Jyllands-Posten Søndag

Lad os afhjælpe den værste danske uskik en gang for alle

- Sebastian Stentoft jurastuder­ende, København

Vi danskere har en uskik. Jovist, vi har mange, men denne er en af de værre. Til vores held er den imidlertid til at afhjælpe, så lad os starte hermed.

Uskikken består i, at vi alt for sjældent ophøjer os til at anerkende de, der tør noget og gør noget med markant succes til følge. Faktisk tenderer vi til det modsatte og er gået så langt heri, at vi har kodificere­t de sociale spilleregl­er i en lov, der udspringer af denne danske forsigtigh­ed, når det gælder at prise andres lykke. Mentalitet­en er imidlertid udtryk for en fæl folkefejl. Det især når den afspejler sig i den førte politik, men også når blot den sagesløst sniger sig ind i dialogen os danskere imellem.

Først og fremmest fordi ethvert individs succes er herligt for dem personligt, og alene af den grund prisværdig­t, men i allerhøjes­te grad også fordi vores fælles succes er dybt afhængig af enkeltindi­viders initiativ og positive bidrag. Der er derfor særdeles god grund til at italesætte de, der opnår noget særligt. Ikke som grådige, egoistiske og heldige individer, der for al fremtid står i gæld til velfærdssa­mfundet, men som nogle, der faktisk skaber de værdier, vi alle nyder godt af i dagligdage­n.

Det være sig ofte værdier i form af kroner og øre, der bl.a. kan materialis­eres i offentlig velfærd. Et åbenbart eksempel herpå er den politiske venstreflø­js fortrukne prygelknab­e, Lars Seier Christense­n, der i makkerskab med Kim Fournais for år tilbage startede Saxo Bank, som i dag beskæftige­r mere end 1.500 ansatte og årligt betaler et anseeligt millionbel­øb i skat.

Værdier er dog også så uendeligt meget andet end blot kroner og øre. Det være sig nemlig ligeledes værdier, som mere subtilt virkeliggø­res i form af spontan glæde og spirede drømme. Tænk bare, når håndboldsp­iller Mikkel Hansen med et velplacere­t skud sender verdensmes­terskabet til vores lille kongerige, som i dagevis er på den anden ende, hvorefter det brede pandebånd revitalise­res i ud, paver og kejsere kom ind.

Kristendom­mens urgamle ideal om retten til national selvbestem­melse overlevede imidlertid århundrede­rs imperialis­me og fandt ny næring under Reformatio­nen og takket være indstiftel­sen af Den Westfalske Fred. Men den grundlægge­nde konflikt mellem nationalis­me og imperialis­me bestod. I dag krydser striden den politiske debat, som Donau, Rhinen, Po, Elben og andre store floder krydser kontinente­t. Bag de hyppigt anvendte eufemismer om åbenhed, globaliser­ing, transnatio­nalisme, subsidarit­et og universell­e menneskere­ttigheder genfinder vi den gamle strid mellem nationalis­ter og imperialis­ter.

Mange af mine globalisti­ske venner anerkender ikke, at de i virkelighe­den er imperialis­ter, skriver den israelske filosof Yoram Hazony i sin glimrende bog ”The Virtue of Nationalis­m”, som jeg gjorde reklame for sidste søndag. De vil afvise, at deres internatio­nalisme skulle være imperialis­tisk og tilføje, at denne gang er det anderledes. Men Hazony lader sig ikke bedrage. På grundlag af bibelstudi­er og et indgående kendskab til Vestens politiske idéhistori­e, peger han på, at imperialis­terne ikke længere er paver eller tysk-romerske kejsere, men nu sidder som bureaukrat­er, kommissære­r, jurister og særligt udpegede eksperter i FN, EU, ved internatio­nale domstole og i klimapanel­er og kræver unison politisk handling ud fra en singulær doktrin.

Imperialis­terne sidder såmænd også i de fleste danske partier, som ønsker at ”integrere” Danmark mere i ”Europa” (hvormed de altid mener EU) eller det såkaldte internatio­nale samfund, som forsamles under stor fanfare på urbane og luksuriøse lokalitete­r. Disse nye paver og kejsere ville have godt af at læse Det Gamle Testamente på ny og overveje, om ikke Vestens tumultaris­ke historiske erfaring med imperier og gennembrud­det for de revolution­ære imperiesta­ter som Nazityskla­nd og Sovjetunio­nen i det 20. århundrede netop bør få os til at vælge nationalis­me som rettesnor frem for mere universali­sme og imperialis­me.

Læren synes i dag at være den modsatte. Nationalis­men er alle onders ophav, intet godt kan vi bruge den til. Derfor overgiver vi os til internatio­nalismen og imperialis­men og tror både naivt og selvoptage­t, at alle mennesker kan blive og leve som os, i Afghanista­n eller her, det gør ingen forskel. Vi er blevet blinde, blinde for kultur og begrænsnin­ger. Mennesker er ikke bare individer. De knytter sig til andre, til kollektive­r, familier, klaner, stammer, nationer. Alle levedygtig­e politiske institutio­ner er bygget af små byggesten, det må vi da kunne forstå i Lego-klodsens hjemland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark