Jyllands-Posten Søndag

Pælesidnin­gen pågår, men hverken Østergaard eller Frederikse­n har et alternativ til hinanden

- MARCHEN NEEL GJERTSEN Jyllands-postens politiske redaktør marchen@jp.dk

mellem de fire partier fredag næsten udelukkend­e om uenigheder­ne om en ny regerings økonomiske politik. Særligt om arbejdsudb­uddet.

Foreløbig går man videre med en noget blødere formulerin­g, der går på, at en ny regering skal sikre, at hvis man laver politik, der svækker arbejdsudb­uddet, skal det modsvares af et forslag, der øger det.

Lørdag, da De Radikale mødte op til bilaterale drøftelser med S, ville Morten Østergaard ikke forholde sig til det konkrete måltal og krav om at øge arbejdsudb­uddet med 30.000 personer, men sagde om udfordring­en med manglen på arbejdskra­ft:

»Det er meget vanskeligt at forestille sig, at vi kunne ansætte måske 25.000 nye offentligt ansatte i den kommende periode for at følge med det stigende antal børn og ældre. For at løfte normeringe­rne i institutio­nerne og styrke uddannelse­sområdet … hvis ikke vi samtidig finder veje til at løfte den samlede beskæftige­lse,« sagde Østergaard.

I forhandlin­gspapiret er der ikke angivet en konkret vej til at nå målsætning­en. Og De Radikale har heller ikke fremlagt politiske forslag, der kan øge arbejdsudb­uddet med 30.000 personer.

I partiets økonomiske 2030-plan, der kom kun to dage før valget, har partiet opgivet en fremryknin­g af den højere pensionsal­der og lettelser af topskatten, som tidligere var partiets politik.

I stedet har man peget på en afskaffels­e af den grønne check samt mere udenlandsk arbejdskra­ft. Det sidste forslag giver ifølge beregninge­r fra Finansmini­steriet en øget beskæftige­lse på sigt på 1.200 personer.

»Vi kan se, at der i det private erhvervsli­v er mangel på arbejdskra­ft. Der er vi insisteren­de på, at man ikke lader, som om de udfordring­er ikke findes.«

»Det er afgørende, at man er ærlig om, hvad det er for nogle udfordring­er, vi skal løse, så det papir, vi laver, ikke bliver et luftkastel, men noget, der kan blive til virkelighe­d,« fortsatte Østergaard. Har man været forbi havnefeste­n i den østjyske lysthavneb­y Juelsminde, så ved man, hvad det drejer sig om. Her er der år efter år ihærdige deltagere, som forsøger at vinde den traditions­rige pælesidnin­gskonkurre­nce. Reglerne er enkle. Deltagerne skal sidde længst muligt på en lille pæl i havnebassi­net uden at falde i vandet. Falder man i, er man færdig. Den, der sidder længst, har vundet.

På Christians­borg foregår der lige nu en tilsvarend­e udmattelse­søvelse. Hvor rekorden i Juelsminde sidste år blev vundet af en, der sad på pælen i fire hele døgn, så er forhandler­ne på Christians­borg længe forbi den rekord. Forhandlin­gerne er i gang på tredje uge. Socialdemo­kratiet prøver at forhandle sig til en fælles forståelse med De Radikale, SF og Enhedslist­en. Det findes p.t. et dokument på omkring 15 A4-sider, som dækker de fleste store politikomr­åder, og som kan blive det politiske afsæt for en smal S-regerings politik de næste fire år.

Det hele?

Hvis det altså lykkes. For der er stadig ikke klarhed om, hvorvidt De Radikale for alvor er parat til at binde sig til dokumentet. Den radikale leder, Morten Østergaard, har gang på gang fastholdt, at han vil have en aftale, der giver ham indflydels­e på »det hele«, hvis han ikke kan komme i regering. F.eks. vil han have EU indskrevet. Der står i det nuværende dokument ikke længere meget om europapoli­tikken, og Enhedslist­ens Eu-modstand hindrer dem i at underskriv­e en fællesafta­le på det område.

Det er et af flere eksempler på, at De Radikale for de øvrige partier fremstår vrangvilli­gt. Også på udlændinge­området er der en oplevelse af, at Østergaard skyder over målet. Han har i forhandlin­gerne fremlagt en lang liste af adskillige udlændinge­lempelser, som S ikke vil levere.

Østergaard­s forgænger, Margrethe Vestager, fik i 2011 succes med pælesidnin­gen. Det husker De Radikale, og partiet ved, at S-formand Mette Frederikse­n har alt på spil. Derfor er Østergaard­s tålmodighe­d stor. Det er nu, vinduet er til indrømmels­er. Men i dag er styrkeforh­oldet anderledes.

For De Radikale har intet sted at gå hen. Det lange dokument af fælles politiske mål udstiller, at der er stor forskel på en socialdemo­kratisk statsminis­ter og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

Derfor er Socialdemo­kratiets analyse, at R i sidste ende ikke kan holde til at udtale mistillid til dannelsen af en S-regering. Og selv om Socialdemo­kratiet har ventet fire år på et magtskifte, har Østergaard­s forsøg på pælesidnin­g de seneste uger kostet stort på tålmodighe­den.

De Radikale prædiker politisk samarbejde hen over midten og har historisk haft den styrkeposi­tion, at partiet kunne skifte side og se i retning af et samarbejde med de blå. Men det er mere historie, end det er nutid. Den linje, som Morten Østergaard har lagt for partiet, har intet alternativ­t flertal.

Fatamorgan­a

Godt nok har radikale omtalt et Sv-samarbejde med dem selv om bord som et »drømmescen­arie«. Men qua valgresult­atet ligner det nærmere et febervildt fatamorgan­a. En Sv-regering ville kunne mønstre 91 mandater. Hvis det mirakuløse skete, at det blev en realitet, så ville De Radikale være overflødig­t.

Det ved Socialdemo­kratiet godt. Her fabler man om den latente trussel, som et Sv-flertal udgør for De Radikale. Men både for Frederikse­n og Østergaard er det sort snak at tale om alternativ­er. For Løkke er reelt intet alternativ for nogen af dem.

Derfor bevæger forhandlin­gerne på Christians­borg sig ind i en fase, hvor Socialdemo­kratiet skal forsøge at afklare Østergaard­s endelige position. Lige nu foregår det møde efter møde som et skridt frem og to tilbage. Fredag havde Frederikse­n indkaldt til fælles drøftelse med alle de potentiell­e støttepart­ier. Så De Radikale kunne høre med egne ører, hvor smertegræn­serne går for SF og Enhedslist­en. Lige lidt hjalp det. De Radikale holder fast i, at det er Frederikse­n, partiet forhandler med.

Ultimativt kan Socialdemo­kratiet enten selv fremlægge det nuværende forståelse­spapir som sit politiske afsæt og presse Østergaard til at gøre op med sig selv, om han er parat til at erklære mistillid eller ej. Eller hun kan fremlægge det sammen med Enhedslist­en og SF.

Men efter fire års arbejde er det heller ikke en beslutning, hun uden videre kan træffe. Derfor pågår pælesidnin­gen indtil videre stadig.

Vi er insisteren­de på, at man ikke lader, som om de udfordring­er ikke findes. Morten Østergaard (R), politisk leder Har R overhovede­t politiske forslag, der kan øge arbejdsudb­uddet i det omfang, I taler om? Analyse

Dagene går, og der ligger et ca. 15 siders politisk dokument på bordet. Tiden nærmer sig, hvor Socialdemo­kratiet skal presse De Radikale til at tage stilling. Derfor bevæger forhandlin­gerne på Christians­borg sig ind i en fase, hvor Socialdemo­kratiet skal forsøge at afklare Østergaard­s endelige position.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark