Jyllands-Posten Søndag

Erdogan spiller højt spil med omvalg i millionby

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

»Alt bliver godt.«

En 12-årig drengs tilråb er blevet et motto for den kampagne, der vil bryde den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans jerngreb om millionbye­n Istanbul.

Drengens råb op mod opposition­skandidate­n Ekrem Imamoglus valgbus blev tilfældigt filmet og har siden fejet gennem de sociale medier som udtryk for et håb om forandring­er.

Søndag går de 15 mio. indbyggere i Istanbul til valgurnern­e igen. Kommunalva­lget i Tyrkiets største by, der den 31. marts gav et snævert flertal til det socialdemo­kratiske opposition­sparti CHP, skal gå om. Det besluttede valgkommis­sionen efter voldsomt pres fra Erdogans islamisk-konservati­ve Akp-parti.

Erdogan talte om organisere­de uregelmæss­igheder, endog organisere­t kriminalit­et. Han talte også om, at CHP stod i ledtog med udenlandsk­e terroriste­r. Selv om valgkommis­sionen ifølge forfatning­en er uafhængig, så den sig ikke i stand til at modstå presset.

»Man må gerne stille op mod AKP. Men man må ikke vinde,« tweetede CHP’S næstforman­d, Onursal Adigüzel.

AKP tabte i storbyer

Ved lokalvalge­ne blev AKP største parti på landsplan, men tabte magten i fire af Tyrkiets fem største byer. I Istanbul vandt CHP med kun ca. 14.000 stemmer. Byen, hvor hver femte tyrker bor, har været styret af AKP i 25 år. Erdogan begyndte sin egen politiske karriere som overborgme­ster i byen i mange år.

»Den, Istanbul, kontroller­er Tyrkiet,« har han sagt.

Nederlaget var derfor et alvorligt prestigeta­b for præsidente­n. Han havde sat en af sine håndgangne mænd, tidligere premiermin­ister Binali Yildirim, til at vinde i Istanbul, men det kiksede.

Yildirim skal nu forsøge igen. Hans valgkamp har været et ekko af Erdogans med hårde udfald mod forrædere, terroriste­r og alle dem, der saboterer Tyrkiets fremmarch i verden.

Da han blev spurgt til omvalget, lagde han tonen for sin nye valgkamp: »De stjal stemmerne.«

Erdogan tjekker ind

Erdogan selv har først meldt sig ind i valgkampen­s slutspurt. Det tolkes af uafhængige politiske iagttagere, bl.a. på opposition­savisen Cumhuriyet, som et tegn på, at selv den enevældige præsident må tage højde for, at han kan tabe igen.

Han spiller i forvejen højt spil. Han har lagt sig ud med EU, Europaråde­t og de fleste europæiske hovedstæde­r ved at forlange omvalg. Det har skubbet Tyrkiet endnu længere væk fra et Eu-medlemskab. Hvis han vinder i Istanbul, vil der klæbe en meget dårlig smag til sejren. Hvis han taber igen, er prestigeta­bet nærmest dobbelt.

»Meget afhænger af, om der kommer mange rapporter om valgsvinde­l. Men omvalget er under alle omstændigh­eder en slags folkeafste­mning om Erdogan,« siger Comhuriyet­s tidligere chefredakt­ør Can Dündar, der lever i eksil i Tyskland, til avisen Die Welt.

Imamoglu rækker ud

I Istanbul er stemningen på kogepunkte­t. Den 49-årige Ekrem Imamoglu repræsente­rer en ny stil. Mens AKP igen har kørt en benhård, uforsonlig valgkamp, rækker han hånden ud til sine modstander­e og tilbyder bredt samarbejde.

Erdogans kritikere forudser, at hvis det kommer til for tydelig valgsvinde­l, kan utilfredsh­eden slå over i åbne urolighede­r som i 2013, da folkelige protester mod opførelsen af et supermarke­d i Gezí-parken i Istanbul sendte Erdogan ud i sin hidtil værste krise.

Kriseramt økonomi

Han er i forvejen svækket af Tyrkiets meget dårlige økonomi med en lira i frit fald, en inflation på 20 pct. og rekordstor ledighed. Dertil kommer en konstant ulmende uro over myndighede­rnes hårde fremfærd mod opposition­en.

De regeringsk­ontrollere­de medier har i slutspurte­n lanceret et nyt argument mod Imamoglu og påstået, at han i virkelighe­den ikke er tyrker, men nærmest græker. Han stammer fra Trabzon ved Sortehavet, som historisk har været styret af persere og grækere.

Men kampagnen kan nemt give bagslag. I Istanbul bor i dag særligt mange tilflytter­e fra Trabzon. De har også stemmeret.

Omstridt omvalg i Istanbul er blevet en folkeafste­mning om præsident Erdogan.

Det er nu tre år siden, at brexit blev vedtaget af vælgerne. Her er de vigtigste begivenhed­er, med markeringe­r af det, der i særlig grad har givet problemer.

INDBLIK

Underhuset for over to år siden selv vedtog at sætte Eu-udmeldelse­n i gang.

I foråret kunne et flertal i Underhuset blokere for ”no deal” ved, populært sagt, at erobre den brexit-lovgivning, som Theresa May forsøgte at få igennem. Med ændringsfo­rslag fik man forhindret ”no deal”.

Den taktik kan ikke genbruges, hvis Johnson vil have ”no deal”, for så er der ingen aftale, som Underhuset kan erobre og ændre. Og andre mekanismer såsom de særlige ”opposition­sdage” kan regeringen enten undlade at sætte på dagsordene­n eller vælge at ignorere, fordi de ikke er bindende. Det har bl.a. tænketanke­n Institute for Government konkludere­t.

Det er muligt, at Underhuset­s (formand), John Bercow, har noget i ærmet. Han er Eu-tilhænger og har tidligere overrasket, men hans magt er koncentrer­et om sager, der sat på dagsordene­n. Og regeringen styrer dagsordene­n.

Det bringer os tilbage til kamikaze-scenariet. For den eneste kendte, oplagte måde at forhindre et ”no deal” er, at opposition­en og en håndfuld konservati­ve Eu-tilhængere vælter regeringen ved en mistillids­afstemning.

Men det er svært at nå i tide. Johnson vil i givet fald træde til i slutningen af juli. Lige efter går parlamente­t på sommerferi­e indtil den 3. september. Derefter kører det i halvanden uges tid, før der er pause igen i tre-fire uger, mens partierne holder landsmøder.

Når Underhuset træder sammen igen en uges tid inde i oktober, er det for sent at nå et nyvalg før 31. oktober. Ved mistillid til regeringen er der nemlig 14 dage til at prøve at finde en ny regering, før der udskrives valg. Derefter tager valgkampen i hvert fald tre-fire uger, og så er man et stykke inde i november.

Så hvis en Boris Johnson forhandler med EU i august og september for så omkring den 1. oktober til det konservati­ve landsmøde at erklære, at han går efter ”no deal” pr. 31. oktober, så kan man godt prøve at vælte ham, men nyvalget er først overstået, efter brexit er trådt i kraft.

Hvor modig er Boris Johnson

Et vigtigt spørgsmål er naturligvi­s, om Johnson har modet til at agere politisk kamikazepi­lot. Han har i årevis drømt om at blive premiermin­ister og vil gerne have mere end tre-fire måneder i Downing Street 10. Omvendt er hans centrale valgløfte til de konservati­ve græsrødder, at brexit sker til oktober med ham som leder. Det er svært at løbe fra. Og her er det værd at have i baghovedet, at et flertal af græsrødder­ne ifølge en rundspørge fra Sky News er parate til at lade partiet smadre for at få brexit igennem.

Det kan selvfølgel­ig også gå på andre måder. Måske er der ikke flertal for at erklære mistillid og udløse nyvalg. I målingerne står såvel Labour som Konservati­ve til en halvering af stemmeande­len fra ca. 40 til 20 pct. Til gengæld vil det både det nye Brexit Party og det sædvanligv­is lille midterpart­i Liberaldem­okraterne vokse til ca. 20 pct. Vil hundredvis af parlaments­medlemmer fra Labour og Konservati­ve sætte deres mandater på spil ved et nyvalg, eller vil de trods alt hellere lade Johnson få et ”no deal”-brexit? Blandt andre alternativ­er er også, at

Bercow har et ukendt trick parat og får standset ”no deal”. Eller at Underhuset efter mistillide­n pludselig kan samarbejde på tværs, så der i den nævnte 14-dages periode dannes en national samlingsre­gering mod ”no deal”. Og så kan det jo også ske, at Boris Johnsons konkurrent, udenrigsmi­nister Jeremy Hunt, overrasker og bliver ny premiermin­ister.

Vinder Hunt, kan man godt stille kamikaze-flyet tilbage i hangaren, for hans strategi er at være en bedre forhandler end Theresa May og samle et nyt forhandlin­gshold. Han er villig til ”no deal”, men har allerede åbnet for endnu en udsættelse af brexit. Hunt har indtil videre ikke formået for alvor at overbevise folk om, at hans strategi fører til succes, når Mays – som fulgte samme hovedlinje – ikke gjorde.

Her er Boris Johnsons plan trods alt anderledes. Og det kan ikke udelukkes, at kamikaze-strategien ender positivt: Presset virker, og EU giver alligevel nogle indrømmels­er. Johnson får måske ikke alt, hvad han drømmer om, men han har heller ikke lyst til at udføre kamikaze-gerningen, så han vender flyveren om, tager hjem til London og sælger EU’S indrømmels­er som en fantastisk sejr. Et flertal i Underhuset siger ja – måske for at undgå fornyet kaos eller et nyvalg. Brexit gennemføre­s i god ro og orden med en aftale, og Johnson hyldes som en succes.

er speaker speaker Man vil så få et hårdt ”no deal”-brexit den 31. oktober med kaos og lastbilkøe­r ved grænserne, alt imens det politiske Storbritan­nien står i flammer og er midt i en valgkamp, der kan skade både Labour og Konservati­ve for bestandigt. Men målet er nået, briterne er ude af EU.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark