Jyllands-Posten Søndag

Danske patientdat­a er endt i USA Enhedslist­en får millioner fra EU til et nyt sekretaria­t

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

En større gruppe amerikansk­e it-medarbejde­re har via Sundhedspl­atformen adgang til dybt personlige oplysninge­r om patienter i hovedstade­n og på Sjælland.

Det fremgår af en rapport om beskyttels­e af persondata i Sundhedspl­atformen fra advokatfir­maet BechBruun, som Politiken har fået aktindsigt i.

Rapporten kaster ifølge Politiken lys over 22 punkter, som indebærer en potentiel risiko for privatlive­t.

Punktet »overladels­e af personoply­sninger til tredjeland­e« er markeret med rødt og kategorise­res som en trussel, hvor »personer kan opleve betydelige konsekvens­er«.

»Supportmed­arbejdere hos Epic i England og USA har adgang til personoply­sninger på patienter og ansatte i Sundhedspl­atformens produktion­smiljø,« skriver Bech-bruun i rapporten.

Rapporten er bestilt af Region Hovedstade­n og Region Sjælland.

På baggrund af BechBruun-rapporten vurderer flere eksperter, at sundhedsmy­ndighedern­e har taget alt for let på patientdat­asikkerhed­en. En af dem er lektor i sundhedsre­t Kent Kristensen fra SDU. Han er rystet over, at det har kunnet ske.

»Jeg havde ikke forestille­t mig, at man kunne gå så langt, at man stiller borgernes helbredsop­lysninger til rådighed for nogen, som skal udføre en servicefun­ktion i et usikkert tredjeland,« siger Kent Kristensen til Politiken.

Professor: Betydelig risiko

Professor Thomas Ploug, som forsker i it-etik og medicinsk etik på Aalborg Universite­t, kalder sagen »meget, meget problemati­sk«.

»Det viser, at Sundhedspl­atformen udgør en betydelig risiko for patienter og også de ansattes privatliv,« siger han.

Jyllands-posten har forsøgt at få en kommentar fra regionsfor­mand Sophie Hæstorp Andersen (S), men det har ikke været muligt.

Region Hovedstade­n oplyser til Politiken, at den tager rapporten »meget alvorligt«.

»Det er rigtigt, at de har adgang til personoply­sninger. Der er dog langtfra tale om en ubegrænset adgang, hvor Epic-medarbejde­rne har frit lejde til se på data.«

»Epic-medarbejde­rne må kun tilgå data, hvis de bliver bedt om det af en af de to regioners medarbejde­re,« siger vicedirekt­ør Pia Kopke fra Region Hovedstade­ns Center for It, Medico og Telefoni til Politiken. I et jobopslag søger Enhedslist­en i øjeblikket efter fire ansatte til et nyt sekretaria­t, der i de kommende fem år skal yde bistand og rådgivning til partiets nyvalgte medlem af Europa-parlamente­t, Nikolaj Villumsen.

Lønningern­e til de nye medarbejde­re, som bl.a. skal arbejde med presse, politisk rådgivning, formidling og administra­tion, bliver betalt direkte af Eu-kassen. Det er en del af de favorable arbejds- og lønvilkår, som alle Eu-parlamenta­rikere har.

Enhedslist­en har valgt at ansætte tre personer i Bruxelles og en i København. Medarbejde­rne skal håndtere de nye opgaver, som er kommet, efter at det EUkritiske parti ved valget den 26. maj for første gang fik et sæde i Europa-parlamente­t.

Lønbudget på 2,2 mio. kr.

Ifølge reglerne må Nikolaj Villumsen – og alle øvrige medlemmer af Eu-parlamente­t – maksimalt bruge 24.943 euro om måneden til ansættelse af personlige assistente­r. Det svarer til 186.000 kr. om måneden eller over 2,2 mio. kr. om året pr. parlamenta­riker til assistentl­ønninger, som altså betales af EU’S skatteborg­ere.

Selv om Enhedslist­en er stærkt kritisk over for EU og under valgkampen i maj krævede et mindre Eu-budget og lavere lønninger i unionen, har partiet ingen betænkelig­heder ved at modtage det årlige millionbel­øb fra EU, siger Nikolaj Villumsen.

Han fastslår, at Enhedslist­en ligesom alle andre partier i Eu-parlamente­t er nødt til at bruge de muligheder, der stilles til rådighed for at sikre, at parlamenta­rikerne kan følge med.

»Hvis vi ikke ansætter de medarbejde­re, vil det være dybt uansvarlig­t over for de vælgere, der har stemt på os og forventer, at vi arbejder for at føre vores solidarisk­e og grønne politik igennem i EU. Uden de ansatte ville jeg ikke have en chance for at forstå, hvad der skulle stemmes om, eller at få Enhedslist­ens politik igennem i udvalgene,« siger han.

It-medarbejde­re i USA har adgang til journaler fra Sundhedspl­atformen. Myndighede­rne svigter, mener eksperter. Selv om Enhedslist­en i årevis har kritiseret EU’S store budgetter og høje lønninger, ansætter partiet nu fire medarbejde­re, der betales af EU. De skal bistå nyvalgte Nikolaj Villumsen (EL) i Europa-parlamente­t. Men hvorfor skal man have fire personlige assistente­r for at varetage jobbet som EUparlamen­tariker? Du har kritiseret høje Eu-lønninger og sagt, at EU bør bruge færre penge. Hvordan hænger det sammen med, at I selv får Eu-penge?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark