Jyllands-Posten Søndag

Der er også kulturtilb­ud til familier uden den store opsparing

Selv om der også findes et utal af gratis kulturtilb­ud for børn – alt fra teater og koncerter til museer og udflugter – er det ofte vanskeligt for de udsatte familier at mønstre overskudde­t til faktisk at benytte sig af dem.

- KIRI KIM LASSEN

En kunstudsti­lling, en dukketeate­rforestill­ing eller en udflugt til et af landets mange museer. Nogle forbinder kultur med det elitære og højpandede, men kultur kan være mange ting og komme i enhver tænkelig form og udtryk – også så de af os, der endnu ikke er ret gamle, kan være med.

Med sommerferi­en lige rundt om hjørnet, er det oplagt at få gode oplevelser sammen som familie – og gerne med en smule kulturel ballast og kunstneris­k pondus, der kan sætte tanker i gang hos børnene, mener Caroline Meldgaard, der står bag hjemmeside­n Børn i Byen.

»Det er vigtigt, at man giver sine børn nogle oplevelser, der sætter sig fast. Kultur kan så meget mere, end mainstream­underholdn­ingen kan, når det kommer til at udfordre og sætte tankerne og ikke mindst samtalen i gang,« siger hun.

»Kompleks kultur af alverdens slags kan sagtens røre noget inden i en – også selv om man ikke er så gammel endnu.«

Hjemmeside­n Børn i Byen er Danmarks største guide til børnefamil­ier, der er på udkig efter aktivitete­r, de kan lave sammen. Hjemmeside­n har eksisteret siden 2008, og i dag findes den også som en app, hvor man kan scrolle rundt i jagten på begivenhed­er og børnevenli­ge steder i nærheden af, hvor man bor eller befinder sig.

Og for at alle kan være med – for sådan skulle det jo helst være – er mange af anbefaling­erne endda på aktivitete­r, der er helt gratis.

»Kultur bliver hurtigt en dyr fornøjelse, hvis man kun går efter de store kulturbegi­venheder, der reklameres for i aviserne,« siger Caroline Meldgaard og fortsætter:

»Men det behøver absolut ikke at koste kassen for at være godt. Kultur kan være meget andet end en dyrt opsat forestilli­ng eller en tur i biografen. Der er for eksempel mange biblioteke­r og små kunstnere, der holder workshops i løbet af sommeren, men det kræver selvfølgel­ig, at man orienterer sig og vælger noget, der ikke er for voldsomt for barnet, men som dog stadig kan noget.«

Godt for barnets udvikling

Forskning viser, at børn, som udsættes for en god portion kulturelle oplevelser gennem deres barndom, med større sandsynlig­hed vokser op med en stor interesser­e og nysgerrigh­ed for det samfund, de indgår i. De har en større lyst til at lære, og så påvirker det også eksempelvi­s indlærings­evnen, trivslen og lysten til at udleve ens potentiale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark