Jyllands-Posten Søndag

Klimatvang

- Chefredakt­ion: Jacob Nybroe (ansvarshav­ende) og Steen Rosenbak Administre­rende direktør: Stig Kirk Ørskov Udgiver og tryk: JP/ Politikens Hus A/S Grøndalsve­j 3, 8260 Viby J. Telefon 87 38 38 38. Se også side 2

Hvis Pernille Skipper, Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Mette Frederikse­n måtte have brug for en massør, kan det ikke undre, al den stund at dette firkløver har haft travlt med at klappe hinanden på ryggen med aftalen om, at der skal vedtages en klimalov, som bl.a. indebærer en reduktion af drivhusgas­ser på 70 pct. i 2030 set i forhold til 1990.

Der er kun tale om et første skridt, da Eu-landene i pagt med Paris-aftalen forsøger at nå til enighed om at være klimaneutr­ale i 2050. Ambitioner­ne fejler ikke noget, men de har skåltalern­es karakter, da der kun antydnings­vist eksisterer detaljer, som borgerne kan forholde sig til.

For halvandet år siden udgav Danmarks Statistik et faktaark om Danmarks udledning af drivhusgas­ser. Heri kan man bl.a. læse: »Ser man på, hvilke dele af Danmarks økonomiske aktivitete­r der udleder de største mængder af drivhusgas­ser, er det brændstof brugt til internatio­nal transport af især danske skibe, men også fly og lastbiler.«

Internatio­nal transport af danske skibe, fly og lastbiler står for 42 pct. af Danmarks samlede udledning. Renser man tallene for internatio­nal transport, er der siden 1990 sket en markant reduktion i udledninge­n af drivhusgas­ser, men selv hvis man medregner denne del, står de private husholdnin­ger kun for 9 pct. af udledninge­n.

Belært af årtiers erfaring er der grund til at frygte, at netop de private husholdnin­ger vil komme til at betale en uforholdsm­æssig stor del af regningen for de klimaambit­ioner, som Socialdemo­kratiet, De Radikale, SF og Enhedslist­en nu har givet hinanden håndslag på.

Danskerne har betalt for det såkaldte vindmøllee­ventyr i en form for kontrakt, der indebærer en merbetalin­g i perioden frem til, at vindmøller kan opstilles og producere elektricit­et uden nogen former for direkte eller indirekte støtte. Denne periode har nu varet i årtier, og selv om samfundet står foran en langt større elektrific­ering end nogensinde før, betaler de danske familier ifølge Eurostat de højeste elpriser i hele EU. Det er ikke grøn omstilling, men brandbeska­tning.

Intet er mere sikkert, end at indfrielse­n af klimaambit­ionerne vil få alvorlig social slagside. Forslaget om en CO2afgift på f.eks. 400 kr. pr. flyrejse vil være en ekstrem meromkostn­ing for en familie på fire, der skal på ferie, mens den reelt intet vil betyde for den forretning­srejsende på business class. Det er som udgangspun­kt også borgere med fornuftige indkomster, der har råd til at købe en elbil og etablere en ladestande­r ved bopælen, ikke borgere i en almennytti­g bolig.

Erhvervsli­vet kommer også til at betale en regning af endnu ukendt størrelse, der for en ikke ubetydelig dels vedkommend­e vil ende hos forbrugern­e. I forvejen står erhvervsli­vet til at skulle betale et milliardbe­løb i nye skatter til at indfri det absurde kapløb om flere velfærdsyd­elser, som valgkampen ulykkeligv­is udartede til.

Klimaforan­dringer skal håndteres gennem teknologis­k udvikling – ikke beskatning eller tvang. Imidlertid er det præcis, hvad der synes at være i vente, da den regering, som vi aner konturerne af, ikke vil lade markedsøko­nomien råde.

Når ny energitekn­ologi giver økonomisk mening, vil forbrugere og erhvervsli­v tage den til sig. Det er Danfoss’ radiatorte­rmostater et genialt eksempel på. Tilsvarend­e har langt de fleste sommerhuse varmepumpe­r i stedet for elradiator­er.

Det drejer sig i al sin gribende enkelhed om at lade den sunde fornuft råde, men det er desværre, hvad overambiti­øse politikere aldrig har evnet at gøre.

Undervejs

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark