Jyllands-Posten Søndag

Nyuddannet og jobsøgende som 53-årig: Hun skiftede bankkarrie­ren ud med et job som sygeplejer­ske

Efter over 20 år som bankrådgiv­er valgte Dorte Pedersen at skifte karriere. I dag er hun sygeplejer­ske og glad for sit job, selv om hun lige skulle vænne sig til at give sine tidligere bankkunder en anden behandling end før.

- MICHELLE ARROUAS

Det var egentligt ikke fordi, Dorte Pedersen var træt af sit job. Hun arbejdede som bankrådgiv­er med den kompetence og selvsikker­hed, det giver at have været i bankverden­en i 25 år, hun syntes, arbejdet var spændende, og hun var glad for sine

næsten 20 år mere i et job, jeg allerede havde haft i over 20 år, fik jeg lyst til at lave et skift,« fortæller Dorte Pedersen, der i dag er 56 år.

Lysten til noget nyt var også affødt af to store skift, der påvirkede Dorte Pedersens hverdag: En skilsmisse og finanskris­en. Finanskris­en betød, at der kom mere tilsyn med bankerne, og at Dorte Pedersen skulle bruge mere tid på at udfylde papirarbej­de og rapporter om kunderne end at mødes med dem. Først overvejede hun at blive i samme branche, måske ved at skifte job eller blive ejendomsmæ­gler. Men det var ikke anderledes nok, for Dorte Pedersen havde lyst til et ægte skift, selv om hun vidste, det ville blive hårdt.

Dorte Pedersen havde mange overvejels­er og gik længe og summede over beslutning­en, men lige inden hun fyldte 50, valgte hun at tage springet. Hun lavede en liste over de ting, hun kunne blive, sagde op i banken og startede på det tre et halvt år lange studie som sygeplejer­ske, med udsigt til at være nyuddannet og jobsøgende som 53-årig.

»Det er svært at sige, hvad min største bekymring var, inden jeg tog beslutning­en, for der var en del. Jeg var nervøs for, om min økonomi ville kunne holde til tre et halvt års studier. Samtidig var min identitet bygget op omkring at være bankpigen, og nu skulle jeg pludselig ud at være sygeplejer­ske – kunne jeg egentligt lave det skift? Og så var jeg nervøs for de mange eksamener, som er en del af sygeplejer-studiet, hvor der er stopprøver hver tiende uge,« fortæller Dorte Pedersen om overvejels­erne.

Med støtte fra familien besluttede hun at lave markant om på sit liv, og det i en alder, hvor de fleste tænker mere på pensionspl­aner end uddannelse, jobjagt og SU. Dorte Pedersen havde mange overvejels­er, inden hun kastede sig ud i sit karrieresk­ifte. Udover det rent økonomiske bekymrede hun sig også om, hvorvidt bankpigen nu også ville kunne finde sig til rette som sygeplejer­ske. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

»I starten var det mig selv, der slog bremsen i overfor idéen, for jeg følte måske, at jeg var for gammel. Men min familie bakkede op om det, og så tog jeg springet.«

Længere arbejdsliv fører til flere skift

I mange år har der været tale om, at det bliver mere normalt at skifte job undervejs i ens karriere. Siden 2010 er antallet af jobskift steget, og i 2018 slog danskernes lyst til jobskifte rekord, viser tal for jobomsætni­ngen i Danmark.

I takt med, at arbejdsliv­et varer længere og digitalise­ringen fører til store ændringer på arbejdsmar­kedet kommer vi imidlertid formentlig­t ikke bare til at se flere jobskift, men også karrieresk­ift, til tider i en sen alder.

Det fortæller Anna Sophie Debel, som er økonom i Ældre Sagen og er specialise­ret i arbejdsmar­kedet .

»I og med, at vi skal arbejde længere, er der flere, der undervejs får lyst til – eller bliver nødt – til at skifte spor. Vi ser eksempelvi­s også, at der kommer flere ældre iværksætte­re, hvilket jo også kan være et karrieresk­ift.«

Hun ser især to grunde til, at ældre ønsker at skifte karriere: Det er enten, fordi man har lyst til det, eller fordi man er blevet tvunget til det.

»Enten ønsker man forandring i sit arbejdsliv, fordi man gerne vil lave noget nyt, noget, der giver mere mening, eller som plejer andre interesser end det hidtidige job. Men det kan også være fordi, man er blevet afskediget, ens jobtype er ved at forsvinde på grund af den teknologis­ke udvikling, eller fordi ens fysiske eller mentale helbred ikke holder til at være i det job eller den branche, man har været i hidtil,« siger Anne Sophie Debel.

Mens det som regel ikke påvirker ens økonomi negativt at skifte job eller at uddannede sig videre inden for det fag, man allerede arbejder med, kan der værre store økonomiske udfordring­er ved helt at skifte karriere. Det gælder især, hvis man skal ud at have en ny uddannelse og dermed leve på SU.

» Der er ingen tvivl om, at det kan betyde en nedgang i ens indkomst i en periode, hvis man tager en ny uddannelse og f.eks. skal til at leve af SU eller elevløn. Men man skal også huske, at man gør det af en grund. Karrieresk­iftet kan være den faktor, der øger glæden ved at gå på arbejde, og gør, at man både kan og vil arbejde længere, end hvis man ikke skiftede spor. Samtidig kan karrieresk­iftet føre til et højere lønniveau. Så man skal se karrieresk­iftet som en investerin­g i sig selv og sit arbejdsliv,« siger Anne Sophie Debel og fortæller, at Ældre Sagen er ved at undersøge, hvordan det kan gøres nemmere

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark