Jyllands-Posten Søndag

Kamikaze-brexit kan være i vente med Boris Johnson i Downing Street nr. 10

Den 23. juni 2016 besluttede et flertal af de britiske vælgere at forlade EU. Tre år senere er det ikke sket, men bliver Boris Johnson premiermin­ister, kan brexit udvikle sig stærkt dramatisk til efteråret.

- MADS BONDE BROBERG Jyllands-postens korrespond­ent mads.bonde@jp.dk LONDON som partiets menige medlemmer skal vælge imellem.

Et ”kamikaze-brexit”. Det lyder dramatisk, og det er det også. Men et kamikaze-brexit er, hvad der kan ske til oktober.

Der er også andre mulige udfald, bestemt. Eksempelvi­s at Jeremy Hunt og ikke forhåndsfa­voritten Boris Johnson bliver premiermin­ister.

Men på bedømt ud fra aktørernes standpunkt­er her på treårsdage­n for den historiske folkeafste­mning om EU, så er det en reel mulighed, at en premiermin­ister Johnson

vil ende i en spektakulæ­r øvelse, hvor han sætter sig ind i flyvemaski­nen og risikerer at smadre både det eksisteren­de politiske system, sit eget parti og sin egen karriere for at opnå et højere mål: brexit.

Man vil så få et hårdt ”no deal”-brexit den 31. oktober med kaos og lastbilkøe­r ved grænserne, alt imens det politiske Storbritan­nien står i flammer og er midt i en valgkamp, der kan skade både Labour og Konservati­ve for bestandigt. Men målet er nået, briterne er ude af EU.

At det kan komme så vidt, skyldes, at parlamente­t endnu ikke har evnet at føre brexit ud i livet. Forskellig­e fraktioner har insisteret på lige præcis deres udgave af brexit, så der har ikke været flertal for nogen løsning, og Eu-farvellet er udskudt til den 31. oktober.

Fiaskoen har medført, at premiermin­ister Theresa May er på vej ud. Boris Johnson er favorit til at tage over, selv om hans kampagne lørdag morgen ramtes af negative avisforsid­er, fordi en bekymret nabo havde kaldt politiet ud til et højlydt, natligt skænderi mellem Johnson og hans unge kæreste, Carrie Symonds. Anmelderen havde ifølge politiet været bekymret for kvinden, men både Johnson og Symonds havde sagt, at alt var okay. Politiet kørte igen. Om sagen ændrer kapløbet, vil de kommende dage vise, men foreløbigt må Johnson stadig betegnes som favorit.

Johnson vil bryde det politiske dødvande med en ”koste hvad det koste vil”-strategi: ud af EU den 31. oktober, uanset om der er en aftale med EU eller ej.

Det er både et løfte til det Eu-skeptiske konservati­ve bagland og en trussel til EU. Ved at true med ”no deal” håber han at presse EU til indrømmels­er, for ”no deal” vil også ramme EU økonomisk. Hans mærkesag er at ændre det upopulære ”irske bagstop”, der kan tvangsbind­e Storbritan­nien tæt til EU efter brexit.

Om kaptajnern­e i EU giver sig, når Johnsons kamikazefl­y nærmer sig, er uvist. Indtil videre har EU afvist at ændre bagstoppet, og det betyder ifølge Johnson ”no deal”.

Et flertal i Underhuset er imod ”no deal”, men det sker automatisk den 31. oktober, hvis der ikke er flertal for noget andet, fordi

»Neeeeej, ej ej ej! Det går!« lyder det halvforarg­et fra den nyvalgte overborgme­ster:

»Jeg er meget folkenær, så nu er der mange, der er glade og gerne vil sige, vi talte jo sammen i sidste uge nede i håndboldkl­ubben. Det er fint,« fortsætter han og forklarer, hvordan han under valgkampen sammen med sit hold – mest folk fra møbelvirks­omheden, der brugte fritiden på deres chefs valgkamp – har delt 5.000 par sokker med valglogo på ud til borgere i byen.

Til trods for at Claus Ruhe Madsen ønsker at komme tæt på folk, endte han i løbet af valgkampen som lidt af en berømthed. Alle ville dokumenter­e, at de havde mødt ham.

»Er du gal, der bliver lavet mange selfies. Er det ikke skummelt? Jeg kan jo ikke synge. Det viser, hvad medier og opmærksomh­ed betyder for mennesker. Så er man lige pludselig spændende. Men okay – fair nok,« lyder det, mens han vist har en række argumenter, han skal igennem inde i hovedet, før det er okay og fair nok.

Ikke De, men du

Som den forretning­smand og iværksætte­r, som Claus Ruhe Madsen er, handler formen om andet og mere end blot den måde, man omgås hinanden på. Den afgør også, hvordan en arbejdspla­ds forholder sig til nye idéer.

Derfor er f.eks. omgangston­en noget af det første, han vil sætte ind over for, når han for alvor rykker ind på rådhuset. Her hersker som på mange andre tyske arbejdspla­dser stadig en formel omgangston­e, hvor man siger ”De” til hinanden. mindst til chefen.

Det oplevede Claus Ruhe Madsen allerede på valgaftene­n, da han mødtes med nogle af sine kommende ansatte på rådhuset:

»Der var mange, der gerne ville hilse på deres nye chef. De havde lidt svært ved at sige ”du” til mig. Det skal vi lige have indført de næste år,« kommer det fra Ruhe Madsen.

Der i samme åndedrag understreg­er:

»Vores forvaltnin­g skal være sådan én, der gør tingene mulige. Vi skal lære at være nogen der prøver nyt. Vi skal være inspireren­de og digitale.«

Til digitalise­ringen af Rostock vil Ruhe Madsen til Danmark for at få inspiratio­n.

»Det vil glæde mig supermeget, hvis vi kan samarbejde med Danmark også. Hvis der er nogle danske virksomhed­er – eller den anden vej rundt – som siger: Lad os lige se, hvad vi kan lave sammen. Og få os bundet lidt mere sammen i Østersø-området, det kunne være fedt.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark