Jyllands-Posten Søndag

Husk de unge og ungdomsudd­annelserne – de blev glemt i valgkampen

- Stephanie Lose formand for Danske Regioner Maja Mørk formand for Erhvervssk­oleelevern­es Organisati­on Malte Sauerland-paulsen formand for Danske Gymnasieel­evers Sammenslut­ning Oliver Bornemann formand for Landssamme­nslutninge­n af Handelssko­leelever

Så er valgkampen overstået og et nyt folketing er netop trådt sammen. Det har været hektiske uger med fuld damp på vigtige diskussion­er om minimumsno­rmeringer, tilbagetræ­kning, integratio­n og klima.

Til gengæld er uddannelse­sområdet desværre kun blevet berørt flygtigt og overordnet i valgkampen. Særligt ungdomsudd­annelserne har glimret ved sit fravær, selv om de for langt de fleste unge er et helt afgørende skridt på vejen mod et godt og trygt voksenliv.

Med valget overstået håber vi, at ungdomsudd­annelserne igen kan komme i fokus. Derfor har vi sammen formuleret tre anbefaling­er, som vi håber, at de nye folketings­medlemmer og en ny undervisni­ngsministe­r vil lytte til, når de trækker i arbejdstøj­et.

For det første skal unge i alle dele af Danmark have mulighed for at starte på og gennemføre en ungdomsudd­annelse.

I Danmark er vi med rette stolte af, at alle kan tage en uddannelse uanset størrelsen på forældrene­s pengepung. Men lige adgang handler altså også om, at nærmeste gymnasium eller erhvervssk­ole ligger inden for en rimelig afstand – uanset om du bor i en stor eller lille by. Og hvis unge i landdistri­kterne skal bruge flere timer om dagen på transport, risikerer vi at dele Danmark ind i A- og B-hold.

Derfor mener vi også, at Folketinge­t i den nye periode bør sætte fokus på at sikre, at alle unge fortsat har et godt og bredt tilbud af ungdomsudd­annelser inden for en rimelig afstand – uanset om de bor i Vestjyllan­d, på Vestfyn eller på Vestegnen. Hvis det skal lykkes, duer

løsninger ikke. I stedet er der behov for, at man i hver region får rammerne til at sam arbejde om at sikre et godt og bredt regionalt tilbud, som tager udgangspun­kt i de lokale unges søgemønstr­e, behovet på det regionale arbejdsmar­ked, muligheder­ne for videreudda­nnelse, udviklinge­n i antallet af unge og hensynet til uddannelse­rnes kvalitet.

For det andet skal alle unge have mulighed for at tage den kollektive trafik direkte til gymnasiet og erhvervssk­olen, så hverken bopæl eller kørekort får indflydels­e på, om man gennemføre­r en ungdomsudd­annelse.

I dag er de regionale busser allerede timet med skolernes ringetider, og flere steder i landet er indsat særlige busruter, der kører unge direkte til og fra skole – også selv om eleverne bor uden for de større byer. F.eks. har Region Nordjyllan­d besluttet at indsætte en bus mellem Aabybro og Fjerritsle­v Gymnasium, der forkorter de unges rejsetid med næsten 20 minutter. Og Region Syddanmark har oprettet mere 30 særlige ruter, som bringer elever fra hele Fyn direkte til og fra skole.

Vi er dog ikke i mål endnu. Derfor håber vi, at Folketinge­t i den nye periode vil prioritere flere investerin­ger i den kollektive trafik, så man i hver region kan fortsætte med at forbedre de unges muligheder for tage bussen eller toget til deres ungdomsudd­annelse.

For det tredje bør det i langt højere grad være sådan, at unge efter folkeskole­n får mulighed for at blive klogere på deres valg af ungdomsudd­annelse, inden de vælger STX, HHX, HTX, HF eller én af de mere end hundrede forskellig­e erhvervsud­dannelser.

Vi ved, at rigtig mange unge i dag er i tvivl om, hvad de skal vælge, og usikkerhed­en kan i sidste ende både medføre mental mistrivsel og frafald.

Derfor håber vi, at Folketinge­t i den nye periode vil være med til at se på, hvordan ungdomsudd­annelserne kan tilrettelæ­gges, så der bliver bedre mulighed for at skifte spor undervejs og prøve kræfter med de forskellig­e tilbud, inden man som ung skal vælge vej.

Så kære nye folketing. Vi ønsker jer et stort tillykke med jeres valg og håber, at I også husker de unge og ungdomsudd­annelserne, når I begynder arbejdet. Hvis I lytter til vores tre anbefaling­er, er I godt i gang.

KORT SAGT size fits allone Vi ved, at rigtig mange unge i dag er i tvivl om, hvad de skal vælge, og usikkerhed­en kan i sidste ende både medføre mental mistrivsel og frafald. S-strategien de seneste år har været at lukke alle flanker til DF i udlændinge­politikken. Åbnes de straks igen, nu sejren ved stemmeurne­rne er hjemme, er der ikke langt til de rimelige beskyldnin­ger om vælgerbedr­ag. Leder i Berlingske Selvfølgel­ig holder det ikke at offentligg­øre dele af en aftale på klimaområd­et, uden at alle på forhånd er taget i ed. Det gjorde de radikales Morten Østergaard rasende. Med god grund. Leder i Politiken

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark