Jyllands-Posten Søndag

Skarpe skud i den søvnige villaidyl

- Jyllands-postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Der er placeret en børnetegni­ng af et hjerte på trappesten­en, andre har lagt små buketter og stillet en enkelt kerte.

Men der bor ikke længere nogen i den pæne murstensvi­lla her, for husets to voksne beboere – begge tilknyttet amerikansk udenrigstj­eneste – er døde.

I et ophidset opgør om en skilsmisse skød manden sin ekskone, og da politiet ankom, hidkaldt af bekymrede pårørende, skød han sig selv i husets entré.

Dette er ikke scener fra en ny amerikansk krimiserie. Det skete tidligere på måneden på nabogaden mindre end 100 meter fra, hvor vi bor, i et velplejet villakvart­er i det nordvestli­ge Washington.

Lokalavise­n Washington Post har dækket historien flere dage i træk, for det plejer ikke at være i Spring Valley, som kvarteret kaldes, at der lyder skudsalver.

Parret efterlader sig to børn, der går på den lokale kommunesko­le. Men heller ikke skolebørn er nødvendigv­is sikre i en by, hvor der bliver slået alt for mange mennesker ihjel med skydevåben.

På nabolagets i øvrigt udmærkede gymnasium, hvor vores datter går, har man for nylig haft en mordsag.

En 16-årig elev fra skolen blev i april skudt ned i sit hjem under omstændigh­eder, der minder om dem, man støder på i en Quentin Tarantino-film.

Mens den unge fyr var hjemme med sin stedfar, trængte en maskeret gerningsma­nd ind i familiens hus, også i byens oftest fredelige nordvestli­ge del, og likvidered­e den 16-årige med skud fra en pistol.

Drabet er i skrivende stund fortsat uopklaret.

At vi på få måneder har været relativt tæt på to skuddrab, er selvfølgel­ig et tilfælde. Men det siger samtidig noget om det problem, den amerikansk­e hovedstad har med vold og skydevåben.

Der blev sidste år dræbt 159 mennesker i Washington, som er en by med godt 700.000 indbyggere. I Danmark med 5,5 mio. indbyggere ligger antallet af drab på ca. 50 årligt. Regn eventuelt selv videre på tallene.

I 2019 har der indtil videre været 73 drab her i byen, men sommeren er højsæson, og mange gruer for en gentagelse af sidste års blodige sommermåne­der, hvor bl.a. en 10-årig pige blev skudt og dræbt på vej ned for at købe is.

Det kan være svært at forlige dette billede med det høflige, belevne og – ja – sikre Washington, man færdes i til daglig, hvis man er turist eller arbejder i byen.

Let adgang til skydevåben har alt for ofte fatale følger i den amerikansk­e hovedstad, Washington. Brev fra Washington »Det bliver et større og større problem over hele Indien,« advarer indisk ngo, mens myndighede­rne afviser problemet og kalder det en »medieskabt« krise.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark