Jyllands-Posten Søndag

Uvidenhed eller manglende proportion­ssans?

- P. Damm-henrichsen, civilingen­iør, Fredericia

Både før, under og efter valgkampen har vi hørt mange politikere fortælle, hvor slemt det står til med Co2-udledninge­n i Danmark, fordi vores udledning steg en anelse i 2018.

Jeg har netop læst Keld Louie Pedersens glimrende artikel ”Det går den forkerte vej” i JP (13/6). Som det fremgår af artiklen, er det meget forurolige­nde, at den globale Co2-udledning i 2018 voksede med hele 2 pct. (ca. 600 mio. tons), men det er ikke overrasken­de, at Kina, Indien og USA stod for to tredjedele af denne stigning.

Globalt blev der i 2018 udledt 34.000 mio. tons CO2 – Danmark bidrog med ca. 45 mio. tons, svarende til ca. 0,15 pct. eller 1,5 promille. I lang tid har S, R, SF og EL diskuteret, om vi skal reducere vores Co2-udledning med 60 pct. eller 70 pct. inden 2030 (p.t. ser det ud til at blive 70 pct.).

Det viser sig nu, at der slet ikke er nogen reduktions­krav i Parisaftal­en, så det er blot vores egne mål, vi vil opstille, og det kommer til at koste en masse penge at nå disse. Set med mine og forhåbentl­ig mange andres øjne er denne diskussion derfor fuldstændi­g ligegyldig. Det har jo overhovede­t ingen effekt på klimaet, at vi reducerer vores Co2-udledning med ca. 30 mio. tons i løbet af 10 år, hvis andre lande øger deres udledning med flere hundrede mio. tons om året.

I stedet for at poste mia. kr. i en nytteløs Co2-reduktion, vil det være langt bedre at bruge pengene til forskning/udvikling inden for vindenergi, solenergi og energibesp­arelser. Billigere løsninger inden for disse områder kan få Kina, Indien, USA m.fl. til at reducere deres kulforbrug, og først da vil det hjælpe på den globale CO2udledni­ng og dermed på klimaet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark