Jyllands-Posten Søndag

Er fest en undtagelse, når det kommer til moral?

- Ursula Engbart Smith 21 år, højskoleel­ev, Aarhus N

Regnen siler ned på vores sorte regnhætter og i vores øl, der skvulper over ved hver bevægelse til musikken. Jonas, der har drukket sig godt kørende i ølbowling tidligere, roser sætlisten, og Søren står og ruller en cigaret med vuggende hoved til musikken. En masse af mine højskoleve­nner og jeg er til Minds of 99-koncert på Jelling Musikfesti­val, og vi er i ekstase.

Jeg er en 21-årig højskoleel­ev og festivalen­tusiast, der ligesom tusindvis af andre var på Jelling Musikfesti­val og festede i fire skønne dage, hvor det eneste, jeg skulle tage stilling til, var, hvilke koncerter jeg skulle vælge. Det var fantastisk, og det er noget af det, jeg elsker ved festivaler; ikke at skulle noget bestemt.

Min højskole går op i bæredygtig­hed og vil gerne have os elever til at tage stilling til klimaspørg­smålet og eksponerer os fra mange vinkler og sider. Ét af initiative­rne er oprydning efter Jelling Musikfesti­val, hvor alle højskolens elever var ude at blive godt og grundigt rystede: Det var med dyb forargelse, at vi genså campingpla­dsen, som mest af alt lignede en forladt krigszone. Det var, som om tusindvis af mennesker havde været tvunget til evakuering og havde efterladt alle deres ejendele og var løbet uden tanke på andet end flugt. Det var helt absurd, hvad der lå tilbage af mad, telte, soveposer, øldåser, telefoner og tøj. Ja, alt, hvad man kunne ønske sig, var hæmningslø­st efterladt på plænen.

Vi går på en højskole med stort fokus på klimaet og er måske fanget lidt i en ”højskolebo­ble” med overbevisn­ing om, at Danmark og danskerne engagerer sig i klimaet og rent faktisk gerne vil gøre noget.

Dér blev vi godt og grundigt vakt til live igen og vågnede op til virkelighe­den. Især de internatio­nale elever, der kommer hertil for at lære om vores principper og grønne tilgang, var forbavsede. ”Why?” De søgte svar, som jeg ikke kunne give dem. For udover en mangel på respekt for dem, der skal rydde op, og de mange tusinde kroner, der er efterladt i velfungere­nde udstyr, så vi også en total tilsidesæt­telse af hensynet til klimaet. Hvad der ikke er blevet produceret, pakket og transporte­ret af campinguds­tyr til engangsbru­g, og hvor meget det kommer til at svine ved afbrænding­en.

Denne mismodige følelse lå som tung smog omkring os hele dagen, men vi var samtidig enige om, at det var en fed følelse aktivt at handle på. Vi samlede stole, telte, soveposer, liggeunder­lag, mad og drikkelse op og sorterede det. Det blev senere kørt videre til bl.a. hjemløse, asylcentre, væresteder og børnehjem, som kunne bruge det.

Men hvordan kan danskere, som aldrig har haft et højere fokus på klima og miljø, være så ufatteligt dårlige til at rydde op efter sig selv?

I denne boble af højskoleva­nvid med at lytte og acceptere forskellig­hed, som jeg nu befinder mig i, prøver jeg at forstå og sætte mig ind i gæsternes handling efter forbrugsfe­sten. Og jeg tror faktisk, at der ligger noget dybere bag galskaben end dovenskab – andet kan jeg ikke tænke. Jeg tror, at mennesker og specielt de unge er pressede og frustrered­e over alle de valg, de skal træffe. Både på det personlige plan med perfekthed­skultur, sociale medier og uddannelse­sræs, men i den grad også mht. klimakonfl­ikt, flygtninge­krise og manglende tro på fremtiden. Det hænger over vores hoveder hver dag, og man kan føle sig magtesløs, frustreret og ubetydelig.

Men har gæsterne på Jelling Musikfesti­val så ikke en mulighed for at gøre en forskel netop ved at rydde op efter deres egen fest? Jo, men måske er denne tendens til ignorance et symptom på et undertrykt behov for fralæggels­e af ansvar. At være ligeglad på en festival er en lille lomme af dumhed og frihed samlet i en neostammes enighed om for meget alkohol, intet ansvar eller stillingta­gen. Så hvis den slags festkultur er en del af vores tanke om frihed og at have det sjovt – mon vi så nogensinde bliver bedre til at se indad og rydde op efter vores egen fest?

Dagen derpå efter Jelling Musikfesti­val var bl.a. Brandbjerg Højskole ude at rydde op og sortere efter festlighed­erne på campingomr­ådet. Tusindvis af madrasser, telte, soveposer og stole var skødesløst efterladt på marken, hvor det bare ventede på at blive enten sorteret eller brændt.

Hvordan kan det være, at folk efterlader så meget velfungere­nde udstyr? Er det en del af det at have det sjovt? Er fest en undtagelse, når det kommer til moral?

Ugens udvalgte

Efter Jelling Musikfesti­val flød der med mad, madrasser, telte, soveposer og stole. Hvis den slags festkultur er en del af vores tanke om frihed og at have det sjovt, mon vi så nogensinde bliver bedre til at se indad og rydde op efter vores egen fest? Men hvordan kan danskere, som aldrig har haft et højere fokus på klima og miljø, være så ufatteligt dårlige til at rydde op efter sig selv?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark