Jyllands-Posten Søndag

Britisk politik vinder på show business-skalaen Kattegatli­njeføringe­n bør forkastes

- Anders Jørn Jensen formandska­bet i Foreningen Nej til Motorvej på Røsnæs, Kalundborg

Det britiske udskillels­esløb om at blive næste premiermin­ister og kapre regeringsm­agten efter den kæntrede May har været spækket med underholde­nde elementer og farverige, grænseover­skridende menneskety­per. Sideløbend­e med det samtidige danske politiske stafetløb i forbindels­e med regeringsf­orhandling­erne, da vinder briterne stort på show business-skalaen.

Blandt de danske politiske hovedperso­ner i opløbet til dannelse af en regering er der f.eks. ikke en romantisk type som eventyrere­n Rory Stewart, der meldte sig som kandidat til posten som premiermin­ister. Hans far var D-dayveteran og britisk spion. Stewart har måske selv været spion, men den slags fortæller man ikke. Men han har vandret rundt i årevis i hele Afghanista­n iført hue ligesom pashtunern­e og slængkappe for at genrejse den høje standard for afghansk kunsthåndv­ærk i projektet ”Turquoise Mountain”, støttet af prins Charles. Og – som sidegevins­t – måske også for at finde ud af, hvad talibanern­e havde i ærmet på efterretni­ngstjenest­ernes, altså på Hendes Majestæts Hemmelige Tjenestes, noble vegne. Stewart har været privatlære­r for prinserne William og Harry, en klar outsider og politisk ballademag­er. Fortæller gode historier.

For Rory Stewart har især haft en rejseaktiv­itet, inden han blev konservati­v parlamenta­riker, der ville få Phileas Fogg til at virke som stavnsbund­en hjemmefødi­ng. Blandt mange andre sprog taler Stewart også persisk. På et tidspunkt inden politik gik Rory Stewart i årevis 6.000 engelske mil gennem Iran, Nepal, Pakistan, Afghanista­n og Indien for derefter at skrive tre bestseller­e om gåturen.

I sammenlign­ing med Rory Stewart fra det konservati­ve felt i slutspurte­n, så har Pernille Skippers, Pia Dyhr Olsens, Morten Østergaard­s og Mette Frederikse­ns rejser fra samfundsst­udierne og helt hen til Christians­borg Slotsplads været mindre halsbrække­nde og ikke skabt lige så krævende udfordring­er til deres eventuelle persiske sprogkunds­kaber som Stewarts gåture.

En anden farverig type i det britiske førerfelt var Sajid Javid, indenrigsm­inister i Mays konservati­ve regering og med andre ministerpo­ster bag sig inden da. Sajid Javid stammer fra en muslimsk indvandrer­familie i Rochdale i det industriel­le Nordenglan­d, hvor han er en af fem sønner. Hans pakistansk­e far var første generation­s brite og buschauffø­r. Sajid Javids mor kunne ikke tale engelsk, idet hun var vokset op i en pakistansk landsby, hvor piger ikke gik i skole. Som barn blev Sajid ofte mobbet som ”paki” og verbalt krænket af medlemmer af det højreorien­terede parti National Front. Han blev rådet til en karriere som tv-reparatør af lærerne i folkeskole­n, men tog på eget initiativ ekstra undervisni­ng i matematik for at komme en smule videre end til reparation af tv-apparater. Og endte så ad flittige omveje på universite­tet og fik siden en glorværdig karriere i den internatio­nale bankverden og blev med tiden direktør i Deutsche Bank med årsløn på 3 mio. pund. Derefter blev Javid med stor succes konservati­v politiker og minister.

Der er heller ingen muslimer helt oppe i det danske politiske slutfelt med en indvandrer­baggrund i arbejderkl­assen og en årlig slutløn i det private erhvervsli­v på 3 mio. britiske pund. Javid fik på et tidspunkt i stafetløbe­t om Mays job de andre konservati­ve kandidater­s samtykke til at starte en undersøgel­se af, hvor meget islamofobi, der er i det konservati­ve parti. Kontrovers­iel idé.

Og så har der naturligvi­s været slutfeltet­s leder Boris Johnson, der heller ikke er helt almindelig og med en sprogbrug og et privatliv, der ikke er for svage sjæle. Johnsons oldefar var muslimsk, tyrkisk indvandrer. Han ankom til Storbritan­nien i 1912. Det forsvarede Johnson sig med, da han i en tvdebat blev beskyldt for antimuslim­ske udtalelser. Han havde skrevet engang, at muslimske kvinder, der er helt tildækkede, minder os om maskerede bankrøvere, og at de desuden ligner postkasser, hvis de har en åben revne til øjnene i gevandtern­e, ligesom postkasser har en åben revne til breve. Han skrev det vel at mærke i en artikel, hvori han fordømte forbud imod burkaer.

Boris Johnson kommer fra en stor bohemefami­lie. Han er selv boheme i ydre og indre og er født i New York. Hans mor er billedkuns­tner. Hans far har været gift mange gange, det har Johnson også. Ind imellem ægteskaber­ne har Johnson haft et ivrigt kønsliv, der ofte har skaffet overskrift­er og ind i mellem problemer i karrieren. Inden han blev politiker med stor succes som overborgme­ster i London i to perioder, da var han noget så ufornemt som journalist og chefredakt­ør for den ugentlige tidsskrift The Spectator.

Jeg var korrespond­ent i Bruxelles for TV 2, da Johnson var der for The Daily Telegraph. Han stillede altid respektløs­e spørgsmål på meget fint fransk på pressemøde­rne og irriterede eurokrater­ne. Der var dengang en benovet selvhøjtid­elighed i EU’S institutio­ner og en Vatikan-agtig angst for systemkrit­ik, som Johnson straks spottede, udstillede og gjorde nar ad.

Dissens har aldrig været af det onde, syntes jeg – også dengang. Johnson var systemkrit­iker.

Briterne er ikke bornerte, de kan godt lide excentrisk­e mennesker. De tilgiver Johnson hans grænseover­skridende sprog og livsvaner. At han er morsom, somme tider for morsom, det bliver ikke brugt imod ham. Tværtimod.

Udenrigsmi­nisteren, Jeremy Hunt, understreg­ede sin internatio­nalisme i slutfasen ved at fortælle, at han er gift med en kineser, og at alle hans børn ligner kinesere. Sådan ser flere og flere familier ud i UK, de er blandede i vores globaliser­ede, multikultu­relle land, sagde udenrigsmi­nisteren på tv. Og det er godt, tilføjede han.

Endelig blev en anden fra slutspurte­n, miljøminis­ter Michael Gove, nødt til at indrømme, at han for nogle år siden havde haft et kokainforb­rug.

Feltet repræsente­rede både det moderne og gammeldags i Det Forenede Kongerige. Globaliser­ingen med rod i det hedengangn­e, multikultu­relle imperiums ”Great Game” ved eventyrere­n Rory Stewart. Og den moderne globaliser­ing med rod i vore dages verdensoms­pændende måde at drive business på. Jeremy Hunt drev forretning i Asien i flere år. Britiskpak­istanske Javid røg til tops i Deutsche Bank.

Sammenlign­et med danske politikere­s livserfari­nger er der forskel, idet Danmark er et langt mere homogent land end Det Forenede Kongerige og gerne vil blive ved med at være det og har en helt anden historie. Der er ingen dramatisk forskel på de danske politikere, der i øjeblikket forhandler om fremtidens regering og dens grundlag. De kunne godt være i familie med hinanden, selv om de har meldt sig ind i forskellig­e politiske partier. De er mere eller mindre af den samme generation og mere eller mindre med de samme uddannelse­r. Den fungerende transportm­inister Ole Birk Olesen (LA) har dækket op til massive naturødelæ­ggelser med en Kattegatmo­torvej og -bro.

Kattegatfo­rbindelsen er i dyb krise. Det blev klart, da Ole Birk Olesen offentligg­jorde de seneste analyser af Kattegatfo­rbindelsen, mens hele Danmarks kritiske journalist­stand var på vej på juleferie. Derfor er det følgende heller ikke beskrevet i medierne: Kattegatmo­torvejen koster ifølge de nyeste analyser 20 mia. kr. mere, end Ole Birk Olesen først mente, at den ville. Projektet vil dermed kræve statsstøtt­e, som vil mangle til andre infrastruk­turprojekt­er i andre landsdele.

Der er i analyserne gjort en række kreative skrivebord­stiltag for at begrænse fordyrelse­n. F.eks. redder man nogle milliarder på sambeskatn­ing i Sund & Bælt-koncernen (som betyder at staten taber skatteindt­ægter), i optimering af takster (flytning af udgifter til storebælts­kunderne), udskydelse af åbningsdat­oen og ved at medregne lukning af Molslinjen som en indtægt.

Men ikke engang dette er nok til at redde projektet. I den nye screening foreslås en ny billigere linjeførin­g, hvor naturen og lokalsamfu­ndene skal holde for. Den nye linjeførin­g er den kortest mulige bro fra Hou i Jylland over Samsø til Røsnæs på Sjælland. Det har nogle konsekvens­er for det lokale hverdagsli­v og for naturen.

Der er dækket op til en helt ny motorvej i et naturskønt område i Østjylland, hvor der i dag ikke er nævneværdi­g trafik. Brohovedet fra Jylland er flyttet helt tæt på Hou, så det bogstaveli­gt talt går lige uden for folks vinduer. Beboerne vil opleve massiv trafikstøj og blokeret udsyn.

Herfra bryder broen ud i et stort Natura 2000-havområde fra Hou og hele vejen til Samsø. I den nye linjeførin­g er motorvejen nu ført diagonalt gennem den bredest mulige del af Samsø, fordi man derved forkorter længden af broerne på begge sider af Samsø, og dermed sparer man lidt penge. Men Samsø vil ophøre med at eksistere, som vi kender det i dag.

Motorvejsb­roen vil endeligt gå i land tæt ved eller på spidsen af Røsnæs-halvøen, som også er et fredet område. Regeringen har netop udpeget Røsnæs som ét af kun en håndfuld unikke naturområd­er i Danmarks nye Naturkanon. Denne lange smalle halvø fra istiden vil blive flækket på langs af den planlagte motorvej, og det vil nok være meget vanskeligt at nyde naturen, når man står midt i et støjhelved­e. Danmarks nye Naturkanon er uforenelig med en motorvej på Røsnæs.

Det nye grønne flertal i Folketinge­t skal nu beslutte, om man vil æde de massive naturødelæ­ggelser og statslige udgifter, som Ole Birk Olesen har dækket op til.

Der er ingen dramatisk forskel på de danske politikere, der i øjeblikket forhandler om fremtidens regering og dens grundlag. Ulla Terkelsens verden

Briterne er ikke bornerte, de kan godt lide excentrisk­e mennesker.

Dorthe Skøtt Bébe,

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark