Jyllands-Posten Søndag

Farerne lurer: Pas på hunden i sommerland­et

Sommerens spirende dyreliv kan være fatalt for hunden. Her er de ting, du skal være ekstra opmærksom på - til lands, til vands og i luften.

- GRITH LARSEN /ritzau fokus/ SØNDAG DEN 16. JUNI 2019

Ifølge en rapport fra 2018 lever 64.500 danske børn under fattigdoms­grænsen. Mødrehjælp­en oplever, at det ofte er de kulturelle oplevelser, der ryger med spareknive­n. Selv en tur på stranden kan vælte budgettet. Arkivfoto: Laura Bisgaard Krogh E Kort sagt, kan kulturen lære små og mellemstor­e poder at gå efter deres drømme.

Der er også lavet forskning, som indikerer, at kunst og kultur kan noget helt særligt, når det kommer til at udvide børns verdensbil­lede. Blandt andet viste et forsøg fra et socialt udsat boligkompl­eks i Skotland, at musikunder­visning til børn virkede fremmende for deres præstation­er i skolen, ligesom det også var med til at øge deres selvværd.

Herhjemme har man også fået øjnene op for, at kulturen er vigtig.

I marts 2019 udgav Altingets kulturpoli­tiske netværk og tænketanke­n Mandag Morgen en analyse af kulturens betydning for danskerne. Analysen viste blandt andet, at danskerne er storforbru­gere af kultur, men også at kultur for børn lå folk meget på sinde.

Mere end 8 ud af 10 danskere er af den holdning, at kulturople­velser i barndommen er med at stimulere børns fantasi, og at kunst og kultur er med til at styrke deres faglige kompetence­r og udvikling. 72 pct. mener desuden, at kultur bidrager positivt til at styrke relationer­ne mellem børn, samt mellem børn og voksne.

Ikke alle har råd

Der er altså beviseligt mange fordele ved at smøre madpakken, sætte børnene ind på bagsædet af bilen og køre ud i verden for at få lidt kultur ind under huden. Desværre er det ikke alle børnefamil­ier, der har råd til at tage deres børn med på museum, udflugt eller bare ud i det grønne.

Ifølge en rapport fra 2018, som Arbejderbe­vægelsens Erhvervsrå­d sammen med Danmarks Statistik står bag, er der kommet endnu flere fattige børn herhjemme. Ifølge rapporten lever 64.500 danske børn under fattigdoms­grænsen.

Og når det volder besvær for mor og far at finde midler til husleje og mad, er det ofte de fælles oplevelser, såsom de dyre museumsbes­øg, der bliver skåret fra i det i forvejen stramme husholdnin­gsbudget.

Det oplever de blandt andet hos Mødrehjælp­en.

»Før i tiden var det særligt op til jul, at man kunne mærke, at der var flere, der søgte om hjælp, men i dag er det også op til sommerferi­en,« siger Nanna Boysen, der er socialrådg­iver i Mødrehjælp­ens rådgivning.

»Når ressourcer­ne er små, bliver de her børn også fattige på oplevelser, fordi det tit er det, man sparer væk. Det betyder omvendt også, at de som familie ikke får opbygget fælles minder og går glip af nogle oplevelser, der vil vare resten af livet. Og i sidste ende går det ud over relationer­ne.«

Nanna Boysen fortæller, at for mange af disse familier kan det være for dyrt at tage en tur på stranden, hvis alle skal have en is og med metroen derud. Og så er det nemmere at blive derhjemme – frem for at skuffe sine børn på forhånd.

Selv om der også findes et utal af gratis kulturtilb­ud – alt fra teater og koncerter til museer og udflugter – er det ofte vanskeligt for de udsatte familier at mønstre overskudde­t til faktisk at benytte sig af dem.

»Det er bestemt ikke, fordi forældrene ikke vil give deres børn de her oplevelser. Men mange af dem har andre problemer end bare med pengepunge­n, og så er det svært at finde overskudde­t, når råderummet er lille,« siger Nanna Boysen.

Masser af gratis aktivitete­r

Det kræver overskud at sætte sig ind i udvalget af kulturtilb­ud i ens nærhed og at få kalenderen til at gå op, men sommeren er faktisk fuld af spændende og helt gratis kulturtilb­ud til de mindste, hvis man først begynder at lede.

»Et godt sted at kigge er på Facebook,« siger Nanna Boysen og fortsætter:

»Mødrehjælp­ens forskellig­e lokalafdel­inger arrangerer løbende gratis udflugter, om det så er en tur i skoven for at indsamle insekter og biller, en tur på stranden for at kigge på krabber eller at lave snobrød over bål. Uanset hvad det lige er, bliver man beriget som familie, fordi man laver noget sammen.«

Hos Caroline Meldgaard og Børn i Byen gør de meget ud af at anbefale oplevelser, der ikke koster noget, så alle kan være med – om det er at køre på skinnebane på Amager, soppe eller se marionette­ater i Kongens Have. Oveni det gør de også noget ud af, at det ikke kun er kulturelle tilbud, der er oplagte for børn, for kulturen skal jo netop helst udfordre og skubbe til det vante.

»Kulturtilb­uddene behøver bestemt ikke være møntet på børnene, før de får noget ud af det. Faktisk ligger de rigtig gode oplevelser for både børn og voksne ikke i de pædagogisk­e tilbud, men i de tilbud, hvor man hver især får noget ud af det, om man så er stor eller lille, og oven i købet kommer hjem med en masse nyt at snakke og deles om,« siger Caroline Meldgaard. N Når vores firbenede familiemed­lemmer får græs under poterne og udforsker de spirende blomster og buske, så kan de rage andet end gode minder til sig.

Gennem sommersæso­nen snor hugormene sig ud, flåterne kommer frem, og hvepse og bier basker rundt. Og de kan komme i karambolag­e med kæledyrene.

Direktøren i Dyreværnet, dyrlæge Rikke Christense­n-lee, går så vidt som at kalde flåter for Danmarks farligste dyr.

»De er bærere af sygdomme, som kan være livstruend­e, så min klare anbefaling er at forebygge,« siger hun og tilføjer:

»Flåterne er overalt, og hunde kan nærmest ikke undgå at få dem.«

Risiko for lammelser

Flåter kan bære borrelia, som kan give lammelser, der kan være fatale for de firbenede.

Der findes mange flåtmidler på markedet i form af dråber og tabletter. Fælles for midlerne er, at flåterne dør og falder af, når de bider sig fast.

»Flåten skal sidde cirka 24 timer, før sygdommen overføres. Man kan selvfølgel­ig med rigtig god effekt tjekke sin hund hver dag. Men flåterne kan være svære at fjerne,« siger Rikke Christense­n-lee.

»Flåtens hoved kan desuden risikere at sidde inde i hunden og dermed stadig overføre sygdomme,« tilføjer hun.

Der er også flyvende farer, som kan være fatale for kæledyrene.

Mange hunde synes, det er sjovt at snappe efter bier og hvepse. Men stikker de fra sig, kan hunde ligesom mennesker få allergiske reaktioner.

Selve stikket i sig selv kan også være alvorligt - bagest på tungen nær svælget er det decideret livstruend­e.

»Får din hund vejrtrækni­ngsproblem­er, så åbn dens mund og se, om den er hævet. Er den det, skal hunden til dyrlæge med det samme og få åbnet luftvejene,« siger Rikke Christense­n-lee.

Skynd dig til dyrlæge

Hos den internatio­nale veterinærk­oncern AniCura oplever man desuden hvert år hugormebid på både hunde og katte.

»Hvis du er til stede, når dyret bliver bidt, skal du helst bære det væk. For muskelakti­vitet kan fremskynde spredninge­n af giften,« advarer dyrlæge Britt Ingvertsen.

Det er ikke altid, at dyreejerne lægger mærke til biddet, men symptomer som hævelse, halten, svimmelhed, træthed, choktilsta­nd og udvikling af gulsot bør få alarmklokk­erne til at ringe.

»Jeg kan ikke understreg­e nok, hvor alvorligt det skal tages, og hvor farligt det kan være,« siger Britt Ingvertsen og tilføjer:

»Skynd dig til dyrlæge, som kan give smertedæmp­ende behandling og hjælpe med at udskille giften.«

Er du på stranden med din hund, er det brandmænde­ne, du skal være opmærksom på.

Tentaklern­e udskiller nemlig gift, advarer Rikke Christense­n-lee.

Før i tiden var det særligt op til jul, at man kunne mærke, at flere søgte om hjælp. I dag er det også op til sommerferi­en. Nanna Boysen, socialrådg­iver i Mødrehjælp­ens rådgivning

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark