Jyllands-Posten Søndag

5.000 par sokker og 10 kilo senere

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-postens korrespond­ent solveig.g. jensen@jp.dk BERLIN

»Hej, det er Claus.« Stemmen lyder, som om det er en gammel ven eller som minimum en bekendt, som lige ringer for at få en snak.

Claus? Claus? Claus? Nåh ja, Claus Ruhe Madsen!

Når det kommer til samtalefor­men, virker den 46-årige danske forretning­smand aldrig længere væk end som en snak hen over hækken.

I den virkelige verden befinder han sig i Rostock. Og han har travlt. Søndag blev han valgt som overborgme­ster for den nordtyske by, der ligger i det tidligere DDR.

»Jeg stod bare og tænkte: Nå for pokker, så er der meget arbejde, der venter på dig, makker. Det er jo for sindssygt, ikke? Man bliver valgt for syv år, og én ting er, at man skal ud at snakke med folk og høre, hvad der er vigtigt. Nu gælder det jo om at få det omsat,« kommer det fra Ruhe Madsen.

Presset bliver ikke mindre af, at han er den første person uden tysk pas, der skal stå i spidsen for en tysk by med over 200.000 indbyggere.

At han kommer fra Danmark, har dog alt andet lige også været en fordel for ham under valgkampen, hvor han har slået på sin uofficiell­e – danske – stil og f.eks. cyklet rundt og delt pølsebrød ud. Det skilte ham – positivt – ud i feltet af ni kandidater. Ikke kun blandt vælgerne; også i pressen.

»Der er rigtig meget opmærksomh­ed. Ikke kun fra de lokale medier, men fra hele Tyskland og fra Danmark. De vil se, hvordan gør han det så. Det er virkelig vigtigt, at vi arbejder håndværksm­æssigt ordentligt.«

1.200 ulæste mails

Mens han fortæller, sidder han i bilen og er undervejs mod banken. Allerede nu har han travlt. Det gælder om at være effektiv. Selv om han først indtager overborgme­sterkontor­et i august, er der uoverskuel­igt meget at se til inden da. Lige nu, dagen efter valget, ligger 1.200 ulæste mail og blinker i indbakken. På Facebook har han fået 300 beskeder. Og så skal hans forretning, der bl.a. tæller fem møbelbutik­ker, have en ny direktør.

»Bare mens vi har snakket, har jeg fået 10 nye opkald.«

Danskeren Claus Ruhe Madsen er lige blevet overborgme­ster i Rostock efter en lang valgkamp. Nu vil han ruske op i rådhushier­arkiet. Kunne du slette mailene? Jeg har forstået, hvorfor det hedder en valgkamp, og jeg synes, man går lige hårdt nok til makronerne. Claus Ruhe Madsen, ny overborgme­ster i Rostock

»Næsten hver eneste dag har jeg fået et nyt spørgsmål. Det kan være om alt. Også folk, der spørger, hvordan deres indkørsel kan blive bredere.«

Halvbeskid­te tacklinger

Også et par halvbeskid­te tacklinger undervejs kom bag på Claus Ruhe Madsen.

»Jeg har forstået, hvorfor det hedder en valgkamp, og jeg synes, man går lige hårdt nok til makronerne. Der har været kritik, som var lidt ubegrundet. Men sådan er det. Det skal man nok ikke tænke mere over.«

Claus Ruhe Madsen er nået i banken. Der er alt for meget, han skal nå.

»Kan du nu passe på dig selv,« lyder det, før han iler videre.

1.200 mails bliver ikke besvaret af sig selv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark