Jyllands-Posten Søndag

En sommerdag omfavnede Frederikse­n en professor og aflyste 25 års reformpoli­tik

- JESPER HVASS jesper.hvass@jp.dk

I sommeren 2016 kastede nogle af landets fremmeste økonomer noget, der vel godt kan betegnes som en bombe, ind i den politiske debat.

Primus motor var professor i økonomi ved Aarhus Universite­t Nina Smith, der i en videnskabe­lig artikel, en kronik og i et interview med Jyllands-posten forklarede, at Danmark nu var nået meget langt med at øge beskæftige­lsen gennem reformer.

Nu var tiden kommet til, at politikern­e i højere grad fokuserede på andre typer af reformer. Smith blev bakket op af andre vægtige økonomer som eksempelvi­s Torben M. Andersen, økonomipro­fessor ved Aarhus Universite­t.

»De sidste 25 års store og meget succesfuld­e reformer har i høj grad været rettet mod arbejdsmar­kedet og arbejdssty­rken. Mange af reformerne har haft som sigte at reducere ledigheden og øge kvantitete­n af arbejdsudb­uddet. Her er der ikke mange lavthængen­de frugter tilbage set med reformbril­ler,« skrev Nina Smith i juli 2016 i en kronik i Berlingske.

De »store og succesfuld­e reformer« dækker over alt fra en barbering af dagpengepe­rioden, en støt stigende pensionsal­der, en forringels­e af efterlønne­n til nedsættels­er af skatten – bl.a. på den sidst tjente krone.

Men i fremtiden ville det være svært eller gøre ondt at gå videre ad samme vej, lød den kontrovers­ielle argumentat­ion.

Den erkendelse fra topøkonome­r kom fra de selvsamme professore­r, der igennem mere end to årtier havde været bannerføre­re for netop reformer, der øger det såkaldte arbejdsudb­ud og dermed beskæftige­lsen på sigt. Og netop derfor fik udtalelser­ne så meget opmærksomh­ed midt i en ellers nyhedsfatt­ig sommer.

Hovedet i busken

Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, der i disse dage gør den som kongelig undersøger og forsøger at danne en ny regering, var i 2016 ikke sen til at opfange de nye signaler og søge rygdækning i økonomkred­se.

På partiets sommergrup­pemøde i midten af august samme år aflyste Mette Frederikse­n de facto behovet for nye, store reformer, der øger arbejdsudb­uddet, hvis hun en dag skulle få mulighed for at sidde i Statsminis­teriet.

»Det er i mine øjne en forkert historie, der fortælles, når det bliver foregivet, at svaret på de udfordring­er, vi står over for, det er arbejdsudb­udsreforme­r,« sagde Mette Frederikse­n på sommergrup­pemødet flankeret af Henrik Sass Larsen (S) og Nicolai Wammen (S). Så fortsatte hun: »Det er ukvalifice­ret diskussion, når nogen bliver ved med at have så entydigt et fokus på arbejdsudb­udsreforme­r, hvad jo sådan set også blev underminer­et af en række af de økonomiske eksperter, der tidligere har talt derfor, og som ad flere omgange har understreg­et, at tiden er en anden.«

I samme åndedrag afviste hun derfor den daværende Venstre-regerings tanker om

INDBLIK

De Radikale sætter tommelskru­erne på de røde partier i regeringsf­orhandling­erne. Partiet kræver konkrete mål for at øge arbejdsudb­uddet. Mette Frederikse­n har tidligere kaldt et entydigt fokus på arbejdsudb­ud for »ukvalifice­ret«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark