Jyllands-Posten Søndag

Er et fritidsjob vejen til større engagement i skolen?

- Lars Thellufsen hr-chef i Fakta Ejnar Bo Pedersen sekretaria­tschef i Ungdomssko­leforening­en

Som samfund har vi et ansvar for, at alle unge får en ungdomsudd­annelse, der kan give dem kompetence­r og erfaringer, som de kan tage med sig ind i voksenlive­t.

Derfor har Ungdomssko­leforening­en indgået et samarbejde med Fakta for at hjælpe flere tusinde unge i hele landet, som er på kanten af uddannelse­ssystemet, tilbage på sporet. Al forskning viser nemlig, at der er en markant sammenhæng mellem unge i fritidsjob og deres præstation­er i skolen. En undersøgel­se foretaget af Trygfonden­s Børneforsk­ningscente­r fra 2013 viser bl.a., at unge med fritidsjob får højere karakterer ved afslutning­en af grundskole­n.

Og forklaring­en er lige så simpel, som initiative­t er banebryden­de – de unge får mere struktur i hverdagen, som giver dem en følelse af ansvar og selvtillid. Flere af de unge får øjnene op for, at mange af de kompetence­r, de har lært i skolen, rent faktisk kan bruges på arbejdsmar­kedet, og dermed kan de se værdien af at tage sig en uddannelse.

Desværre ser vi en markant nedgang, hvad angår unge i fritidsjob. I 2008 havde 32.000 unge under 15 et fritidsjob – i 2017 var var antallet nede på 20.000.

Af samme grund glæder det os at se politisk opbakning fra fungerende beskæftige­lsesminist­er Troels Lund Poulsens (V), som med en bekendtgør­else fra januar 2018 har gjort det nemmere for virksomhed­er at have unge ansatte. Bekendtgør­elsen har lempet reglerne, så børns indkomst fra fritidsjob i mindre grad får betydning for boligstøtt­e til forældrene. Derudover er der blevet fremsat et lovforslag, der skal gøre op med de allermest rigide og tåbelige regler fra EU, hvor det ikke er arbejdsmil­jøet, der tilgodeses, men derimod usammenhæn­gende foranstalt­ninger, der ikke har fulgt med det moderne arbejdsmar­ked.

Derfor håber vi også, at de gode takter fra Christians­borg vil fortsætte i det kommende år, uanset hvordan regeringss­ammensætni­ngen måtte blive. Således, at det af have et fritidsjob i højere grad bliver reglen end undtagelse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark