Jyllands-Posten Søndag

Vi er blevet blinde, blinde for kultur og begrænsnin­ger

- MIKAEL JALVING historiker, forfatter

Vi begynder i Det Gamle Testamente. Det er vi nødt til, eftersom vor nuværende opfattelse af begreber som folk og nation er gået hen og blevet overfladis­k, ahistorisk og kulturblin­d. Snart kan vi ikke engang se et Dannebrog vejre i vestenvind­en uden at skamme os noget så frygteligt, fordi halvdelen af befolkning­en er begyndt at se dette nationale og kristne symbol som bevis på fremmedhad og racisme. Det er derfor, Enhedslist­en vil have det helt ud af Folketinge­t.

Jødernes kanoniske skrifter bør kunne få os tilbage på sporet. I disse skrifter finder vi flere af vor kulturarvs mest arketypisk­e legender med appel til mere end børn. Her finder vi ligeledes den i vor kulturkred­s første beskrivels­e af folket som summen af slægter, vaner og sprog på et afgrænset territoriu­m. Den bibelske nationalis­me, der gjaldt det israelitis­ke folk, er den første nationalis­me i Vesten, som samtidig understreg­er, at man ikke må tage eller invadere naboers land.

I Første Mosebog kan vi læse om jordens talrige folkeslag spredt ud over kloden af Herren »slægt for slægt, sprog for sprog, land for land og folkeslag for folkeslag«. Snart zoomes der ind på det israelitis­ke folk: Abraham, så Isak, så Jakob, hvis 12 sønner bliver stamfædre for Israels 12 stammer, der siden forenes i en nation. Nationens tilblivels­e var en følge af integratio­nen af klaner og stammer ind i en nation uden erobringst­rang. De første nationalis­ter anså nationen for en styrkelse af dem selv, herunder deres materielle velstand, sammenhæng­skraft og formidling­en af den kulturelle arv til næste generation.

Jødernes selvstyre, som beskrevet i de mosaiske tekster, stod i kras modsætning til de store imperier Egypten, Babylonien, Assyrien og Persien, der søgte at underlægge sig alle andre folkeslag med henvisning til skabelsen af en universel verdensord­en. Israel var den genstridig­e lilleput, nationalis­mens vugge. Men da kristendom­men gik hen og blev officiel statsrelig­ion i Romerriget fra slutningen af 300-tallet, blev den bibelske nationalis­me afløst af visionen om et kristent verdensrig­e i tråd med Roms politiske ambitioner. Det Gamle Testamente­s indsigter gled

Vi bør vælge nationalis­me som rettesnor frem for mere universali­sme og imperialis­me. Frontalt Jo mere jeg læser om muslimske flygtninge­s måde at te sig på, jo sikrere er jeg på, at det er klogt kun at modtage kristne, der forstår vore normer og derfor opfører sig ordentligt. Bent Falbert. Ekstra Bladets tidl. chefredakt­ør. I Ekstra Bladet Hvem bestemmer, hvad Dannebrog er til? Det gør vi dels selv, hver enkelt af os, men ikke kun, for Dannebrog er stadig monarkens, rigets, forsvarets og statens flag. Men også folkets. Adam Wagner, historiker. I nettidsskr­iftet Replique

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark