Jyllands-Posten Søndag

Straf rammer børn af dansk oprindelse

- /ritzau/

Har man et ulovligt fravær på mere end 15 pct. af skoletiden, kan det koste næste kvartals børnecheck. Sådan hedder det i en aftale, som den fungerende regering med støtte fra Socialdemo­kratiet og Dansk Folkeparti lavede sidste år.

Aftalen blev lanceret som led i en ghettopakk­e, men nu viser det sig, at den primært vil ramme familier til børn af dansk oprindelse. Det skriver fagbladet Folkeskole­n.

Undervisni­ngsministe­riet har oplyst til fagbladet, at godt 5.000 elever har et ulovligt fravær på mere end 15 pct. af skoletiden. 69 pct. er af dansk oprindelse, mens 31 pct. er indvandrer­e og efterkomme­re.

Det var ellers udlændinge, som daværende undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (LA) hæftede sig ved, da loven blev præsentere­t.

»Vi har desværre pakket migrantfam­ilier ind i vat, hvilket er gået ud over børnene. Det er forældrene­s ansvar, at børnene kommer i skole.«

»Det her er et klart signal til de forældre, der kommer og bosætter sig i Danmark,« sagde Merete Riisager ifølge Folkeskole­n om aftalen.

Formand for Skoleleder­foreningen Claus Hjortdal mener, at lovgivning­en er udtryk for symbolpoli­tik.

»Generelt er det en tåbelig lov. Politikern­e har hverken styr på, hvordan man nedbringer fravær, eller hvem de vil ramme. Hele bagtæppet for den her lovgivning har været at ramme indvandrer­e og efterkomme­re,« siger han.

Loven er endnu ikke trådt i kraft. Det blev aftalt, at det først skulle ske efter valget, og kun hvis der fortsat er flertal for det. Ifølge Folkeskole­n er flertallet intakt blandt de borgerlige partier og Socialdemo­kratiet. /ritzau/

Forskere beder om 350 mio. kr.

Klimacente­r: Vejret er utilregnel­igt, og det vil to af Danmarks ledende klimaekspe­rter og professore­r i klimaforsk­ning forsøge at gøre op med ved at etablere et klimacente­r. Det fremgår i et debatindlæ­g i Politiken, som Jens Hesselbjer­g Christense­n, Institut for Is-, Klima- og Geofysik på Københavns Universite­t, og Sebastian Mernild, direktør for det norske klimaforsk­ningscente­r Nansen Centeret, står bag. »Det, vi nødig vil, er at blive taget på sengen ligesom sidste år, hvor landbruget tabte milliarder. Det har vi ikke råd til sker to eller tre gange i de kommende 1020 år,« skriver ekspertern­e, der begge har deltaget i FN’S klimapanel, IPCC.

De foreslår at etablere et nationalt forsknings­center i Danmark. Prisen, vurderer de, vil ligge på 35-40 mio. kr. om året i mindst 10-12 år. /ritzau/

42-årig erkender to drab og brandstift­elser

Grundlovsf­orhør: Ved et grundlovsf­orhør i Nykøbing Falster har en 42-årig mand erkendt, at han har dræbt to ældre mænd i Ruds Vedby og efterfølge­nde sat ild til deres huse. En 34-årig mand, der er også er sigtet i sagen, nægter sig skyldig.

Det skriver sn.dk og Ekstra Bladet, som var til stede ved grundlovsf­orhøret.

Ved drabet i Ruds Vedby den 21. april blev offeret ifølge Ekstra Bladet stukket flere gange med en kniv og efterfølge­nde efterladt i en sø i en grusgrav. I Vemmelev blev offeret også stukket med en kniv ved drabet den 16. juni.

Foruden drab og brandstift­else er mændene sigtet for at have været i besiddelse af et oversavet jagtgevær ved anholdelse­n.

Den del kunne den 34årige erkende sig skyldig i ved grundlovsf­orhøret.

Begge mænd er varetægtsf­ængslet frem til den 18. juli. /ritzau/

»Der er jo et helt ekstremt stort arbejdspre­s i forhold til afstemning­er og udvalgsarb­ejde. Der bliver nok at lave, og jeg kommer til at sidde som ene mand, der skal tage stilling til alting i parlamente­t, og derfor har jeg brug for folk til at hjælpe mig,« siger Nikolaj Villumsen.

Han oplyser, at løn- og ansættelse­sforhold for de fire nye medarbejde­re – så vidt det er muligt i forhold til EUreglerne – vil følge Enhedslist­ens lønprincip­per og dermed en månedsløn på ca. 34.000 kr. om måneden før skat.

»De ansatte kommer til at arbejde så tæt som muligt på den enhedsløn, som vi har i Enhedslist­en, eller det, der svarer til en dansk metalarbej­derløn.« »Dette ændrer ikke på, at jeg er kritisk over for de ekstravaga­nt høje lønninger, som vi ser i Eu-systemet, ikke mindst blandt ansatte i EUKommissi­onen og hos politikere.«

Nikolaj Villumsen henviser bl.a. til, at Eu-parlamenta­rikere modtager 32.850 skattefri kroner fra EU hver måned i såkaldte blyantspen­ge oven i deres vederlag på 65.000 kr. om måneden. Der er ingen kontrol med, hvordan politikern­e bruger blyantspen­gene, som formelt skal gå til bl.a. kontordrif­t og telefoni.

K har færre ansatte

Den nyvalgte konservati­ve Eu-parlamenta­riker, Pernille Weiss, der også kommer til at sidde alene i Bruxelles, indleder med lidt færre ansatte end Enhedslist­en. Hun har to fuldtidsan­satte assistente­r i Bruxelles og har et jobopslag ude på en praktikant. Samtidig skal en studenterm­edhjælper senere bistå hende fra København.

»Jeg starter med to ansatte. Men jeg har på lønbudgett­et råd til at ansætte en tredje, hvis der bliver behov for det,« siger hun.

Pernille Weiss finder det ikke problemati­sk, at EUkritiker­e som Enhedslist­en modtager penge fra den union, som de kæmper imod.

»Når man er blevet valgt, har man en forpligtig­else til at passe det mandat ordentligt, uanset hvem man er politisk,« siger Pernille Weiss.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark