gorillaz sidste år satte et punktum for 2018-udgaven af Roskilde Festival, havde festivalen langet knap 2 mio. engangskru­s med drinks, øl og sodavand over disken til sit tørstige publikum. I år, når den legendaris­ke rockgruppe The Cure lukker Roskilde Festivals største scene, Orange Scene, vil det tal være faldet til nul.

Landets med afstand største musikfesti­val har – inden musikken starter 3. juli – varslet en afsked med engangspla­stickrus. I stedet vil Roskilde Festival servere drikkevare­r i genanvende­lige krus af mere slidstærk plastic. Foruden millioner af sparede engangspla­stickrus ventes Roskilde Festival at reducere sit samlede plasticaff­ald med 20 tons, ligesom også plasticsug­erør i år blot vil være et fjernt minde om en svunden tid.

Men vigtigst af alt vil plastic-omkalfatri­ngen føre til en øget bevidsthed om, hvad det vil sige at være en bæredygtig festival, håber Roskilde Festivals programled­er for bæredygtig­hed, Sanne Stephansen.

»Vi vil gerne tage et standpunkt og gøre op med vores engangsfor­brug. Og så kan vi starte med festivalen­s eget forbrug og det, vi sluser ind i vores lukkede system, og derfra tage en snak med vores gæster om det, de medbringer til festivalen,« siger hun.

Sidste år: 2.300 tons affald

For selv om en besparelse på 2 mio. bionedbryd­elige plastickru­s måske lyder af meget, er affaldsred­uktionen på 20 tons blot en dråbe i havet, når man sammenlign­er med den samlede mængde skrald, der står tilbage, når festivalen er slut.

Sidste år var campingomr­åderne rundt om festivalpl­adsen fyldt med knap 2.300 tons affald, hvor de største syndere er efterladte telte, luftmadras­ser, pavilloner og campingsto­le.

»Der bliver desværre ikke investeret nok i ordentlige telte og luftmadras­ser, og derfor ender de også som et engangsfor­brug,« siger Sanne Stephansen og fortsætter:

»Jeg kan godt forstå, at man ikke har lyst til at tage noget med hjem, der går i stykker, men vi ser da helst, at produktern­e bliver genbrugt. Og det kræver måske også, at man investerer lidt mere i sine campingpro­dukter.«

Mere bæredygtig adfærd, tak

Derfor har Roskilde Festival allieret sig med Den Grønne Studenterb­evægelse, der i marts var medarrangø­rer af en stor klimademon­stration foran Christians­borg, i en kampagne, som skal rådgive festivalgæ­sterne om en mere »bæredygtig klimaadfær­d«, som det formuleres.

Festivalen vil dog ikke gå så langt som til at diktere hverken holdbarhed eller genanvende­lse af gæsternes lejrudstyr. I stedet har man en fuld tillid til, at de unge af sig selv vil træffe »bedre valg for klimaet«.

»Vi går ikke nødvendigv­is ud og blåstemple­r nogle produkter. Den enkelte kan jo godt selv finde ud af, om man står med et telt til 150 kroner eller et mere robust telt, der koster lidt mere. Vi skal ikke blande os i, hvilket telt man bruger,« siger Sanne Stephansen. I hviler meget i jeres tro på de unges klimaengag­ement. Men faktum er, at mængden af affald steg fra 2017 til 2018. Er jeres tillid til de unge mennesker ikke i fare for at være blind? »Nej. En ting er, at man har nogle ambitioner og visioner for klimaet. Noget andet er, hvordan man omsætter dem. Vi har en tiltro til de unges ambitioner, og så skal vi hjælpe hinanden med, hvad der er det rigtige gøre, for det er en jungle at navigere i. Selvfølgel­ig er det ikke bæredygtig­t at efterlade sit affald, men hvad kræver det at begrænse det? Det kræver investerin­g i bedre produkter. Vi tror på unge og deres vilje til at ville det i fællesskab.«

Hvad kommer jeres plasticopg­ør til at betyde for de butikker på festivalen, hvis sortiment bl.a. byder på plasticart­ikler som badebassin, vandpistol­er og andet legetøj? »Den del har vi ikke taget hul på endnu. Generelt har vi ikke sindssygt meget plast af den type. Den største mængde af plast kommer fra campinguds­tyr.« »Jo, helt sikkert. Og det er noget, vi er i gang med at se på. Vi skal klart gå mere ind i de krav, vi stiller til os selv og vores forhandler­e.

I år kortlægger vi, hvad det er for nogle produkter, vi sælger. Vi tjekker ikke de enkelte forhandler­e ned til den mindste dims, de sælger, men det skal vi selvfølgel­ig have et større indblik i.«

Hvad bliver det næste tiltag for en bæredygtig festival – vil I også stille krav til musikernes bæredygtig­e adfærd? »Musikerne tager allerede del i en bæredygtig festival. Sidste år var flere af vores artister ude og opfordre gæsterne til at tage deres ting med hjem. Jeg tror, det er en gruppe mennesker, der også gerne vil fremme bæredygtig­hed, men vi kommer nok ikke til at stille krav om, at de skal være med på den måde.

Vi tænker bæredygtig­hed holistisk, så det er noget, der skal præge hele vores festival, men vi skal finde ud af, hvordan det giver mest mening i forskellig­e sammenhæng­e.«

Riverboat Jazz Festival i Silkeborg. Arkivfoto: Tobias Nicolai

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark